Ruoka

Mitä eroa on mehupuristimella ja mehulingolla? Selvitimme laitteiden ja niillä valmistuvien mehujen erot 

Haussa mehupuristin tai mehulinko? Selvitimme, miten laitteet eroavat toisistaan, ja millaisia vihannes- ja hedelmämehuja niillä voi tehdä. Tuorepuristetulla mehulla voi kätevästi täydentää päivittäistä kasvissaldoa. 

Laitteita on käytännössä kahdenlaisia. Mehupuristin nimensä mukaisesti puristaa raaka-aineet hellemmin mehuksi. Mehulinko pyörittää raaka-aineet kovalla nopeudella murskaksi ja mehu valuu omaan astiaan.

Lue myös: Aloititko laihdutuskuurin? Näitä proteiineja ja vitamiineja laihduttaja tarvitsee

Mehupuristin vai mehulinko? Selvitimme laitteiden erot

Koneista käytetään paljon erilaisia nimityksiä. Mehupuristin on englanniksi slowjuicer, joka viittaa nimenomana koneen hitaaseen tapaan puristaa raaka-aineet. Sitä saatetaan kutsua myös nimellä mehuprässi puristintekniikan takia. Molempia kutsutaan usein myös vain mehustimiksi.

Suurin ero on toiminnassa ja tarkemmin siinä, miten kone mehun tekee. Mehupuristin puristaa raaka-aineet todella hitaasti ja irrottaa niistä kuidun ja mehun todella tarkasti. Mehulinko silppuaa raaka-aineet nopeasti murskaksi ja saat helposti enemmän mehua ja nopeammin kuin mehupuristimella.

Mehustin pitääkin valita omien tarpeiden mukaan ja itselle sopivasta hintakategoriasta, sillä molemmissa niin mehupuristimessa kuin mehulingossakin on suuri hintahaitari. Molemmista löytyy edullisia ja kalliimpia koneita.

Mehupuristin vai mehulinko? Valitse omiin tarpeisiin ja budjettiin sopiva tuote. 
Mehupuristin vai mehulinko? Valitse omiin tarpeisiin ja budjettiin sopiva tuote.  Kuva: iStockphoto

Mehupuristin vai mehulinko? Mitä eroa eri koneilla tehdyillä mehuilla on?

Mehupuristimesta tuleva mehu on sileämpää, ja se säilyy paremmin kuin mehulingosta tuleva mehu.

Ero johtuu hapettumisesta. Mehupuristin työstää raaka-aineet hitaasti niiden solukkoa rikkomatta, eikä kone kuumene työstäessään mehua ja ulos puristuva hapettuu vähemmän kuin mehulingossa tehtävä mehu. Hapettuminen taas vähentää vitamiinipitoisuutta ja säilyvyyttä.

Joidenkin merkkien mehupuristimella tehtyä mehua voi myös säilyttää jääkaapissa muutaman päivän.

Mehupuristimen hyviin ominaisuuksin sen hiljaisuuden lisäksi kuuluu suuri sisäänmenoaukko raaka-aineille. Moneen laitteeseen voi laittaa pitkiä sellerinvarsia ja kokoanisia punajuuria tai omenoita. Lisäksi kuitu puristuu kätevästi erittäin kuivaksi ja osa terveellisestä kuidusta jää mehuun.

Mehulingossa tehtävä mehu on pikaisen mehunjuojan valinta. Jos haluat mehua nopeasti, paljon ja helposti, mehulinko on sinun valintasi. Mehu pitää juoda heti, eikä se säily.

Mehulingot ovat monesti myös yksinkertaisempia koota ja puhdistaa verrattuna mehupuristimiin.

Mehulinko on usein ensikertalaisen valinta. Niiden käyttö on helppoa ja yksinkertaista, sekä koneeseen pääsee kiinni usein edullisemmalla hinnalla.

Mehulingossa huonona puolena on suuri hukka, joka tulee kuidusta. Sen nopean tekniikan takia kuitu ei puristu täysin kuivaksi. Lisäksi joidenkin edullisten laitteiden kanssa on se ongelma, että juuri niitä terveellisimpiä runsaskuituisia vihreitä eli orasta ja lehtikaalia eivät useimmat lingot pysty mehustamaan käytännössä lainkaan.

Mehupuristin vai mehulinko? Molemmilla saa tehty vihanneksista mehua, mutta koneet toimivat eri tavoin. Mehupuristimella tulee sileämpää ja hieman kuitupitoisempaa mehua kuin mehulingolla. 
Mehupuristin vai mehulinko? Molemmilla saa tehty vihanneksista mehua, mutta koneet toimivat eri tavoin. Mehupuristimella tulee sileämpää ja kuitupitoisempaa mehua kuin mehulingolla.  Kuva: iStockphoto

Tuorepuristettujen mehujen terveysvaikutukset

Tuorepuristettujen mehupuristimella ja mehulingolla tehtyjen mehujen terveysvaikutuksia on vaikea verrata, sillä tutkimustietoa on vähän. Philipsin sivuilla mainitaan Wienin maatalousyliopiston (The University of Natural Resources and Life Sciences, BOKU) tutkimus mehulingoilla ja mehuprässeillä valmistettujen mehujen ravintoainepitoisuuksista.

”Tutkimus osoittaa, että sekä mehulingolla että mehuprässillä valmistetussa mehussa on runsaasti ravinteita ja vitamiineja.  Testissä käytettiin erityyppisiä mehulinkoja ja mehuprässejä, ja tuloksissa on laskettu kunkin tekniikan keskiarvo. Kummalla tahansa menetelmällä puristettu mehu voi olla yhtä ravinteikasta ja vitamiinipitoista. Mehuprässillä tehdyssä mehussa on hieman enemmän kuitua”, Philipsin sivuilla kerrotaan.

Tuorepuristetut mehut tuovat vaihtelua aamiaisiin ja välipaloihin. Jos kaipaat helposti ja nopeasti energiabuustia, vitamiineja ja kivennäisaineita, tuorepuristettu mehu on siihen kätevä ratkaisu.

Hyvän mehun kaava: 80 % vihreää ja 20 % hedelmiä

Yhteen isoon lasilliseen mehua voit puristaa lehtikaalinlehtiä, pinaattia, parsakaalia, punajuuria, porkkanoita ja orasta. Juomalla saat suuren määrän vitamiineja kerralla. Mehustaminen sopii ruokavalioon erityisesti silloin, kun vihannesten syöminen jää vähemmälle, eikä päivittäiset suositukset muuten täyty.

Kuidut jäävät pääsääntöisesti mehuista pois. Siksi saman määrän vihannesten syömistä ja juomista ei voi suoraan verrata. Tuorepuristetuilla mehuilla ei kuitenkaan kannata korvata kasvisten syöntiä kokonaan, vaan pikemminkin täydentää päivittäistä kasvissaldoa ja vitamiinien saantia viikon ruokalistalla.

Etenkin kovin sokeripitoisia juureksia esim. porkkana ja hedelmiä mehustamalla, saatat saada huomaamattasi suuren määrän energiaa ja hedelmäsokeria. Sen tähden kannattaa valita mehustettavat raaka-aineet tarkasti ja ottaa mehut osaksi monipuolista ruokavaliota. Hyvä suhde vihannesten ja hedelmien välillä on 80 % vihreää ja 20 % hedelmiä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä eroa on mehupuristimella ja mehulingolla? Selvitimme laitteiden ja niillä valmistuvien mehujen erot 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.