Ruoka

Pelasta nahistunut salaatti tällä kikalla – lopputulos on uskomattoman rapea

Väsähtäneet kasvikset saa tuoreen tuntuisiksi kylmän veden ja jääkaapin avulla. Katso videolta huikea muutos!

Pitkään jääkaapissa olleet kasvikset voivat nuupahtaa ja pehmentyä, koska niistä on ehtinyt haihtua vettä pois. Nuupahtaneet kasvikset, kuten rapeutensa menettänyt salaatti, voi kuitenkin olla mahdollista virkistää kylmän veden avulla.

Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuoviselle kasvisten virkistäminen vedellä on tuttu niksi. Hän suosittelee kikkaa kaikille.

”Kikkaa käytetään myös ravintoloissa, enkä näe sille hygieniariskiä. Varmuuden vuoksi vedessä olleet kasvikset voi kuitenkin vielä kertaalleen huuhdella ennen niiden käyttöä ruoanlaittoon”, Tuovinen sanoo.

Katso vielä videolta, kuinka nahistunut salaatti virkistyy niksin avulla:

Lue myös Anna.fi: Vihdoin kikka, jolla saa kaupan basilikan selviämään kotona! Some paljasti lyömättömän säilytystavan

Nahistunut salaatti virkoaa vesikikan avulla – näin se toimii

Tarvitset nahistuneen salaatin pelastamiseen vain kulhon, jossa on kylmää vettä. Voit käyttää tavallista kulhoa tai vaikkapa salaattilingon kulhoa.

Salaatti saattaa muuttua kikan avulla yhtä rapsakaksi kuin tuore, kaupasta vasta otettu salaatti. Rapsakasta salaatista on mukavampi tehdä tuoreita salaatteja kuin nuupahtaneista salaatinlehdistä.

Tee näin:

  1. Laita kasvikset kulhoon kylmään veteen.
  2. Jätä kulho jääkaappiin pariksi tunniksi. Voit laittaa kannen päälle, jos haluat.
  3. Nosta kulho pois jääkaapista, ota kasvikset pois vedestä ja nauti rapeista kasviksista!
Nahistunut salaatti.
Nahistunut salaatti virkistyy vesikulhossa jääkaapissa parissa tunnissa. Lopputulos on rapsakat salaatinlehdet © Johanna Jantunen

Lue myös: Helppo lomakastelija kukille: Tarvitset vain vettä ja narua

Kokeile kikkaa myös porkkanoihin, minttuun ja fenkoliin

Vesikikka toimii ainakin salaattiin, porkkanoihin ja joihinkin yrtteihin, kuten minttuun. Se myös rapeuttaa fenkolia.

Aina nuupahtanutta kasvista ei välttämättä saa kylmällä vedellä pelastettua, sanoo Marttojen Tuovinen.

”Kasvis ei voi olla ihan täysin nuupahtanut. Soluseinien rakenteen pitää olla kunnossa, jotta vesi voi siirtyä solukalvon läpi jälleen kasvikseen. Kokeilemalla selviää, virkistyykö kasvis tällä niksillä.”

Jotkut kasvikset eivät viihdy jääkaapissa lainkaan. Sellaisia ovat muun muassa kurkku ja tomaatti. Tomaatit viihtyvät parhaiten huoneenlämmössä noin 11–14 asteessa.

Kurkun säilytykseen ammattilaiset suosittelevat vesilasia. Kurkku kannattaa säilyttää astiassa, esimerkiksi vesilasissa, jonka pohjalla on tilkka vettä.

Basilikaa ei kannata laittaa jääkaappiin, sillä se viihtyy lämpimässä. Sen sijaan vettä se juo runsaasti. Katso helppo kikka basilikan säilytykseen vesilasissa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pelasta nahistunut salaatti tällä kikalla – lopputulos on uskomattoman rapea

Sinun täytyy kommentoidaksesi.