
Itse tehty tuoremehu – poimi vinkit mehustukseen ja purista terveysmehua myös vihanneksista
Itse tehdyt tuoremehut ovat oikeita vitamiinipommeja lasissa.
Itse tehty tuoremehu maistuu parhaalta. Tuorepuristetun mehun juominen on helppo ja maukas tapa tankata vitamiineja, mineraaleja ja entsyymejä. Mehujen avulla löydät myös uusia makuelämyksiä ja saat vaihtelua aamu- sekä välipaloihin.
Lue myös: 5 sokeritonta smoothieta – yhdellä raaka-aineella täydellinen koostumus
Erilaisia marja-, hedelmä- ja vihannesjuomia voi valmistaa niin mehustimella, tehosekoittimessa kuin mehumaijallakin. Niiden käyttötavat ja lopputulos kuitenkin eroavat hieman toisistaan:
- Mehustimet sopivat hyvin koville hedelmille, vihanneksille ja juureksille.
- Tehosekoittimessa voit valmistaa pehmeät smoothiet esimerkiksi marjoista.
- Perinteisellä mehumaijalla syntyy säilyviä mehuja, joiden vitamiineista tosin osa katoaa valmistuksen aikana
Itse tehty tuoremehu kasvattaa päivän kasvispottia
Vaikka tuorepuristetut mehut kovin terveellisiä ovatkin, ei niillä kuitenkaan kannata korvata kasvisten syöntiä kokonaan, vaan pikemminkin täydentää päivittäistä kasvissaldoa. Suurin osa kasvisten hyvää tekevistä kuiduista jää laitteeseen eikä mehujen muodossa nautitut kalorit pidä nälkää, vaan kasvattavat päivän energiansaantia huomaamatta.
Lue myös: Onko hedelmä vai smoothie terveellisempi vaihtoehto? Ravitsemusterapeutti vastaa
Erityisesti pelkistä hedelmistä puristetut mehut sisältävät yllättävän paljon energiaa sekä hedelmäsokeria eli fruktoosia, joka nostaa nopeasti verensokeria. Kokeile mehuun esimerkiksi 80–20 suhdetta: 80 % vihreää ja 20 % hedelmiä.
Tuoremehut kannattaa nauttia heti tai viimeistään parin tunnin aikana, sillä mehujen ravintoainepitoisuudet heikkenevät nopeasti. Jos teet enemmän kuin ehdit juomaan, pakasta mehu.
10 herkullista mehustukseen sopivaa kasvista
Lähes kaikki kasvikset sopivat mehustukseen, kokeile e tuttujen hedelmien ja vihannesten lisäksi myös näitä:
- fenkoli
- kaalit, kuten parsa-, kukka-, kyssä-, kiinan- ja keräkaali
- sellerinvarret
- inkivääri ja kurkuma
- yrtit
Makuyhdistelmiä on rajattomasti, mutta makean, raikkaan ja happaman sekoitus antaa yleensä herkullisimman lopputuloksen. Lisätwistiä tuorepuristettuihin mehuihin saa erilaisista yrteistä, inkivääristä ja kurkumasta sekä sitruunasta. Sitruunan kanssa on kuitenkin hyvä malttaa, sillä kovin runsas sitruunamehu saattaa tehdä mehusta hapokkaan, mikä ei ole hampaille hyväksi.
Myös monen kasviksen yleensä poisheitettävät osat kannattaa hyödyntää mehustuksessa. Esimerkiksi porkkanan naatit, kukkakaalin lehdet, parsakaalin varret ja omenan kodat kannattaa heittää mukaan mehustumaan.
Suosi luomua, koska lähes kaikki kasvikset voi ja kannattaa laittaa mehustimeen kuorineen. Vain todella kovat ja puisevat kuoret, kuten ananaksen kuori, on poistettava ensin.
Valmista mehuja oman fiiliksen ja maun mukaan. Käytä mielikuvitusta ja kokeile yllättäviä yhdistelmiä. Reseptiä ei tarvitse seurata orjallisesti, oma suu kertoo kyllä mikä maistuu hyvälle.
Itse tehty tuoremehu – kurkkaa ihanimmat reseptit
1. Vihermehu – juotava salaatti
Jos koet vaikeaksi nauttia riittävästi vihanneksia sellaisenaan, kokeile vihermehua. Se on kätevä tapa siemaista vihannekset ja saada samalla vitamiineja. Surauta juoma esimerkiksi kurkkusta, parsakaalista, fenkolista sekä omenasta ja raikasta mehu tirauksella limetinmehua.
Ohje: Vihermehu
2. Hedelmämehu
Ananaksesta, persikasta, aprikoosista ja nektariinista puristettu hedelmämehu herättää uuteen päivään ja virkistää myös iltapäivällä. Lisää makeutta mehuun saat hunajasta. Kokeile myös Uudessa Seelannissa tuotettua Manuka-hunajaa, jolla sanotaan olevan antibakteerisia vaikutuksia. Sitä löydät varmimmin luontaistuotekaupoista.
Ohje: Hedelmämehu
3. Raikkaat juuresmehut
Raikkaat juuresmehut piristävät päivää niin makunsa kuin energisen värinsäkin ansioista. Kokeile punajuuren, omenan ja inkiväärin veikeää yhdistelmää tai surauta juoma porkkanosta ja appelsiinista.
Ohjeet:
Kuidut talteen
Laitteeseen jääneitä kasvikuituja ei kannata heittää pois vaan hyödyntää ne esimerkiksi näin:
- Lisää kasviskuitua lettu- tai sämpylätaikinaan.
- Käytä kuituja osana kasvispihvitaikinaa.
- Kuivata kasvikuitu ja jauha se hienoksi. Jauhetta voi ripotella mausteeksi aamiaispuuron päälle tai tarjoilla esimerkksi jogurtin kanssa.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Itse tehty tuoremehu – poimi vinkit mehustukseen ja purista terveysmehua myös vihanneksista
Kannattaa huomioida, että punajuuri kypsentämättömänä aiheuttaa usein ruokamyrkytyksen. Näin kövi myös itselleni nautittuani punajuurta mehuna. https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/turvallisen-kayton-ohjeet/punajuuri/