Ruoka

Kiinnostaako vegaaniruokavalio? Näin aloitat veganismin

Vegaaniruokavalio on yksi kuumimpia ruokamaailman trendejä tällä hetkellä. Veganismista on kiinnostunut myös moni terveellisestä elämäntavasta innostunut. Kysyimme Vegaanihaaste-kirjan kirjoittaneelta Maarit Kytöharjulta, miten veganismissa pääsee alkuun.

Vegaanihaaste on nostanut vegaaniruokavalion tapetille. Valokuvaaja ja ruokaharrastaja Maarit Kytöharju päätyi kokeilemaan vegaaniruokavaliota vuosi sitten tyttärensä haastamana. Alun skeptisyys muuttui innostukseksi, kun Kytöharju tutustui uusiin raaka-aineisiin ja maustoi kasviksia mieleisekseen.

”Vegaanihaaste oli loistava tilaisuus miettiä ruokavaliota uusiksi, koska en voinut ostaa kaupasta niitä asioita, joita olin tottunut ostamaan”, Kytöharju muistelee.

Vegaaniksi ryhtymisen helppoutta lisäsi se, että tietoa on paljon saatavilla. Kytöharju etsi erilaisia ruokaohjeita internetistä ja tutustui ruokakauppojen valikoimiin ja pohti, miten sopeuttaa löydökset omaan ruokavalioon sopiviksi.

Monia huolettava proteiinin saatavuus ei ollut ongelma. Härkäpapuvalmisteet, nyhtökaura, soijarouhe… valinnanvaraa löytyy kaupoista nykyään paljon.

”Esimerkiksi Härkis on proteiinipitoista ja toimii hyvin kastikkeissa, kasvispihveissä ja laatikkoruoissa. Sitä voi maustaa aika reippaasti. Samoin nyhtökaura toimii hyvin, jos sitä onnistuu jostain saamaan.”

Myös papuja, pähkinöitä ja siemeniä kannattaa ujuttaa vegaaniruokavalioon. Niistä saa proteiinia ja hyviä rasvoja. Kytöharjun mielestä palkokasvit ovat aliedustettuina suomalaisessa ruokavaliossa.

Tällainen on vegaanin esimerkkipäivä

Kytöharjun päivittäinen vegaaniruokavalio koostuu aamupalasta, lounaasta ja illallisesta sekä tarvittaessa välipaloista. Kytöharju vinkkaa, että kasvisruoka sulaa nopeasti, joten välipaloja on hyvä pitää mukana nälän yllättäessä.

Aamupalaksi Kytöharju keittää kaurapuuroa, johon hän lisää mahdollisimman paljon siemeniä ja marjoja. Annoksen voi makeuttaa halutessaan vaahterasiirapilla, agavesiirapilla tai intiaanisokerilla.

”Aamiaisen on hyvä olla tuhti pohja päivälle, että kestää seuraavaan ruokailuun. Lounas voi olla kevyempi ja iltaruokailuun taas voi satsata enemmän.”

Ulkona syöminen on vegaanille harvemmin enää ongelma. Kasvisruokavaihtoehtoja löytyy yhä useammasta ravintolasta. Lounaan voi valmistaa myös itse edellisen illan ateriasta. Kytöharjulla on tapana pitää marinoituja papuja jääkaapissa ja heittää niitä salaatin mukaan.

Illalliseksi laiskalla päällä voi paistaa tofu-siivuja tai jos on enemmän aikaa ja viitseliäisyyttä, niin hyvät kasvispihvit maistuvat mainiosti. Uunissa paahdetut kasvikset ja juurekset käyvät lisäkkeeksi kumpaankin.

”Vegaanina olen saanut aikaiseksi noudattaa perinteistä lautasmallia, koska lautanen on niin helppo täyttää kasviksilla.”

Välipaloina voi nauttia esimerkiksi voileipää, jonka päälle on levitetty pestoa ja viipaloitu paprikaa. Pähkinät ja kuivatut hedelmät ovat myös hyviä naposteltavia.

Veganismilla kohti terveellisempää ruokavaliota

Kytöharju ei ole jatkuvasti kokonaan vegaani. Hänen heikko kohtansa ovat juustot, joista hän ei halua luopua. Viimevuotinen täysin vegaaninen tammikuu laittoi kuitenkin juuston syömisen terveemmälle pohjalle.

Kytöharju tajusi, ettei jokainen ruoka tarvitse juustokuorrutusta. Uuniruokiin voi ripotella pinnalle jauhettua hapankorppua tai näkkileipää. Näin ruuista tulee kevyempiä ja terveellisempiä.

”Elämästään ei ole pakko tehdä liian vaikeaa. Ajattelen, mitä vähemmän syön lihaa sitä parempi minulle ja luonnolle.”

Vegaanihaaste-kirjan kirjoittanut Maarit Kytöharju

Maarit Kytöharju on valokuvannut ja kirjoittanut kirjan Vegaanihaaste – 31 päivää herkutellen (Gummerus 2016).

Lue myös:

Näin lisäät kasviksia ruokavalioosi – 7 helppoa keinoa Pähkinä on terveellinen tehopakkaus Terveellinen aamiainen tuo puhtia päivään 3 hyvää ja hauskaa syytä ryhtyä vegaaniksi 5 vinkkiä aloittelevalle vegaanille Parhaat vegaaniset herkut suoraan kaupan hyllyltä – 6 suosikkia

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiinnostaako vegaaniruokavalio? Näin aloitat veganismin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.