Ruoka

Merjan 5 munan kakkupohja onnistuu aina täydellisesti – upean täytekakkupohjan salaisuus piilee yllättäen kattilassa

Kattilaleipoja Merjan takuuvarma tapa kakkupohjien paistamiseen on ällistyttävä. Hän ei epäonnistu kakkupohjan paistamisessa koskaan. Selvitimme miten Merjan kakuista tulee niin täydellisen muotoisia ja kokoisia. Mummon ohje on 5 munan kakkupohja.

Pohjoissavolaisen Merjan kakkupohjat ovat täydellisen näköisiä, täydellisen muotoisia ja henkeäsalpaavan kauniita. Kauniit kakkupohjat kiinnittivät Kotilieden toimittajan huomion Facebookin suositussa ryhmässä Kotiruokaryhmä, Mummojen Reseptit Jakoon (Alkuperäinen vuodesta 2016), jossa Merja jakaa upeita kakkukuviaan ja vinkkejään.

Tavalliseksi kotileipuriksi itseään tituleeraava Merja rakastaa kakkujen leipomista. Innostus leivontaan alkoi jo koulussa yläasteen kotitalouden tunneilta. Kakkujen leivonnasta tuli harrastus, joista nykyisin myös ystävät, sukulaiset, naapurit ja tutut saavat nauttia.

”Vähemmän niitä tulee itselleen tehtyä. Tarpeeseen niitä teen. Kakkujen leipominen on minulle oikeastaan terapiaa, josta nautin. Siinä saa käyttää luovuutta ja tuottaa muille iloa,” Merja kertoo.

Aina täydellinen lopputulos – näin Merja onnistuu

Kaunis 5 munan kakkupohja on säännöllisen muotoinen, kauniin värinen eikä se painu keskeltä kuopaksi. Miten ihmeessä Merja onnistuu joka kerta paistamisessa niin täydellisesti? Vai mahtuuko mukaan epäonnistuneita versioita, joista ei kuvia jaeta?

Merja sanoo, ettei muista yhtään kertaa, että täytekakkupohja olisi epäonnistunut. Hän valmistaa sen isoäidin 5 munan kakkupohjan luottoohjeella, sillä ei tule epäonnistumisia. 

”Jotain muita epäonnistumisia on ollut matkalla, mutta täytekakkupohjani onnistuvat aina täydellisesti.”

Yksi salaisuus on kattilassa paistaminen. Kattila on täydellisen muotoinen korkean kakun paistamiseen.

Merja käyttää keraamista tai metallista kattilaa suurimpien kakkujen paistamiseen. Kattilassa on suorat reunat ja se toimii kuten kakkuvuokakin.

Hän tekee nykyisin aina isommat kakut kattilaan. Kattilalla tulee kaunis ja täydellinen muoto.

5 munan kakkupohja 
Merjan kakkupohjat eivät lässähdä koskaan. Kattilassa paistaminen on täydellisen muotoisen kakkupohjan salaisuus.  © Merja Kainulainen

Salaisuus piilee kattilan voitelussa ja jämäkässä taikinassa

Suurimmat ihmettelyt tulevat siitä, miten ihmeessä kakkupohja irtoaa kattilasta. Miten kakkupohjan saa pois kattilasta ehjänä, koska kattilassa ei ole avautuvia reunoja kuten irtopohjaisessa kakkuvuoassa.

Merja muistuttaa voitelun tärkeydestä. Kattila pitää voidella hyvin ja jauhottaa.

”Minä voitelen sen jääkaappikylmällä voilla ja jauhotan mannaryyneillä. Tämä niksi toimii ja kakku livahtaa ulos kattilasta helposti paistamisen jälkeen. Tämä toimii niin teräs- kuin emalikattilassakin.”

Toki pitää myös muistaa, että kattila on uunin kuumuuden kestävä.  Siinä ei saa olla muovi- eikä puuosia. 

