Ruoka

21 nerokasta tapaa hyödyntää salaattijuustojen ylijäämäöljy ruoanlaitossa

Öljyssä säilytettävät elintarvikkeet, kuten salaattijuustokuutiot, paistetut paprikat ja aurinkokuivatut tomaatit jättävät usein jälkeensä ylijäämäöljyä purkin pohjalle. Tarkka kuluttaja ei heitä sitä pois.

Salaattikuutioiden, aurinkokuivattujen tomaattien ja muiden öljyyn säilöttyjen ruokien käyttäjä törmää väistämättä kysymykseen, mitä tehdä ylijäämäöljylle. Sitä saattaa jäädä purkki lähes puolilleen. Usein salaattijuustojen ylijäämäöljy on erilaisten marinointimausteiden ansiosta erittäin maukasta.

Olisi sääli heittää pois niin hyvä öljy – ja onhan myös taloudellista keksiä sille jatkokäyttöä.

Vain mielikuvitus rajana

”On ehdottomasti suositeltavaa löytää ylijäämäöljylle jatkokäyttöä eikä ainakaan laittaa viemäriin”, vahvistaa kehittämispäällikkö Marjo Rantapusa Marttaliitosta.

Ylijäämäöljy sopii hänen mukaansa erinomaisesti kaikkeen ruuanlaittoon ja leivontaan, johon öljyä muutenkin käyttäisi. Rajoituksena on oikeastaan vain mielikuvitus ja se, että esimerkiksi juhliin ruokaa valmistaessa tulee ottaa huomioon mahdolliset allergeenit.

”Jos juhlavieraissa on tomaattiallergisia, öljysäilöttyjen tomaattien mukana öljyyn on päätynyt tomaatin allergeeneja. Sellaista öljyä ei siis välttämättä kannata juhlaleivonnassa käyttää, tai ainakin tarjoilussa on selvästi mainittava käytetyn öljyn alkuperä.”

Kokosimme parhaat tavat hyödyntää salaattikuutioiden ja muiden öljyyn säilöttyjen ylijäämäöljy. Poimi vinkeistä omaan arkeesi ja ruokavalioosi sopivat!

Lue myös: Pakastaminen säästää rahaa, aikaa ja ruokahävikkiä – Satu, 54, pakastaa voipaketitkin: ”Pakastin on meidän ruokakauppamme”

21 tapaa käyttää salaattijuustojen ylijäämäöljy

Vinkit on kerätty Kotilieden toimituksesta, Facebookin Säästäjät ja penninvenyttäjät -ryhmästä ja Marttaliitosta.

Lue myös Anna.fi: Grillifeta on superhelppo kesäherkku! Katso myös 7 muuta suosikkireseptiä fetasta

Aurinkokuivatut tomaatit.
Aurikokuivatut tomaatit säilötään myös usein öljyyn. Mikäli jämäöljyä ei saa käytettyä, pienen määrän voi imeyttää talouspaperiin tai serviettiin ja laittaa biojätteeseen. Isommat määrät hävitetään omassa suljetussa purkissaan sekajätteeseen. © iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: 21 nerokasta tapaa hyödyntää salaattijuustojen ylijäämäöljy ruoanlaitossa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.