Ruoka

Testasimme airfryerit kolmesta eri hintaluokasta – halvin laite yllätti tehollaan ja erityisen rapeilla lohkoperunoilla

Airfryerit eli ilmafriteerauskeittimet ovat hurmanneet kotikokit. Ovatko kiertoilmakypsentimet maineensa arvoisia ja saako niillä maistuvan ja rapean lopputuloksen? Testasimme kolmen eri hintaluokan airfryerit halvasta kalliiseen ja yllätyimme.

Testasimme airfryerit, koska ne kiinnostavat kotikokkeja ympäri maailman. Airfryerilla voi tehdä samoja ruokia kuin uunissa, uppopaistamalla tai pannulla paistaen, mutta nopeammin, vähemmällä rasvalla ja energiatehokkaammin.

Mikä airfyer?

Airfryerin idea on kypsentää ruoka kuumalla kiertoilmalla, mutta nopeammin ja tehokkaammin kuin perinteinen uuni. Laite ei vaadi pitkää lämmitysaikaa kuten perinteinen uuni, ja kuuma kiertoilma tekee valmistettavasta ruoasta pinnaltaan rapeaa jättäen sisuksen meheväksi.

Ilma kiertää laitteesta riippuen tehokkaasti sisällä olevan astian sisällä niin, että paistettava raaka-aine saa rapean ja ruskistuneen pinnan todella tehokkaasti. Laitteesta riippuen sen sisällä on kori tai astia, johon ruoka asetellaan. Astia voi olla korityyppinen, mistä raaka-aineen rasva valuu alla olevaan ulommaiseen astiaan. Kalleimmissa laitteissa on myös erillisiä vaihdettavia astioita ja lisävarusteita, joista voi valita juuri sopivan riippuen valmistettavasta ruoasta.

Airfryer kokemuksia kolmesta eri hintaluokasta – testin tulokset yllättivät

Uusia airfryereita tulee markkinoille vauhdilla ja laitteita löytyy jokaisesta hintaluokasta. Halvimmillaan keittimen saa Lidlistä hintaan 39,90 euroa. Laite on kampanjatuote, joka ei ole jatkuvassa myynnissä. Kallein airfryer on Philipsin valmistama, laitteen suositusvähittäishinta on 429,90 euroa.

Testasimme jokaisella laitteella samat ruoat: lohkoperunat raa’asta perunasta, uunijuurekset ja itse tehdyt pankoleivitetyt kananugetit.

Testin aikana valmistettujen ruokien lopulliset valmiit koostumukset olivat kaikilla ryhmän laitteilla samaa luokkaa ja eroavaisuudet melko vähäisiä lopputuloksessa. Suurimmat erot olivat astioiden koossa, joissa ruoka kypsennettiin. Philipsin koneella oli myös paljon erilaisia lisäosia himokokkaajalle.

Airfryer Lidl. airfryer OBH Nordica ja airfryer Philips
Testasimme halvan Lidlin Silvercrest airfryerin, keskihintaisen OBH Nordican Easy Fry & Grill Precision Black 2in1 -airfryerin sekä Philipsin Premium XXL HD9870/20 airfryerin. © Sanna Mansikkamäki

Airfryer kokemuksia testistä

1 Halpa airfryer: Silvercrest, Lidl, 39,90 euroa (kampanjahinta)

Laite oli testin pienikokoisin ja edullisin. Laite yllätti tehoillaan ja testattavat tuotteet onnistuivat loistavasti. Kypsennysastia oli testin pienin 1,5 l, kuten myös koneen fyysinen koko 23 cm x 29,7 cm x 28 cm. Näppärä pikkulaite toimi kuitenkin hintaansa ja kokoonsa nähden kahden hengen annosten paistamisessa loistavasti. Todellinen yllättäjä!

Plussaa

+ pieni koko

+ tukeva

+ loistava lopputulos rapeassa nugettien pinnassa

+ loistavasti paahtuneet perunat ja uunijuurekset

+ helppo pestä ja puhdistaa

+ yksinkertainen käyttöohje

Miinusta

–  vain yksi värivaihtoehto: musta

–  nugetit piti kääntää paistamisen puolessa välissä, että toinenkin puoli ruskistuu

–  perunoita ja uunijuureksia piti käännellä paistamisen aikana pari kertaa tasaisen ruskistumisen saamiseksi

–  alatasoa ei saa irti pesun ajaksi, mutta se puhdistuu hyvin juoksevan veden alla

2. Keskihintainen airfryer: Easy Fry & Grill Precision Black 2in1, OBH Nordica, 209 euroa

Keskikokoinen laite (27 cm x 33 cm x 38 cm) oli kevyt ja helppo liikutella. Keskihintaisen koneen parhaita puolia oli suuri 4,2 litran astia, jossa saa tehtyä kerralla 6 annosta esimerkiksi perunoita. Ulkoiseen kokoonsa nähden astia oli suuri. Grillitoiminto oli loistava lisä.