Toinen salaisuus on onnistunut ja oikeanlainen taikina.

Merjan mummon sienikakkupohjaresepti on toiminut kymmeniä vuosia, joten siihen voi luottaa. Kakkupohja ei lätisty eikä pohjan keskelle tule kuoppaa, jos taikina on onnistunut.

Muna-sokerivaahto pitää vatkata tarpeeksi kuohkeaksi ja jämäkäksi. Siihenkään ei ole mitään erikoisia kikkakolmosia, sekin valmistuu ihan käsikäyttöisellä sähkövatkaimella. Merja ei käytä mitään hienoja yleiskoneita vaan luottaa perinteiseen sähkövatkaimeen. Puhtaat ja kuivat välineet sekä huoneenlämpöiset raaka-aineet ovat myös tärkeitä.

”Tarpeeksi jämäkkä muna-sokerivaahto on sellainen, jonka päälle voi muodostaa taikinasta kahdeksikon ja se pysyy siinä eikä häviä heti. Siitä tunnistaa, että nyt sitä on vatkattu tarpeeksi.”

Täräytysteoria tai säikäytysteoria on Merjalle myös tuttu. Kakkupohja ”säikäytetään” vasta uunista tulon jälkeen. Kattilan tipautetaan heti uunista tulon jälkeen noin 30 sentin korkeudelta pöytään ennen kuin kakkupohja irrotetaan kattilasta tai vuoasta.

Merja kuitenkin muistuttaa, että ”säikäytystäkin” tärkeämpää on muistaa tarkistaa, että vaahto on tarpeeksi jämäkkä. Vaahdotusvaihe on todella tärkeä. Se estää kuopan tulemisen kakun keskelle.

Aloittelevalle leipurille Merjalla on nerokas niksi. Jos pelkää kakun lässähtämistä, niin tämän kakkupohjan taikinan voi kaataa pellille ja paistaa sen levykakuksi. Levykakku ei lässähdä ja paistoaika on lyhyempi kuin täytekakussa.

Sokerikakkupohjaohje mummolta – 5 munan kakkupohja

Vanhassa vara parempi sanonta toimii Merjan kakkuohjeessa.

Merjalla on isoäidin sienikakkuresepti, jolla valmistuu aina täydellinen kakkupohja. Se on vanha ohje, jolla Merja on leiponut jo 30 vuotta. Miksi muuttamaan jotain mikä toimii niin täydellisesti.

Merja sanoo joskus kokeilleensa jotain muita kakkupohjatekniikoita, mutta palaa lopulta aina mummon sienikakkureseptiin.

10 munan sienikakkupohjan Merja paistaa 5 litran kattilassa. 

Sienikakkupohja tarkoittaa sitä, että kakkupohjan koostumus on sienimäinen. Vaahdotettuun kakkupohjaan lisätään Merjan mummon ohjeen mukaan lopuksi kiehuvaa vettä. 

5 munan kakkupohja
Täydellisen muotoinen 5 munan kakkupohja on helppo leikata osiin ja koristella. 

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Merjan 5 munan kakkupohja onnistuu aina täydellisesti – upean täytekakkupohjan salaisuus piilee yllättäen kattilassa

Lukija624320

Hienoa, mielenkiintoista. Pitää kokeilla! Ovatko ilmoitetut paistolämpötilat (175 / 160 astetta) tarkoitettu kiertoilmauunille vai tavalliselle uunille?

Lukija515019

Jep, testiin menee. Kun kiehuva vesi lisätään, sekoitetaanko taikinaa vielä sen jälkeen?

ARSILI

Edesmennyt äitini käytti tuota samaa ohjetta ja aina pohjat onnistuivat. Hän käytti erikokoisia tavallisia alumiinivuokia ja leipoi paljon tilauksesta eri tahoille.

Lukija506671

Voiko kattilakakun tehdä gluteenittomana?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.