Ruoka

Miten tee haudutetaan? Poimi ammattilaisten vinkit hyvän teen valmistukseen

Hyvää teetä voi valmistaa monin eri tavoin ja sen valmistus onkin osittain makuasia. Hyvän teen salaisuus piilee oikeassa veden lämpötilassa, sopivassa haudutusajassa sekä teelehtien oikeassa annostelussa.

Kaiken kaikkiaan teen valmistaminen on helppoa ja yksinkertaista. Eri teelaadut eroavat kuitenkin hieman toisistaan paitsi maultaan, myös valmistustavaltaan. Jotta teehetki olisi mahdollisimman nautinnollinen, muutama perusasia teen hauduttamisessa on syytä ottaa haltuun. Helsingin Annankadulla sijaitsevan Demmers Tea Housen Kirsi Pullinen sekä Teen Ystävät ry:n puheenjohtaja Pirkko Arstila kertovat miten valmistetaan hyvää teetä.

Lue myös: Nyt on aika nauttia teetä ja sympatiaa

Yleisimmät teelaadut

Yleisimmät teelaadut ovat musta, vihreä ja valkoinen sekä oolong-tee. Ne kaikki tulevat samasta teepensaasta, mutta ne poikkeavat toisistaan käsittelytavan perusteella. Käsittelytapa, kuten se milloin ja miten teelehdet poimitaan ja miten kauan niiden annetaan hapettua ja kuivua, vaikuttaa suuresti teen makuun. Vihreää teetä ei hapeteta lainkaan, vaan se kuumennetaan poiminnan jälkeen. Valkoinen tee on hapettunut noin kymmenen prosenttia. Seuraavaksi vahvinta on oolong. Musta tee on hapettunut sataprosenttisesti ja on maultaan voimakkainta.

Se millaisesta teestä kukin pitää, on makuasia. ”Huonoa teetä ei ole, on vain huonosti valmistettua teetä” Teen Ystävät ry:n puheenjohtaja Pirkko Arstila toteaa.

Mitä välineitä hyvän teen hauduttaminen vaatii?

Hyvän teen valmistaminen ei vaadi kummoisia apuvälineitä. Vedenkeitin, jossa on lämpötilan säädin, on hyvä apuväline. Niitä myydään nykyään jo melko edulliseenkin hintaan monissa kodinkoneliikkeissä. Toki myös tavallinen vedenkeitin sopii teeveden valmistukseen.

Teetä ja teesihti

Vedenkeittimen lisäksi tarvitaan suuri sihti sekä ajastin tai munakello, jolla sopiva haudutusaika on hyvä mitata. Sen sijaan teepalloa Arstila ja Pullinen eivät suosittele käyttämään.

”Teepallo on usein liian pieni, eivätkä suuret teelehdet pääse avautumaan sen sisässä. Tällöin myöskään teen aromi ei pääse uuttumaan veteen.” Pullinen selittää.

Teen voi hauduttaa joko teekannuun tai suoraan mukiin. Teekannussa tee jäähtyy melko nopeasti, joten se on hyvä vaihtoehto silloin, kun teetä juo nopeasti ja kerralla melko suuria määriä tai kun teetä valmistaa isommalle joukolle.

Lue myös: Tiedätkö, miksi teekuppi on laakea ja teehen kaadetaan maitoa? Teesommelier paljastaa

Kuinka paljon teelehtiä annostellaan?

Teelehtien annostelussa kannattaa olla tarkka. ”Mieluummin liian vähän kuin liian paljon” Arstila toteaa. ”Noin 1 tl teelehtiä isoa kuppia kohden on yleensä riittävä määrä.”

Teelehtiä voi käyttää useampaan kertaan. Hyvälaatuinen vihreä, valkoinen ja oolong tee kestävät jopa neljä haudutusta. Tällöin vain haudutusaika on pidempi. Arstila itse kertoo hauduttavansa samoja teelehtiä pari kertaa, joskus kolmekin, mikäli tee on laadukasta ja hyvää. Sen sijaan musta tee on usein kertakäyttöistä.

