Ruoka

Lanttuhauta takaa monelle tamperelaiselle oikeanlaisen lanttulaatikon – klassikkoaines on vaarassa loppua kokonaan, kun markettituotteet syövät myyntiä vanhalta supersuosikilta

Lanttuhauta kuuluu pirkanmaalaiseen jouluun. Tamperelaisten lanttulaatikosta ei tule mitään ilman oikeanlaista lanttuhautaa. Lanttuhautaperinne on kuitenkin hiipumassa. Yhä useampi nappaa ostoskoriin marketista lanttusosetuubin tai valmiin laatikon.

Lanttuhauta on pirkanmaalainen joulun ajan erikoisuus. Muualla Suomessa tätä tapaa ei tunneta. Lanttuhauta on esivalmisteltua lanttua joulun lanttulaatikkoa varten. Se on useita tunteja pehmeäksi ja karamellisoituneeksi haudutettua lanttua. Lanttuhauta on täydellisen lanttulaatikon tärkein ainesosa, ainakin tamperelaisille perinneruokien ystäville.

Mikä ihmeen lanttuhauta?

Lanttuhautaperinne juontaa juurensa aikaan, jolloin kiireiset tehdastyöläiset eivät kerenneet tehdä jouluvalmisteluja ja joulupöydän tärkeimmän herkun valmistamiseen piti keksiä oikotie onneen. Peruna ja porkkana kypsyvät nopeasti joululaatikon tarpeisiin, mutta lanttu vaatii aikaa kypsyäkseen laatikon aineeksi. Lanttu on myös järkälemäisen kokoinen ja kova, joten apua tarvittiin.

Lanttuhauta on väriltään tummaa ja tuhdin makuista.

”Sen tumma väri ja syvä maku tulee pienestä määrästä siirappia ja pitkästä kypsytyksestä, jolloin lanttu karamellisoituu tumman väriseksi,” tamperelainen kokki Terttu Ilonen kertoo.

Terttu tuntee pirkanmaalaiset perinneruoat. Edustuskokkina Tampereen Raatihuoneella ja Ravintola Näsinneulassa työskentelevä kokki tietää, mistä Tampereelta lanttuhautaa kannattaa käydä hakemassa.

”Perinteisesti lanttuhautaa on myyty Tammelan torilla, Tampereen Kauppahallissa ja Alarannassa eli Laukon torilla. Tänä päivänä lanttuhautaa saa Tampereella ainakin Tammelan torilta ja hallista. Vihannespuoti Vallius ja Lihakipparit hallissa myyvät sitä aaton aattoon asti,” Terttu tietää kertoa.

Lanttuhautaa myydään myös Kyröskosken torilla.

Terttu Ilonen
Edustuskokkina Tampereen Raatihuoneella ja Ravintola Näsinneulassa työskentelevä Terttu Ilonen tuntee pirkanmaalaiset perinneruoat.  © Janica Brander

Loppuuko perinne? Nuoripolvi ei kaipaa lanttuhautaa

Ennen vanhaan Tampereen Kauppahallissa ja toreilla lanttuhautaa myivät kymmenet eri kauppiaat. Tampereen Kauppahallissa on enää kaksi myyjää.

Lihakipparin Pekka Tuomela on myynyt lanttuhautaa hallissa vuodesta 1986.  Hän kertoo räjähdysmäisestä myynnin hiipumisesta.  

”Myynti on pudonnut vuosi vuodelta. Nyt myymme vain parisataa kiloa, ennen meni jopa 800 kiloa joulussa. Jännä nähdä mikä on tilanne vaikka viiden vuoden päästä.”

Samaa sanoo Vihannespuoti Valliuksen Minna. Jouluperinteet ovat muuttumassa.

”Nuoripolvi alkaa olemaan jo omia jouluruokaperinteitä sen verran, ja luulen, että lanttuhaudasta laatikon valmistus ei kuuluu nykynuorison jouluruokarepertuaariin.”