Plussaa

+ iso kypsennysastia koneen muuhun kokoon nähden

+ pinnoitettu grilliparila, joka oli helppo puhdistaa

+ loistava lopputulos rapeassa nugettien pinnassa

+ loistavasti paahtuneet perunat ja uunijuurekset

+ helppo pestä ja puhdistaa

Miinusta

–  vain yksi värivaihtoehto: musta

– nugetit piti kääntää paistamisen puolessa välissä, että toinenkin puoli ruskistuu

– perunoita ja uunijuureksia piti käännellä paistamisen aikana pari kertaa tasaisen ruskistumisen saamiseksi

3. Kallis airfryer: Premium XXL HD9870/20, Philips, 429,99 euroa

Himokokkaajan airfryerillä valmistat kaiken mitä tavallisella uunillakin voi tehdä. Suurikokoinen kone ( 43,3 cm x 32,1 cm x 31,5 cm) on pehmeän muotoinen ja valkoinen värivaihtoehto on miellyttävä. Kuumennusastioita on korista vuokaan, lisänä myös muffinivuoka.

Plussaa

+ suuri kypsennysastia, johon mahtuu kokonainen broileri tai 1,4 kg ranskanperunoita. Mukana vuoka, johon voi tehdä esimerkiksi lasagnen neljälle hengelle tai pienen kakun.

+ lisälaitteita koneen sisälle useita erilaisia erilliseen hintaan

+ paistettavia tuotteita ei tarvitse heilutella, jos astiaa ei täytä liian täyteen. Raaka-aineet paistuvat myös pohjasta kuten nugetit.

+ valkoinen värivaihtoehto

+ älytekniikka säätää ajan ja lämpötilan automaattisesti riippuen raaka-aineesta. Myös manuaalivaihtoehto.

+ loistava lopputulos rapeassa nugettien pinnassa

+ loistavasti paahtuneet perunat ja uunijuurekset

+ helppo pestä ja puhdistaa

Miinusta

–  suurikokoinen ulkomitoiltaan

–  kallis

Airfryer kokemuksia – uskomatonta rapeutta ilman öljyllä läträämistä

Laitteiden kiertoilma on todella tehokas ja testissä tehdyt veneperunat saivat uskomattoman rapean pinnan jokaisella laitteella ja jäivät sisältä pehmeiksi sekä meheviksi.

Lohkoperunat airfryerillä
Lohkoperunat airfryerillä paistettuna saavat todella rapean pinnan nopeasti.  © Sanna Mansikkamäki

Tehokas kiertoilma mahdollistaa myös sen, että raaka-aineita ei tarvitse upottaa rasvaan saadakseen paneroidulle tuotteelle rapean pinnan. Tämä lopputulos testattiin Kotilieden testissä valmistamalla kananugetteja broilerin rintafileestä ja paneroimalla ne pankojauhoissa. 

Kananugetit
Kananugetit valmistuvat airfryerillä erittäin pienellä öljymäärällä. © Sanna Mansikkamäki

Testissä oli käytössä oliiviöljysuihke, jolla suihkautettiin nugetteihin pikkuisen öljyä. Käytetyn öljyn määrä oli todellakin vain pieni suihkaus, eli vain makua tuomaan.

 Lopputulos oli uskomattoman rapea jokaisella laitteella, mikä yllätti testaajan.

Oliiviöljy spraypullossa
Pankojauhoilla paneroitujen kananugettien päälle suihkautettiin hieman oliiviöljyä spraypullosta.  © Sanna Mansikkamäki

Kenelle airfryer sopii?

Helppokäyttöinen kuumailmafriteerauslaite on pienen talouden ihmelaite. Sitä voi käyttää uunin sekä keittolevyn sijaan, sekä sillä saa rasvakeitintä terveellisemmän lopputuloksen esimerkiksi perunoihin rapeaa paistopintaa kaipaavalle.

Erityisen hyvin se sopii mökille, missä ei ole uunia tai ensimmäiseen kotiin muuttavalle nuorelle, jonka opiskelija-asunnossa ei ole uunia eikä mahdollisesti edes liettä.

Tavalliselle kotikokille laite tuo selvää säästöä energiakustannuksissa, jos perheessä käytetään normaalisti uunia pienten ruokamäärien valmistukseen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Testasimme airfryerit kolmesta eri hintaluokasta – halvin laite yllätti tehollaan ja erityisen rapeilla lohkoperunoilla

Lukija477204

Heippa!
Teillä on testissä väärää tietoa: Lidl airfryeristä lähtee alaosa
helposti irti. Kahvan edestä läpinäkyvä nuolen mukaisesti eteenpäin ja harmaata painaen lähtee irti.
Miten testaaja/testaajat eivät osanneet?
Ja miksi musta väri on miinusta ?
On muuten hyvä laite tämä edukkain!
Tuula Mäntylä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.