Ruoka

Makaronivelli on nostalginen lohturuoka, jota tehtiin krapulassa ja kipeänä ollessa – klimppinen piippuvelli sai osan koululaisista oksentamaan

Makaronivelli on perinneruoka, joka jakaa mielipiteitä. Toiset rakastavat maitoliemistä makaroniruokaa, toiset inhoavat. Tällaisia muistoja Kotilieden lukijoilla on tästä nostalgisesta ateriasta.

Onko nostalgisempaa ruokaa kuin makaronivelli? Ei Kotilieden lukijoiden mielestä ainakaan. Kysyimme Kotilieden Facebook-sivulla 15. elokuuta 2023, millaisia muistoja makaronivelli herättää. Päivitys keräsi yhden vuorokauden aikana yli 500 kommenttia.

Monelle perinneruoka on tuttu lapsuusvuosista. Makaronivellin lisäksi maitoliemistä makaroniruokaa on kutsuttu nimillä matovelli, piippuvelli, pillivelli ja penkkivelli.

”Itse en muista, oliko lapsuuden kodissa makaronivelliä, mutta mummolassa keitettiin ja serkkupojat söivät sitä palomiehenvellinä eli letkuvellinä!” muistelee lukijamme Leena.

Makaronivelliä on keitetty monista eri makaroneista

Kotilieden lukijoiden mielestä ei ole yhdentekevää, millaisista makaroneista vellin keittää. Osa Kotilieden Facebook-kyselyn vastaajista luotti sarvimakaroniin – yksi nykyaikaiseen raketti-spagettiin. Ennen vanhaa makaronivelli tehtiin kuitenkin pitkästä putkimakaronista, kertoi enemmistö.

”Ihan parasta siinä oli, kun pitkät makaronipötköt oli haastava saada pysymään lusikassa ennen kuin sai ne suuhun. Ja sitten kun sen imaisi niin kuin spagetin, niin maidot roiskuivat mihin sattuivat. Näin aikuisena jätän roiskimisen pois, kun joudun itse siivoamaan”, Pia kirjoittaa.

Makaronin lisäksi makaronivelliin tulee maitoa, vehnäjauhoja, suolaa ja sokeria. Perinteisesti makaronit on tapana keittää suoraan maidossa ja suurustaa sen jälkeen vehnäjauhoilla niin, että liemi sakenee. Joissain kodeissa on ensin keitetty makaronit kypsiksi tai puolikypsiksi vedessä ja lisätty vasta sen jälkeen maitoon.

Moni yhdistää makaronivelliin myös vehnäjauhosta tulleet klimpit. Kotilieden lukijan Raisan mukaan suurustamisesta aiheutuvat kokkareet voi välttää, kun vehnäjauhot sekoittaa tilkkaan maitoa ja lisää vasta sitten vellin sekaan.

Lue myös: Samettinen voipuuro on hemmotteluherkku vailla vertaa – Anu kokkaa rakkauden puuron aina oman äitinsä ohjeella

Kuuma makaronivelli tarjotaan voisilmän kanssa – osa paloitteli päälle limppua tai lauantaimakkaraa

Makaronivelli tarjotaan kuumana voisilmän kanssa. Kotilieden lukijoiden perheissä perinneruoan päälle on laitettu myös limpun, ruisleivän tai näkkileivän palasia sekä lauantai-, tee- tai lenkkimakkaraa.

Toisenlaisiakin lisukevariaatioita on ollut:

”Mammalla sai makaronivelliä, parasta kanelin ja sokerin kanssa. Mamman tykönä spesiaalisti sain laittaa nonparelleja päälle myös. Ihan parhaita lapsuusmuistoja.” Mira

”Omille lapsilleni kerran tein tätä herkkua, ei saanut innostunutta vastakaikua. Pyhäinhäväistyksenä pidin, kun ketsupilla yrittivät maustaa herkkua.” Eeva-Maria

”Kun meille tuli veljenpojat pienenä yökylään, he tilasivat aina makaronivelliä ruoaksi. Sekoitan aina valmiiseen velliin 2 vispattua kananmunaa, niin tulee paksumpaa ja enempi ravintoa. Ei saa sitten enää kiehua.” Sirkku

”Hyvää sinänsä, mutta siitä muistuu mieleen aina isoveljeni kiusanteko: hän lisäsi velliini salaa väkevää sinappia. Ja siinähän vellini kanssa pitkään istuin ja yökkäilin, kun mitään ei saanut heittää pois.” Kirsi

”Äiti teki sitä meille lapsena. Yksinhuoltajalla raha oli tiukassa ja tarvittiin edullista syötävää. Makaronit keitettiin maidossa, mausteeksi nokare voita, suolaa ja sokeria. Lautaselle vielä laitettiin siskon kanssa lisää sokeria tai kanelisokeria. Oli maistuvaa ja täytti mahan.” Anu

makaronivelli kierrepastasta ja kinkkuleipä
Kotilieden lukija Reeta on tehnyt makaronivelliä kierrepastasta. Vellin hän nautti kinkulla päällystetyn ruisleivän ja keitettyjen kananmunien kera. © Reeta Ahlgren

Makaronivelli levisi koteihin armeijan laitoskeittiöstä – myöhemmin siitä tuli tuttu kouluruoka

Sana makaroniwelli on esiintynyt jo vuonna 1909 julkaistuissa Turun Sanomissa ja Karjala-lehdessä. Makaronivelli yleistyi Suomessa, kun sitä alettiin valmistaa itsenäistyneen Suomen armeijan muonana. Makaroni soveltui laitoskeittiöön, sillä se oli helppokäyttöinen raaka-aine ja kesti säilytystä, kertoo ruokahistorioitsija Ritva Kylli kirjassaan Suomen ruokahistoria – Suolalihasta sushiin (Gaudeamus, 2021).

