Hyvinvointi

Kupillinen teetä vai lasillinen viiniä? 6 syytä valita iltatee punaviinilasillisen sijaan

Tee vaikuttaa aivoihin samalla tavalla kuin syvä meditaatio, kun taas jo yksi lasillinen viini vähentää palauttavan unen määrää.

Tekeekö illalla mieli rentoutua tarttumalla lasilliseen viiniä? Itse asiassa kupillinen teetä on rauhoittumiseen parempi vaihtoehto – ja teen positiiviset terveysvaikutukset puhuvat muutenkin teen valitsemisen puolesta. Lue, miksi sinunkin kannattaa valita iltatee punaviinilasillisen sijaan.

Lue myös: Suojaa sydäntä, ehkäisee Alzheimeria – vihreän teen 8 terveysvaikutusta

1. Tee ei lihota

Alkoholi sisältää runsaasti kaloreita, ja kaikki alkoholijuomat lisäävä vyötärölihavuutta. Teessä puolestaan on hyvin vähän kaloreita, kun sen nauttii ilman lisukkeita. Lisäksi vihreä tee saa aikaan kylläisyyden tunnetta. Juomaa käytetäänkin apuna silloin, kun halutaan pudottaa painoa. Tee myös vilkastuttaa aineenvaihduntaa, mikä sekin on painonhallinnan kannalta hyvä.

2. Tee rauhoittaa

Vaikka tee usein sisältääkin kofeiinia, teen vaikutus on useimpiin ihmisiin rauhoittava. Tämä johtuu teen sisältämästä l-teanniinista, joka rauhoittaa. Kofeiini ja l-teanniini tasapainottavat toisiaan ja yhdessä ne saavat aikaiseksi tarkkaavaisen ja tyynen mielentilan. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että L-teanniinin myös vaikuttaa aivoihin samalla tavalla kuin syvä meditaatio.

Ja onhan mahdollista valita myöskofeiiniton yrttitee!

tee vs viini. tee vai viini, tee on parempi kuin viini

3. Viini heikentää unen laatua

Vaikka viini saisikin aikaan rentoutuneen olon ja tuntuisi auttavan nukahtamisessa, viini on todellisuudessa haitaksi unelle. Suomalaistutkimuksen mukaan jo yksi lasillinen viiniä nimittäin heikentää unen laatua merkittävästi.

Lue myös: Uni torjuu sairauksia ja parantaa muistia – 10 hyvää syytä nukkua vähintään 7 tunnin unet

4. Tee suojaa hampaita

Tee on ehdottomasti viiniä hammasystävällisempi vaihtoehto. Tee nimittäin sisältää fluoria ja taanniineja, jotka estävät hampaita reikiintymästä. Tee myös ehkäisee pahanhajuista hengitystä. Sen sijaan alkoholi syövyttää hampaita eli aiheuttaa hammaseroosioa. Lisäksi alkoholi kuivattaa limakalvoja ja aiheuttaa suusyöpää.

5. Tee ei aiheuta päänsärkyä

Herkimmille alkoholi voi aiheuttaa jo pieninä määrinä nautittuna päänsärkyä. Suuremmat annokset lisäävät päänsäryn todennäköisyyttä. Sen sijaan teetä voi nauttia huoletta ilman päänsäryn uhkaa.

Lue myös: Päänsärky vaivaa ajoittain lähes jokaista – tiedätkö, milloin on aihetta huoleen?

tee vs viini. tee vai viini, tee on parempi kuin viini

6. Viini on kalliimpaa kuin tee

Terveydellisten etujen lisäksi iltatee kannattaa valita siksi, että sen hörppiminen on huomattavasti huokeampaa kuin viinin nautiskelu. Hyväkään irtotee ei maksa maltaita, mutta hyvää viiniä harvoin saa pikkurahalla.

Lähteet: Terveyskirjasto, PäihdelinkkiTeen terveysvaikutukset, HammaslääkäriliittoRuoan parantava voima (Valitut Palat, 2016)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kupillinen teetä vai lasillinen viiniä? 6 syytä valita iltatee punaviinilasillisen sijaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.