Ruoka

Persikan pakastus on nerokas tapa välttää hävikkiä – näin pelastat liian nopeasti kypsyvät hedelmät

Persikan pakastus on oiva tapa säilöä liian nopeasti ja samaan aikaan kypsyvät hedelmät.

Tunnistatko tämän omasta keittiöstäsi? Ostit kenties kaupasta muovirasiallisen persikoita tai nektariineja kivikovina. Muutaman päivän päästä ne ovat kaikki kypsiä yhdellä kerralla.

Tiiviisti muoviin pakatut persikat kypsyvät yhdessä hujauksessa, kun pakkauksen jättää pöydälle. Liian nopeasti ja samaan aikaan kypsyneet persikat jäivät syömättä ja päätyivät bioroskikseen. 

Onneksi persikat voi pakastaa kypsinä tulevaa käyttöä varten ja välttää näin ruokahävikkiä sekä säilöä kesän makuja.

Kokosimme parhaat vinkit persikan pakastukseen.

Persikat ovat parhaimmillaan tuoreina

Persikat myydään kaupasta usein raakoina muoviseen rasiaan tiiviisti pakattuina. Ne ovat saattaneet saada kolhuja, joita ei ehkä kaupassa huomaa.

Raa’at ja kovat persikat kannattaa ottaa pois laatikosta ja asetella väljästi kulhoon.

Mitä tiiviimmin persikat on pakattu, sitä herkemmin niiden herkkä kuori menee rikki, jolloin hedelmät pilaantuvat helpommin.

Pese persikat varovasti jo ennen kuin ne kypsyvät, niin vältät pinnan rikkoutumisen.

Parhaimmillaan persikka on sellaisenaan kypsänä ja mehukkaana. Kypsät persikat kannattaa syödä heti, tai säilöä tulevaa käyttöä varten. Kokeile persikkaa ainakin tähän kesäiseen kaalisalaattiin tai tee siitä herkullista piirakkaa.

Ole tarkkana, sillä kotona pöydälle nostetut hedelmät kypsyvät huoneenlämmössä nopeasti, harmillisesti usein kaikki yhdellä kerralla.

Ensin ei yhtään kypsää persikkaa ja sitten kerralla kokonainen muovilaatikko. Mitä niille kannattaa tehdä?

Persikan pakastus vähentää ruokahävikkiä

Persikan pakastus on helppo tapa nauttia kypsästä hedelmästä myöhemminkin. Persikat säilyvät pakkasessa useita kuukausia.

Jos nostat pestyn ja kypsän persikan kokonaisena pakastimeen, sen voi raastaa jäätyneenä suoraan lautaselle esimerkiksi jugurtin tai puuron päälle. Pelkkä raastekin on herkullista helteisenä päivänä.

Katso videolta, miten persikasta saa sileää ja hienoa raastetta jogurtin päälle.

Persikat voi myös vain kuutioida ja pakastaa rasiassa esimerkiksi smoothieta varten.

Kypsän persikan voi soseuttaa, ja soseen voi pakastaa jääpalakuutioissa tai pienessä muovipussissa.

Pakastetut persikkalohkot voi käyttää myöhemmin jälkiruoissa.

Persikan pakastus pystykuva
Persikan pakastus on kätevä tapa säilöä persikka. © iStockohoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Persikan pakastus on nerokas tapa välttää hävikkiä – näin pelastat liian nopeasti kypsyvät hedelmät

Sinun täytyy kommentoidaksesi.