Ruoka

Tiesitkö? Saat tomaatin terveyshyödyt parhaiten irti, kun syöt ne näin

Tomaattia voisi nimittää superruoaksi. Erilaisia tomaattilajikkeita on saatavilla kuluttajalle nyt enemmän kuin koskaan ennen. Tunnistatko kaikki nämä lajikkeet ja tomaatin terveyshyödyt?

Suomalainen syö toistakymmentä kiloa tomaatteja vuodessa. Tämä värikäs vitamiinipommi kuuluu suomalaisten suosikkikasviksiin. Eikä mikään ihme! Tomaatti on todella monipuolinen ja terveellinen kasvis, jota voisi syödä vaikka jokaisella aterialla.

Lue myös: Maailman paras tomaattikastike ja muita ruokia tomaatista

Kesällä tomaatit ovat parhaimmillaan. Enää ei tarvitse kasvattaa omia tomaatteja saadakseen erikoislajikkeita. Kauppoihin on ilmestynyt tänä kesänä runsaasti uusia lajikkeita, joihin kannattaa tutustua.

Lue myös: Tomaatin kasvatus vaatii lämpöä ja valoa

4 faktaa tomaatista

1. Näin tomaatti pitäisi syödä

Tomaatti sisältää runsaasti lykopeeni-nimistä antioksidanttia, joka voi vähentää riskiä sairastua syöpään sekä sydän- että verisuonitauteihin. Lisäksi lykopeeni hidastaa ihon vanhenemista ja auttaa suojautumaan auringon UV-säteilyä vastaan.

Parhaiten tätä ihmeainetta tomaateista irtoaa, kun ne syödään rasvan kanssa kypsennettynä. Lykopeeni imeytyy parhaiten kypsennetystä ja hienonnetusta tomaatista, joten tomaattipohjaiset kastikkeet ja keitot ovat mainio tapa nauttia tomaatista.

Tomaattia kannattaa syödä rasvan kera, sillä lykopeeni on rasvaliukoinen antioksidantti. Lorauta siis tomaattikastikkeen joukkoon oliiviöljyä tai tarjoile tomaattisalaatti öljypohjaisen kastikkeen kanssa.

Lue myös: Tomaatti-pastakeitto

2. Tomaatin oikeaoppinen säilytys

Säilytä tomaatti huoneenlämmössä. Moni säilyttää tomaatteja virheellisesti jääkaapissa. Tomaatit viihtyvät parhaiten huoneenlämmössä, jossa ne myös säilyttävät makunsa sekä kiinteytensä pidempään.

Täydellinen säilytyslämpötila on +11–14 astetta, mutta jos tällaista tilaa ei ole, niin pidä tomaatit huoneenlämmössä.

3. Mielenkiintoinen historia

Italialaiset nimesivät tomaatin kultaiseksi omenaksi ja ranskalaiset kuvittelivat sen parantavat seksielämää. Suomessa tomaatin viljely aloitettiin 1870-luvulla.

4. Tomaatissa on vain vähän kaloreita

Tomaatti on keventäjän herkku. Tomaateissa on vain 18 kilokaloria sataa grammaa kohden. Tomaatit sisältävät C-vitamiinia, foolihappoa sekä erilaisia kivennäisaineita.

Lue myös: Kotipuutarhurin tomaattilajikkeet

Uusimmat tomaattilajikkeet kaupoissa

Ruotsin Skånessa on Brännan tila, joka on erikoistunut tomaatteihin. Nyt näitä väripommeja saa Suomestakin.

Tomaatteja kaupassa.
Toimittaja törmäsi upeaan tomaattivalikoimaan kaupassa. Tomaattien paras aika on juuri nyt.

Zabrino on herkullinen raitatomaatti. Siinä on tumma ja kiinteä hedelmäliha. Tämä paksuhkokuorinen cocktailtomaatti sopii mainiosti grilliin ja naposteluvälipalaksi. Kiinteän koostumuksensa ansiosta se pysyy hyvin grillivartaassa.

Zebrinon tunnistaa napakasta kuoresta ja raidoista.

Päärynätomaatti on herkullisen makea pieni päärynänmuotoinen tomaatti.

Santorange on miedonmakuinen ja ihanan raikas pieni oranssinvärinen luumutomaatti.

Santorangen tunnistaa luumumallista ja se on oranssi väriltään.

Sasseri on makean makuinen pieni ja pyöreä punainen kirsikkatomaatti.

San Marzano on täyteläisen maukas ovaalinmuotoinen punainen tomaatti. Italialaiset sanovat sen olevan täydellisin tomaatti tomaattikastikkeen valmistukseen.

Minikumato on helppo erottaa ruskean värinsä ansioista. Tämä tomaatti on hyvän makuinen ja mehukas. Se sopii salaatteihin ja naposteluvälipalaksi.

Minikumatossa on ruskeahko väri.

Tomaattien tiedot ja kuvat: Maahantuoja Satotukku

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö? Saat tomaatin terveyshyödyt parhaiten irti, kun syöt ne näin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.