Lanttuhaudan myyntiä Tampereella. 
Minna Vallius myy lanttuhautaa Tampereen Kauppahallissa.  © Vihannespuoti Vallius

Jos ennen oikaistiin vähän ja ostettiin lanttuhauta valmiina, niin tämän päivän trendinä on napata joulupöytään täysin valmis laatikko. Yksi vuoden 2023 suurimmista ruokatrendeistä onkin valmisruokien myynnin kasvu.

”Arjen kiire työssä ja harrastuksissa vie aikaa yhteisiltä kokkailuilta sekä ruokailuhetkiltä keittiössä tulevana vuonna. Ruoanlaiton halutaan olevan yhä helpompaa ja ruoan pitäisi olla pöydässä vartissa.,” Kotilieden ruokatrendit 2023 artikkelissa kerrotaan.

Lanttuhaudan yksi suurin kilpailija on valmis lanttusose tuubissa, mitä myydään marketeissa. Siitä voi tehdä helposti lanttulaatikon.

”Sehän ei ole yhtään sama asia. Valmis sose on vetistä eikä siinä ole pitkään, tunteja haudutetun ja karamellisoituneen lantun makua,” kaikki Kotilieden jututtamat lanttuhaudan ystävät sanovat.

Ikivanha lanttulajike kaiken takana – Hämeenkyrössä kasvatetaan tikutonta lanttua hautaa varten

Lanttuhauta tulee Tampereelle Hämeenkyröstä. Hämeenkyrössä lanttuhaudan tekeminen myyntiin on Metsä-Patasen perheessä kulkenut perinne.

”Appiukoltani tämän olen oppinut. Hän aloitti lanttuhaudan valmistuksen joskus 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa, kun sokerijuurikkaan viljelystä siirryttiin lanttuun,” viljelijä Tuula Metsä-Patanen kertoo.

Tuula muistelee, että silloisen Tampereen Vihanneksen nyt jo edesmennyt omistaja Jussi Laakso oli yhteydessä hänen appiukkoonsa ja esitti toiveen esikeitetyn lantun valmistuksesta. Tampereella kaivattiin kovasti myyntiin herkullista lanttulaatikon ainesta, sillä lanttu on juureksista se haastavin joulupöydän herkku järkälemäisen kokonsa ja kovuutensa vuoksi.

Hämeenkyrössä lanttuhautaperinne elää vielä vahvasti ja Kyröskosken torilta sitä hakee myös nuorempi sukupolvi.

”Hämeenkyröläinen perinne tästä on tullut meidän kauttamme. Me opetimme hämeenkyröläiset lanttuhaudan saloihin.”

Lanttuhaudan valmistusprosessi kestää noin 15 tuntia. Jättimäinen 300 litran Metoksen vanha pata on muurattu niin, että sen alla saadaan tuli. Lanttuhauta kypsytellään avotulella. Mukaan lisätään vain pikkuisen suolaa ja pienen pieni määrä siirappia. Kolmensadan litran pataan noin pari kauhallista siirappia.

”Aamulla kuuden aikaan lantut laitetaan pataan, jonka jälkeen odotellaan, että kiehuminen alkaa. Silloin kello on noin 9 aamulla. Viimeiset puut lisätään joskus iltapäivästä ja lantut saavat hautua rauhassa noin ilta yhdeksään.”

Lanttuhautaan käytettävä lanttu on vanhaa lajiketta. Metsä-Pataset viljelevät lanttuhautaan käytettävän lantun itse. Lajike on tikutonta Messukylän Kässälän lanttua. Lajikkeen on sanottu tulleen ”laukkuryssien” eli venäläisten kulkukauppiaiden ja sotilaiden mukana heidän rakentaessaan maakuntaan sotilasparakkeja 1910-luvulla.

”Meillä on tämän lantun siemenen itsellämme. Se on erityisen herkullinen lajike lanttuhautaan. Se on raakanakin vähän makeampi ja tietysti tikuton. Appiukko sai aikoinaan muutamia lanttuja sieltä Messukylästä päin ja on itse kasvattanut niistä siemeniä. Me olemme tätä perinnettä sitten jatkaneet.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lanttuhauta takaa monelle tamperelaiselle oikeanlaisen lanttulaatikon – klassikkoaines on vaarassa loppua kokonaan, kun markettituotteet syövät myyntiä vanhalta supersuosikilta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.