Sipulit ovat terveellistä syötävää, sillä ne sisältävät C-vitamiinia ja sairauksia ehkäiseviä flavonoideja. Sipulilla onkin kautta aikojen uskottu olevan lääkitseviä ominaisuuksia. Esimerkiksi flunssainen olo helpottuu tunnetusti lasillisella kuumaa sipulimaitoa.

Käyttö

Sipuli on monipuolinen raaka-aine, ei pelkästään mauste. Se antaa ruoalle hyvän maun, tuoksun sekä kauniin ulkonäön. Se sopii lähes ruokaan kuin ruokaan joko kypsennettynä tai raakana. Sipuli maustaa niin liha-, kala- kuin kasvisruoat ja on mainio ruokien lisäke esimerkiksi grillattuna tai pannulla haudutettuna. Tutustu eri sipulilaatuihin ja yhdistele niitä.

Käsittely ja säilytys

Kastele sipuli kylmällä vedellä, mikäli sen pilkkominen itkettää. Säilytä sipuli kylmässä vedessä, jolloin se ei tuoksu niin voimakkaasti. Muita keinoja välttää kyyneleitä:
– pakasta sipuli noin 15 minuuttia ennen leikkaamista
– laita sipuli mikroon minuutiksi ennen leikkaamista.

Sipulin maku muuttuu pehmeämmäksi, kun sen kypsentää. Sipulin voi kypsentää mikroaaltouunissa (600W n. 2 minuuttia), jolloin ei tarvitse käyttää rasvaa niin kuin kuullottamisessa.

Sipulit säilytetään viileässä ja ilmavassa komerossa – ei kosteassa. Liian lämpimässä sipulit alkavat kasvaa ja valkosipulit kuivuvat ajan myötä kasaan.

Sipulin pilkkominen

Anna sipulin olla hetken aikaa kylmässä vedessä, sillä silloin sipulin kuori irtoaa helpommin.

Halkaise sipuli ja irrota puolikkaista kuoret.
Leikkaa sipuliin viiltoja pituussuunnassa terävällä veitsellä, mutta jätä kanta ehjäksi.
Leikkaa sitten viiltoja suiposta päästä leveyssuuntaan niin, että sipulista muodostuu pieniä kuutioita. Kanta poistetaan lopussa ja kuutiot ovat käyttövalmiita.

Kokeile Kotilieden sipulireseptejä:

Ranskalainen sipulikeitto
Sipulipiiras
Balsamicosipulit
Tomaatti-sipulisalaatti
Paistetut sipulit
Punaviinisipulit
Paahdetut valkosipulit
Sipulimarmeladi

Lue myös:
Sipuli säväyttää
Sipulilajikkeet

Teksti: Leena Kalliokoski

Keskustelu

Kasvaako sipuli, siis sipuli siellä maassa,vaikka leikkaankin sipulin vartta syötäväksi ruokiini ennekuin nostat sipulit maasta pois?

Onko ikkunalauta liian kostea paikka sipulille? Mieheni ostamista sipuleista puolet oli homeessa saman viikon aikana… Eli jos täytyy valita viileän + kostea TAI lämmin + kuiva, kumpi on parempi säilytys sipulille?

Osaako joku tehda sipuliletteja? En saa lettia pysymaan koossa vaikka kuinka yritan. Pitaako letittaa kun varret ovat viela vihreita, vai vasta kun varret ovat kuivuneet? Sipulisato lettina keittion seinalla olisi niin natti, jos vain osaisi…

Kommentoi juttua: Sipulit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X