Hyvinvointi

Suojaa sydäntä, ehkäisee Alzheimeria – vihreän teen 8 terveysvaikutusta

Vihreä tee on terveysjuoma, joka ehkäisee tutkitusti sydän-, ja verisuoni- ja aivosairauksia. Lue, miksi vihreää teetä kannattaa juoda, ja miten valmistat sen oikein.

Kiinalaiset uskoivat vihreän teen terveysvaikutuksiin jo tuhat vuotta sitten, ja nyt teen hyödyt on todistettu tieteellisesti.

Mustasta teestä poiketen vihreää teetä ei hapeteta valmistusvaiheessa kosteassa tilassa. Vihreän teen maku on tämän vuoksi miedompi, ja siinä on enemmän katekiinia. Katekiini on elimistöä suojaava antioksidantti ja flavonoidi, joka ehkäisee useita sairauksia.

1. Vihreä tee alentaa kolesterolia ja verenpainetta

Vihreä tee tekee hyvää etenkin verenkiertoelimistölle. Oxfordin ja Washingtonin yliopistojen tutkimus osoittaa, että vihreän teen säännöllinen nauttiminen laskee veren yläpainetta. Vaikutus kolesteroliin on vielä selvempi. Tee alentaa etenkin haitallisen LDL-kolesterolin määrää.

Lue myös: Näin saat kolesterolin kuriin kotikonstein

2. Ehkäisee infarkteja ja sepelvaltimotautia

Se, mikä on hyväksi verenkierrolle, on hyväksi sydämelle ja aivoille. Laajassa japanilaistutkimuksessa selvisi, että vihreä tee vähentää sydän- ja aivoinfarktin sekä sepelvaltimotaudin riskiä.

Tutkimukseen osallistui yli 80 000 ihmistä, joiden terveyttä seurattiin 90-luvun lopulta vuoteen 2007. Päivittäin vähintään kaksi teekupillista juovilla oli selvästi vähemmän infarkteja ja sepelvaltimotautia kuin niillä, jotka eivät juoneet teetä.

Lue myös: Aivoinfarkti iskee nopeasti – 7 asiaa aivoinfarktista, jotka jokaisen kannattaa lukea

3. Torjuu Alzheimeria

Vihreä tee näyttäisi suojaavan aivoja myös muistisairauksilta. Useiden tutkimusten mukaan tee voi ehkäistä beeta-amyloidiplakista muodostuvien saostumien kertymistä aivoihin. Saostumat ovat yksi tekijä, joka laukaisee Alzheimerin taudin.

Lue myös: Tiesitkö, että geneettistä Alzheimer-taipumusta voi testata?

4. Laskee verensokeria

Useissa tutkimuksissa on saatu näyttöjä siitä, että vihreä tee laskee verensokeria. Se voi jopa ehkäistä kakkostyypin diabetesta.

Tee näyttäisi tehostavan elimistön kykyä käsitellä glukoosia. Mitä tehokkaammin glukoosinkäsittely toimii, sitä pienempi on verensokerin kohoamisen ja diabeteksen riski.

Lue myös: Sokerit sekaisin? Ehkäise, tunnista ja hoida diabetesta oikein

5. Vihreä tee voi auttaa painonhallinnassa

Vihreää teetä ja siitä tehtyjä tabletteja markkinoidaan myös laihdutustuotteina. Teen yhteys laihtumiseen ei ole kuitenkaan yhtä selvä kuin sen muut terveysvaikutukset. Teestä saattaa silti olla välillisesti apua painonhallinnassa.

Vihreä tee ehkäisee verensokerin nousua ja auttaa elimistöä käsittelemään glukoosia. Toimiva sokeriaineenvaihdunta taas ehkäisee lihomista. Enemmän vaikutusta on kuitenkin sillä, jos sokeroidut mehut ja limsat korvaa makeuttamattomalla teellä.

Lue myös: Näin pääset eroon salakavalasta vyötärölihavuudesta

6. Saattaa suojata syövältä

Niissä Aasian maissa, joissa vihreää teetä juodaan paljon, syöpiä on vähemmän kuin länsimaissa. Tutkimustietoa teen ja syövän yhteydestä ei kuitenkaan ole vielä tarpeeksi.

Eläinkokeissa on havaittu, että vihreän teen katekiini ja polyfenoli voivat torjua syövälle altistavia solumuutoksia. Pienehkö kiinalaistutkimus esittää, että vihreä tee saattaa suojata eturauhassyövältä.

Teen positiiviset vaikutukset verenkiertoelimistöön ja sokeriaineenvaihduntaan taas ovat selviä, ja hyvä yleiskunto laskee syöpäriskiä. Muiden terveysvaikutustensa kautta tee saattaa siis olla syövältä suojaava aine.

Lue myös: Nämä 15 ruokaa ehkäisevät tutkitusti syöpää

7. Vihreä tee on hampaille parempaa kuin kahvi

Vihreä tee ei värjää hampaita yhtä voimakkaasti kuin kahvi. Lisäksi pieni israelilaistutkimus antaa viitteitä siitä, että vihreä tee voi ehkäistä kariesta. Tulehduksia torjuva katekiini voi suojella myös muilta suusairauksilta.

Lue myös: Ethän hoida hampaitasi väärin? Karsi nämä yleiset virheet

8. Vahvistaa ja kirkastaa ihoa

Katekiinin antioksidanttiset eli hapettumista torjuvat ominaisuudet suojaavat elimistöä myös ulkoisesti. Runsas veden juominen kosteuttaa ja kirkastaa ihoa. Jos veteen on uutettu vihreää teetä, siemailet todellista hipiän vahvistajaa.

Lue myös: Iho hilseilee ja kiristää – näin hoidat kuivaa ihoa oikein

Lähteet: The American Journal of Clinical Nutrition,  International Agency for Research on CancerMedical News Today, Sic! – Lääketietoa Fimeasta,  NCBI, WebMD

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suojaa sydäntä, ehkäisee Alzheimeria – vihreän teen 8 terveysvaikutusta

Teetyyppi

vihreällä teellä on monta todella hyvää terveysvaikutusta. Ei tarvitse edes kauppaan raahautua kun voi tilata samalla makuelämyksiä netistä. Itse käytin https://xn--vihre-tee-z2a.fi/ sivustoa apunani.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.