Ruoka

Veronican viskikakku on todellinen makupommi – katso ohje, jolla Stockmannin legendaarinen kotitalousopettaja on leiponut lahjakakut vuosikymmenten ajan 

”Taikina on todella karkea. Siinä on melkein enemmän kuivahedelmämömmöjä, kuin jauhoaineksia”, Veronica kertoo makuhermoja hivelevästä joulukakustaan.

Viskikakku on erittäin rouhea, hitaahkosti valmistuva joulun ajan maustekakku, jonka reseptin on kehittänyt Stockmannin legendaarinen kotitalousopettaja Veronica Hagelstam.

Hagelstam kertoo Kotiliedelle valmistaneensa kakun ensi kerran vuonna 1974 joulun alla, juuri sen jälkeen, kun hän oli mennyt naimisiin. Hän päätti leipoa läheisilleen joululahjaksi viskikakkua, ja sitä varten hän hankki valtavan kakkuvuoan.

Alkuperäinen ohje on Allt om Mat -lehdestä vuodelta 1973, mutta Veronica muokkasi kakusta oman versionsa.

Lue myös: Helena hurahti kuivakakkuun, jonka leipoo aina joulun aikaan – hätkähdyttävän kakun ainekset löytyvät Raamatun jakeista

Veronican viskikakku on rouhea makupommi

Viskikakusta löytyy niin silputtuja saksanpähkinöitä, hasselpähkinöitä, kuivahedelmiä, viikunoita, appelsiininkuorta, rusinoita sekä tukko erilaisia mausteita. Kanelia, inkivääriä sekä kardemummaa muistuttavaa korianterinsiementä. Tekstuuria kakussa on roimasti.

”Taikina on todella karkea. Siinä on melkein enemmän näitä kuivahedelmämömmöjä, kuin jauhoaineksia”, Veronica sanoo.

Yhdeksi leivontasalaisuudekseen Veronica paljastaa karkeat jauhot. Tuoreista, vastajauhettuja ”kotijauhoja” hän on ostanut Mörby Gårdin tilakaupasta Raaseporista tai Malmgårdin tilakaupasta Pernajasta. 

”Karkeiden kotijauhojen ansiosta kaikki ylimääräinen kosteus häipyy, leipoi sitten pikkuleipiä tai kakkua. Osan jauhoista voi vaihtaa mantelijauhoihin.”

Uskomattoman maun toinen salaisuus on se, että kakkuun tulevat täytteet liotetaan viskissä vähintään kahden päivän ajan. Liotusliemi otetaan talteen, ja lopuksi kypsä kakku kyllästetään sillä.

”Viskistä saadaan kosteus, joka säilöö kakun.”

Rouhea viskikakku on todellinen makupommi. © Johanna Tervo

Viskikakusta tuli jouluinen perinne

Veronica on leiponut kakkua joululahjaksi lähipiirilleen vuosikymmenten ajan, jo 1970-luvulta asti.

”Se oli hyvä ja herkullinen, hieman erilainen joululahja. Meidän perheemme on sellainen, joka pitää vähän erikoisista jutuista.”

Enää Veronica ei leivo, mutta valmistusvaiheet hän on painanut tarkasti mieleensä.

”Joka vuosi tätä leivottiin. Ja kakku piti leipoa kaksi-kolme viikkoa ennen joulua, jotta se ehti kypsyä. Tekeytymisen ja maustumisen jälkeen kakku säilyy hirveän hyvin. Parhaiten siinä vuoassa, jossa se on leivottu, alumiinifoliolla peitettynä.”

Sittemmin Veronican viskikakun ohje julkaistiin ja kuvattiin Stockmannille. Ohjeen Veronica puolitti tavalliseen kakkuvuokaan sopivaksi.

Eläkkeelle Veronica jäi Stockmannilta kymmenen vuotta sitten, 40 vuoden jälkeen. Alkuperäisen reseptin hän on jemmannut punaiseen reseptikansioon.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Veronican viskikakku on todellinen makupommi – katso ohje, jolla Stockmannin legendaarinen kotitalousopettaja on leiponut lahjakakut vuosikymmenten ajan 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.