Ruoka

Suklaaruusu-leipomon Sanna kehitti täydelliset kampanisut – ”Sakaroiden määrää tärkeämpää on oikea maku ja koostumus”

Kampanisut ovat rakastettuja mureita kahvileipiä, joita leivotaan erityisesti Pohjois-Suomessa. Jokaisella leipojalla on oma mielipiteensä perinneleivonnaisen oikeaoppisesta valmistustavasta ja koostumuksesta. Suklaaruusu-leipomon Sanna paljastaa täydellisten kampanisujen kaavan.

Kampanisut ovat peräpohjalaisia perinneleivonnaisia, joiden reseptit kulkevat edelleen äidiltä tyttärelle. Nisuilla herkutellaan niin arjessa kuin juhlassa.

Kampanisut kuuluvat äkäslompolaisen Suklaaruusu-leipomon valikoimiin. Happaman makean ja kuohkean murean nisun maku jää herkästi kielen päälle. Sen mureus on ylivoimainen ja kätevät sakarat on helppo taittaa ja laittaa suuhun. Leivonnaiseen sanotaan jäävän helposti koukkuun ja tottahan se oli. Yksi ei riitä, heti perään pitä saada toinen.

Suklaaruususta saa Äkäslompolon parhaat leivonnaiset. Se sijaitsee aivan kylän keskustassa ihan Jounin kaupan naapurissa.
Suklaaruususta saa Äkäslompolon parhaat leivonnaiset. Se sijaitsee aivan kylän keskustassa ihan Jounin kaupan naapurissa. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Suklaaruusun kampanisut – Sanna kehitti täydellisen ohjeen

Kampanisuilla pääsee herkuttelemaan, jos tie vie pohjoiseen tai osaa tehdä niitä itse.

Keski-Suomesta alun perin kotoisin oleva Sanna Heikkilä päätyi sesonkityöhön Lappiin toistakymmentä vuotta sitten. Jyväskylässä leipuri-kondiittoriksi opiskellut Sanna tuli pizzeriatyön kautta pohjoiseen ja sitä myöden sormet syyhysivät lisää leipomista. Sanna on pyörittänyt Äkäslompolossa leipomoa vuodesta 2010.

Keski-Suomessa ei kampanisuja leivota, ja siksi Sanna joutui opettelemaan tämän paikallisherkun valmistuksen itse.

”Aluksi jouduin googlaamaan kampanisun reseptiä. Muistelin, että kotitaloustunnilla niitä oli tehty, mutta siihen se kokemus kampanisusta jäi,” hän kertoo.

Ensimmäiset yrittäjävuodet hän ajatteli, ettei edes ala opettelemaan niiden tekoa, mutta lopulta taipui niiden leipomiseen.

”Yrityksen ja erehdyksen kautta mentiin ja kehittelin reseptiä jonkin aikaa, että sain siitä täydellisen. Kehittelin juuri meille sopivan kampanisun ja meidän laitteilla helposti valmistuvan. Siitä tuli sitten lopulta todella herkullinen,” Sanna kehaisee.

Kampanisut – yhtä monta ohjetta kuin tekijöitäkin

Kampanisun ohjeissa on yhtä monta oikeaa tapaa valmistaa se, kun on tekijöitäkin. Jokaisella on oma sanansa sanottavanaan oikeaoppisesta tavasta leipoa nisut.

Kylillä jos kysyy ikänsä kampanisuja tehneeltä vanhemmalta emännältä, että miten se kampanisu valmistetaan, niin vastaus on selkeä: ”Vähän roimastaan tuota ja tuota, sitten vähän tuota ainesta ja tuota, et sinä siitä samanlaista saa millään.”

”Ihan ymmärrettävää, että näppituntuma siinä pitää olla. Harvemmin keneltäkään saa tämän kummoisempaa tarkkaa ohjetta,” Sanna sanoo ja nauraa.

Tärkeintä on maku – sakaroista viis

Kampanisut tehdään murotaikinatyyppiseen taikinaan, johon käytetään jotain hapanmaitotuotetta. Koska tuore kerma oli ennen vanhaan harvinaista ja kallista herkkua, valmistettiin kampanisujen taikina happamasta kermasta tai piimästä. Joissain lappilaisissa kampanisuohjeissa käytetään myös ihan pelkkää vettä nesteenä. Vieraille laitettiin kermaa ja omalle väelle ne tehtiin piimään tai veteen.

Eroa taikinan makuun saadaan sokerilla. Taikinoissa on alueellisia, jopa talokohtaisia eroja.

Jossain päin pohjoista kampanisutaikina tehdään ilman sokeria ja sokeria ripotellaan vain lopuksi nisun päälle ennen uuniin menoa. Jossain sokeria laitetaan oikein makeudeksi asti, ja jossain taas vähemmän. Voi olla, että naapurissa tehdäänkin eri tavoin.

Kampanisuun viilletään sakaroita. Sakaroiden sanotaan viittaavan poronsarviin. Sakaroiden määräkin vaihtelee, mutta yleisimmin kampanisua näkee neljä tai viisi sakaraisena.

”Joillekin sakaroiden määrällä on väliä, mutta minulle ei. Kolme viiltoa eli neljä sakaraa on vain kätevä valmistamisen kannalta,” Sanna sanoo.

Tärkeintä kampanisun valmistuksessa on kuitenkin saada siihen koukuttava maku ja oikeanlainen mureus. Se ei saa hajota käsiin, niin rapea se ei saa olla. Taikina ei liian kovaa eikä liian pehmeää. Sakaroiden pitää napsahtaa katkaisemalla, mutta loppu nisu ei saa murentua. Tässä onkin haastetta kerrakseen!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suklaaruusu-leipomon Sanna kehitti täydelliset kampanisut – ”Sakaroiden määrää tärkeämpää on oikea maku ja koostumus”

Aijo

En ole kotoisin kampanisualueelta, mutta asunut siellä kauan ja nykyäänkin saan sieltä tuliaisina kampanisuja.
Koskaan, ikinä, en ole syönyt kampanisua, joka olisi napsahtavan murea. Tuntemani kampanisut ovat vähällä rasvalla tehtyjä voitaikinaleivonnaisia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.