Ruoka

Itse tehty tuoremehu – poimi vinkit mehustukseen ja purista terveysmehua myös vihanneksista

Itse tehdyt tuoremehut ovat oikeita vitamiinipommeja lasissa.

Itse tehty tuoremehu maistuu parhaalta. Tuorepuristetun mehun juominen on helppo ja maukas tapa tankata vitamiineja, mineraaleja ja entsyymejä. Mehujen avulla löydät myös uusia makuelämyksiä ja saat vaihtelua aamu- sekä välipaloihin.

Lue myös: 5 sokeritonta smoothieta – yhdellä raaka-aineella täydellinen koostumus

Erilaisia marja-, hedelmä- ja vihannesjuomia voi valmistaa niin mehustimella, tehosekoittimessa kuin mehumaijallakin. Niiden käyttötavat ja lopputulos kuitenkin eroavat hieman toisistaan: 

tuoremehut
Tuorepuistetuista mehuista tankkaat vitamiineja, mineraaleja ja entsyymejä helposti. Kuva: iStock

Itse tehty tuoremehu kasvattaa päivän kasvispottia

Vaikka tuorepuristetut mehut kovin terveellisiä ovatkin, ei niillä kuitenkaan kannata korvata kasvisten syöntiä kokonaan, vaan pikemminkin täydentää päivittäistä kasvissaldoa. Suurin osa kasvisten hyvää tekevistä kuiduista jää laitteeseen eikä mehujen muodossa nautitut kalorit pidä nälkää, vaan kasvattavat päivän energiansaantia huomaamatta. 

Lue myös: Onko hedelmä vai smoothie terveellisempi vaihtoehto? Ravitsemusterapeutti vastaa

Erityisesti pelkistä hedelmistä puristetut mehut sisältävät yllättävän paljon energiaa sekä hedelmäsokeria eli fruktoosia, joka nostaa nopeasti verensokeria. Kokeile mehuun esimerkiksi 80–20 suhdetta: 80 % vihreää ja 20 % hedelmiä. 

Tuoremehut kannattaa nauttia heti tai viimeistään parin tunnin aikana, sillä mehujen ravintoainepitoisuudet heikkenevät nopeasti. Jos teet enemmän kuin ehdit juomaan, pakasta mehu.

mehut
Kun mehustetaan, makuyhdistelmissä mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Kuva: iStock

10 herkullista mehustukseen sopivaa kasvista

Lähes kaikki kasvikset sopivat mehustukseen, kokeile e tuttujen hedelmien ja vihannesten lisäksi myös näitä:

Makuyhdistelmiä on rajattomasti, mutta makean, raikkaan ja happaman sekoitus antaa yleensä herkullisimman lopputuloksen. Lisätwistiä tuorepuristettuihin mehuihin saa erilaisista yrteistä, inkivääristä ja kurkumasta sekä sitruunasta. Sitruunan kanssa on kuitenkin hyvä malttaa, sillä kovin runsas sitruunamehu saattaa tehdä mehusta hapokkaan, mikä ei ole hampaille hyväksi. 

Myös monen kasviksen yleensä poisheitettävät osat kannattaa hyödyntää mehustuksessa. Esimerkiksi porkkanan naatit, kukkakaalin lehdet, parsakaalin varret ja omenan kodat kannattaa heittää mukaan mehustumaan. 

Suosi luomua, koska lähes kaikki kasvikset voi ja kannattaa laittaa mehustimeen kuorineen. Vain todella kovat ja puisevat kuoret, kuten ananaksen kuori, on poistettava ensin.

Valmista mehuja oman fiiliksen ja maun mukaan. Käytä mielikuvitusta ja kokeile yllättäviä yhdistelmiä. Reseptiä ei tarvitse seurata orjallisesti, oma suu kertoo kyllä mikä maistuu hyvälle. 

porkkana-appelsiinimehu
Kokeile rohkeasti eri makuyhdistelmiä. Esimerkiksi porkkana ja appelsiini on huikean hyvä makupari. Kuva: Sampo Korhonen

Itse tehty tuoremehu – kurkkaa ihanimmat reseptit

1. Vihermehu – juotava salaatti

Jos koet vaikeaksi nauttia riittävästi vihanneksia sellaisenaan, kokeile vihermehua. Se on kätevä tapa siemaista vihannekset ja saada samalla vitamiineja. Surauta juoma esimerkiksi kurkkusta, parsakaalista, fenkolista sekä omenasta ja raikasta mehu tirauksella limetinmehua.

tuorepuristetut mehut
Vihermehu on kuin juotava salaatti. Raikas hedelmämehu puolestaan herättää uuteen päivään ja piristää myös iltapäivällä. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Vihermehu

2. Hedelmämehu

Ananaksesta, persikasta, aprikoosista ja nektariinista puristettu hedelmämehu herättää uuteen päivään ja virkistää myös iltapäivällä. Lisää makeutta mehuun saat hunajasta. Kokeile myös Uudessa Seelannissa tuotettua Manuka-hunajaa, jolla sanotaan olevan antibakteerisia vaikutuksia. Sitä löydät varmimmin luontaistuotekaupoista.

Ohje: Hedelmämehu

3. Raikkaat juuresmehut

Raikkaat juuresmehut piristävät päivää niin makunsa kuin energisen värinsäkin ansioista. Kokeile punajuuren, omenan ja inkiväärin veikeää yhdistelmää tai surauta juoma porkkanosta ja appelsiinista.

juuresmehu
Juuresmehu saa virkeän värinsä punajuuresta. Kuva: Sampo Korhonen

Ohjeet:

Porkkana-appelsiinimehu

Juuresmehu

Kuidut talteen

Laitteeseen jääneitä kasvikuituja ei kannata heittää pois vaan hyödyntää ne esimerkiksi näin: 

mehustaminen
Tähteet hyötykäyttöön! Käytä kasvikuituja esimerkiksi leivontaan tai kasvispihvien raaka-aineena. Kuva: iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Itse tehty tuoremehu – poimi vinkit mehustukseen ja purista terveysmehua myös vihanneksista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.