Kuinka kuumaa teeveden tulisi olla?

Sopiva teeveden lämpötila riippuu käytetystä teelaadusta. Sen kanssa on syytä olla tarkkana, sillä liian kuuma vesi tekee teestä kitkerää. Yleensä vihreä tee tarvitsee noin 60-80 asteista vettä, ja musta tee kestää melko kuumaa, jopa kiehuvaa vettä. Nämä ovat kuitenkin vain suuntaa antavia lämpötiloja. Jotkin vihreät teet vaativat jopa 80 asteista vettä, toiset kitkeröityvät jo hieman yli 60 asteessa.

”Koska teelaatujen välillä on melko suuria eroja, oikea veden lämpötila on syytä aina tarkistaa teepaketin kyljestä” Arstila painottaa.

”Mikäli teeveden keittämiseen käyttää tavallista vedenkeitintä tai kattilaa, kannattaa kuumentaminen lopettaa ennen kiehumispistettä, kun veteen alkaa muodostua suuria kuplia. Tällöin vesi on yleensä noin 80 asteista. Kiehuvaa teevettä voi jäähdyttää myös parin jääpalan avulla tai kaatamalla mukiin tai teepannuun tilkan kylmää vettä.” Arstila opastaa.

Kuinka kauan teetä haudutetaan?

Ajastin tai munakello on hyvä apu teetä valmistettaessa, sillä liian pitkä haudutusaika tekee teestä kitkerää. ”Vihreän ja valkoisen teen haudutusaika on 2-3 minuuttia. Musta tee ei ole yhtä kranttu, sillä se on niin pitkälle käsiteltyä. Toki sekin kitkeröityy, mikäli sitä hauduttaa liian pitkään.” Arstila kertoo ja jatkaa: ”Sopiva haudutusaika on kuitenkin osittain makuasia. Itse haudutan vihreää teetä yleensä kolme minuuttia.”

Tuleeko irtoteestä parempaa teetä kuin pussiteestä?

Kupillinen teetä ja clafoutis-pannukakkua

”Yleensä irtoteestä saa parempaa teetä kuin pussiteestä. Toki niissäkin on eroja” Arstila sanoo. Teepussien yleinen ongelma on siinä, että teelehdet ovat usein murskaa, joka hautuu hyvin nopeasti. Tällöin paketin kyljessä oleviin haudutusaikoihin ei kannata luottaa.

”Pussitee on oikeaa pikateetä. Teepussi tulee vain kastaa veteen ja ottaa se sieltä sitten nopeasti pois. Muutoin teestä tulee kitkerää.” Arstila neuvoo. Teepussia ei siis missään tapauksessa kannata jättää mukiin hautumaan.

Kannattaako teetä maustaa?

Teen maustaminen on aina makuasia. ”Jokainen saa maustaa teensä kuten haluaa” Arstila sanoo, mutta kehottaa maistamaan teetä aina ennen kuin siihen lisää mitään. Yleensä vihreään teehen ei kuitenkaan lisätä maitoa. Myös sitruuna tappaa helposti vihreän teen aromin. Toisaalta hyvin kitkerät brittiläiset mustat teet taas vaativat joukkoonsa tilkan hunajaa ja maitoa pyöristämään makua.

Näin haudutat teen oikein

Annetut ohjeet teen valmistuksessa ovat lopulta vain suuntaa antavia. ”Uusi tee on kuin uusi ystävä” Arstila vertaa. ”Ensimmäisiä kertoja valmistettaessa teetä tulee aina maistella ja opetella tuntemaan se. Kullekin teelle sopiva haudutusaika ja veden lämpötila löytyvät vain kokeilemalla.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten tee haudutetaan? Poimi ammattilaisten vinkit hyvän teen valmistukseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.