Ruoka

Kesäkurpitsan pakastaminen kannattaa – pakasta zucchini raasteena, kuutioina tai soseena

Kesäkurpitsan pakastaminen säilöö runsaan sadon kätevästi myöhempää käyttöä varten. Pakastettu kesäkurpitsa sopii parhaiten jatkeeksi muihin ruokiin.

Kesäkurpitsan pakastaminen kannattaa, kun kesäkurpitsapuskat puskevat satoa enemmän kuin ehdit sitä hyödyntää. Näin erilaisista kurpitsaherkuista pääsee nauttimaan läpi syksyn ja talven.

Lue myös: Kesäkurpitsa – nappaa ohjeet herkkuruokiin, leivontaan ja säilöntään

Kesäkurpitsasato kypsyy usein kerralla ja melkoisena ryöppynä. Kesäkurpitsan satoaika Suomessa on heinäkuusta syyskuuhun. Vaikka kesäkurpitsan maku onkin mieto ja kasvis käy jatkeeksi moneen ruokaan, kannattaa runsas sato säilöä myöhempää käyttöä varten. Hillojen ja muiden säilykkeiden lisäksi kesäkurpitsaa voi myös pakastaa.

pakastettu kesäkurpitsa
Kesäkurpitsa on runsassatinen kasvis, joka säilykkeiden lisäksi sopii hyvin myös pakastettavaksi. Kuva: Sampo Korhonen

Kesäkurpitsan pakastaminen: raasteena, kuutioina, viipaleena tai soseena

Kesäkurpitsan voi pakastaa monessa muodossa, mutta parhaiten se viihtyy pakastimessa soseena. Ennen pakastamista kesäkurpitsa kannattaa kypsentää höyryttämällä tai vaihtoehtoisesti vaikka keittämällä. 

Jäähdytä kypsennetty kesäkurpitsa ennen pakastusta huolellisesti, pakkaa sitten sopivan kokoisiin annosrasioihin ja sujauta pakastimeen myöhempää käyttöä varten. Rasiat kannattaa varustaa nimilapulla, jotta myöhemmin talven aikana muistat, mitä ihmettä rasioihin olet mahtanut piilottaa.

Kurpitsaa voi myös raastaa, viipaloida tai kuutioida pakkaseen raakana, jolloin se tosin säilyy lyhyemmän ajan, kuin kypsennettynä ja soseutettuna.

Jos haluat käyttää pakastettua kesäkurpitsaa makeisiin herkkuihin tai nautiskella sitä vaikkapa jäätelön kanssa, keitä kesäkurpitsaviipaleet ensin sitruuna-sokeriliemessä sopivan pehmeiksi ja läpikuultaviksi ja pakasta sitten täysin jäähtyneenä. 

Sitruuna-sokeriliemessä pakastetut kesäkurpitsat maistuvat erinomaiselta jäätelön lisänä tai jälkiruokasalaateissa mansikoiden, vadelmien tai puolukoiden kanssa tarjottuna. Raikkaan makuisena makeat kesäkurpitsaviipaleet sopivat mainioisti säilötyn ananaksen tai persikan asemesta kakkujen täytteeksi, ja liemi kostuttaa sopivasti kakkulevyt.

Ohje: Pakastettu kesäkurpitsa

Pakastetut kesäkurpitsan käyttö – parasta keitoissa, padoissa ja soseissa

Kesäkurpitsan pakastaminen todella kannattaa, mutta aivan tuoreen veroinen se pakastamisen jälkeen ei harmillisesti ole. Kesäkurpitsan vesipitoisuus on korkea, noin 95 %, ja nestepitoisuutensa vuoksi kesäkurpitsan rakenne kärsii hieman pakastuksen aikana. Pakastettu kesäkurpitsa on parhaimmillaan ruoissa, joissa se saa rauhassa soseutua. 

Kesäkurpitsa on pakastimesta napattuna käyttövalmis sellaisenaan. Lisää pakastettua kesäkurpitsaa esimerkiksi keittoihin, soseisiin ja erilaisiin pataruokiin. Raasteena pakastettu kesäkurpitsa sujahtaa helposti myös vaikkapa sämpylätaikinaan. Jos olet smoothieiden ystävä, surauta pakastettua kesäkurpitsaa vihersmoothien sekaan muiden ainesten jatkeeksi. 

Lue myös Anna.fi: Parasta kesäkurpitsasta: kesäkurpitsa-focaccia ja 7 muuta houkuttavaa reseptiä

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kesäkurpitsan pakastaminen kannattaa – pakasta zucchini raasteena, kuutioina tai soseena

Sinun täytyy kommentoidaksesi.