Anneli Pranttilan vuonna 2006 julkaistusta väitöskirjasta ilmenee, että makaronivelli oli yleinen päivällinen myös sotavuosina 1941–1942. Sotilaiden keskuudessa ruoka tunnettiin tuolloin nimellä ”hihnasta olalle”.

Armeijan lisäksi makaronivelli on ollut tuttu ateria kouluruokaloissa. Klimppinen velli ja lautasen tyhjäksi syömään pakottaneet opettajat aiheuttavat osalle menneiden vuosikymmenten koululaisista edelleen puistatusta.

”Meillä ei tehty. Isä ei syöny, sodassa oli saanu siitä tarpehiksi. Koulus sitä oli joskus, mutta ei ollu mun suosikki.” Irma

”Tykkäsin, oli tosi maukasta kouluruokaa!” Kirsi

”60-luvulla, kun koulua oli lauantainakin, lounaana oli makaronivelliä ja Viola-kolmiojuusto aina. Velli vielä menikin mutta se juusto.” Eeva

”Jäänyt kauhukuva ekasta koulupäivästä: ruokana limaista makaronivelliä ja kuorimaton appelsiini.” Ulla

”Aivan kauhea kouluruokailu, kun oli makaronivelliä. Silloin ei tiedetty vielä mistään maitoallergiasta ja opettaja vitsailivat minun huonovointisuudellani, luokka nauroi.” Irja

”Vain minä sitä meillä syön, vanhin tytöistä myös aikoinaan. Mieheni inhoaa sitä velliä, söi pienenä tarhassa ja oksensi. Täti käski silti syödä vielä senkin. Oulussa joskus viiskytluvulla.” Sirkka

”Alakoulussa tutustuin tähän velliin. Oli ihan kamalaa yrittää sitä syödä, tuntui kuin olisi syönyt pulleita matoja tai toukkia. Kotona tätä ruokaa ei tunnettu ensinkään.” Aira

Makaronivelli on lohturuoka, jota on laitettu rakkaille ja syöty sairastaessa

Vaikka koulussa keitetty makaronivelli ei kaikille maistunutkaan, on makaronivellistä myös lämpimiä muistoja. Kotilieden lukijat kuvailevat makaronivelliä lohturuoaksi, jota on laitettu rakkaille ja syöty raskaana, sairaana tai krapulassa ollessa, kun mikään muu ruoka ei ole mennyt alas.

”Hyviä muistoja. Elin käytännössä ensimmäisen raskauteni 1973–74 syömällä makaronivelliä.” Marja-Leena

”Muistoja ihan nykyajasta. Isä oli elämänsä viimeiset 1,5 vuotta hoivakodissa äidin kuoleman jälkeen ja menehtyi viime vuonna. Ehdoton herkkunsa oli makaronivelli, jota siskonsa teki ja vei ison astian aina mennessään. Siitä sitten hoitajat lämmittivät hälle useamman kerran. Eipä paljon muuta sitten syönytkään, puuroa ja velliä vaan. Mutta oli aina niin onnessaan, kun sai makaronivelliä.” Anu

”Äiti teki makaronivelliä vielä silloinkin, kun opiskelupaikkakunnalta tulin viikonlopuksi kotiin. Se oli se perjantai-illan iltapala. Tuoksu ja maku varmasti ikuisesti aistikanavissa. Täyteläisesti äidinrakkautta täynnä.” Katariina

”Jo edesmenneen pappani lempiruokia. Kipeänä, kun mikään muu ei maistunut, makaronivelli vielä hänelle maistui.” Mira

”Yksi lempiruoistani. Mummu oli laittanut marjamehtälle evääksi termariin. Siellä sitte mättäällä sarviksen muoviastioista syötiin. Ihan parasta oli.” Susanna

”Olin 30 vuotta sitten vanhainkodissa töissä ja kun iltavellinä oli makaronivelliä, se loppui aina kesken. Itse keitän makaronit vedessä ja laitan lopuksi kermaa.” Anri

”Aina, kun tulimme perheen kanssa pieneltäkin reissulta, naapurissa asuva anoppini oli keittänyt iltapalaksemme kupillisen makaronivelliä. Siellä se odotti lämpöisenä kannen alla nälkäisiä lapsosia ja meitä aikuisia. Lämmitti vatsaa – ja erityisesti mieltä – tuo lämmin kädenojennus ja huomaavaisuus. Ja vielä, kun anopin maallinen matka on jo päättynyt, jo tuo sana ’makaronivelli’ tuo lämpöiset muistot ja kiitollisen mielen.” Merja

”Makaronivelli on kuulunut mun suosikkiherkkuihin ihan pienestä pitäen. Lasta odottaessani taisin vellihimoissani tyhjentää lähikaupan makaronivarastot. Ainoastaan yhden kerran olen saanut ’pahaa’ makaronivelliä, kun hoitopaikan täti laittoi siihen kunnolla sokeria. Oli ihan kamalaa, mutta kilttinä tyttönä söin sen silti.” Tilly

”Nuorena krapulassa ihan paras lääke. Makaroni + vesi 50 : 50. Kovaa vatkaamista, että tärkkelys irtoaa. Siihen lisättiin maitoa pikkuhiljaa, kunnes tuli sopivan sakeaa. Kiehautus, klöntti voita ja ääntä kohti.” Anna-Katariina

Lue myös Anna.fi: Kokosimme parhaat perinneruokareseptit alatoopista puolukkapöperöön – mitkä näistä ruoista kuuluvat herkkuihisi?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Makaronivelli on nostalginen lohturuoka, jota tehtiin krapulassa ja kipeänä ollessa – klimppinen piippuvelli sai osan koululaisista oksentamaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.