![](https://kotiliesi.fi/awpo/img/2024/05/ylijaamaoljypaakuva.jpg?s=edf23b9a3faa19663f821b9dae75e3f2&fit=crop)
21 nerokasta tapaa hyödyntää salaattijuustojen ylijäämäöljy ruoanlaitossa
Öljyssä säilytettävät elintarvikkeet, kuten salaattijuustokuutiot, paistetut paprikat ja aurinkokuivatut tomaatit jättävät usein jälkeensä ylijäämäöljyä purkin pohjalle. Tarkka kuluttaja ei heitä sitä pois.
Salaattikuutioiden, aurinkokuivattujen tomaattien ja muiden öljyyn säilöttyjen ruokien käyttäjä törmää väistämättä kysymykseen, mitä tehdä ylijäämäöljylle. Sitä saattaa jäädä purkki lähes puolilleen. Usein salaattijuustojen ylijäämäöljy on erilaisten marinointimausteiden ansiosta erittäin maukasta.
Olisi sääli heittää pois niin hyvä öljy – ja onhan myös taloudellista keksiä sille jatkokäyttöä.
Vain mielikuvitus rajana
”On ehdottomasti suositeltavaa löytää ylijäämäöljylle jatkokäyttöä eikä ainakaan laittaa viemäriin”, vahvistaa kehittämispäällikkö Marjo Rantapusa Marttaliitosta.
Ylijäämäöljy sopii hänen mukaansa erinomaisesti kaikkeen ruuanlaittoon ja leivontaan, johon öljyä muutenkin käyttäisi. Rajoituksena on oikeastaan vain mielikuvitus ja se, että esimerkiksi juhliin ruokaa valmistaessa tulee ottaa huomioon mahdolliset allergeenit.
”Jos juhlavieraissa on tomaattiallergisia, öljysäilöttyjen tomaattien mukana öljyyn on päätynyt tomaatin allergeeneja. Sellaista öljyä ei siis välttämättä kannata juhlaleivonnassa käyttää, tai ainakin tarjoilussa on selvästi mainittava käytetyn öljyn alkuperä.”
Kokosimme parhaat tavat hyödyntää salaattikuutioiden ja muiden öljyyn säilöttyjen ylijäämäöljy. Poimi vinkeistä omaan arkeesi ja ruokavalioosi sopivat!
21 tapaa käyttää salaattijuustojen ylijäämäöljy
- Salaatin sekaan sellaisenaan. Varsinkin jos öljy on maustettu, salaatti saa makua ja ruokaisuutta kuin itsestään.
- Sämpylätaikinaan.
- Öljypohjaisen salaattikastikkeen tekoon esimerkiksi etikan, sitruunamehun ja/tai hunajan kanssa.
- ”Pussibroilerin” tekoon: öljy ja broileri esimerkiksi pakastepussiin, sekaan mahdollisesti hieman lisää mausteita ja öljyä.
- Pestokastikkeeseen – maustettu öljy tuo hienon säväyksen niin perinteiseen basilika- kuin vaikkapa nokkospestoon.
- Kattilapopcornien valmistukseen. Popparit saavat mukavasti lisämakua maustetuista öljyistä.
- Kasvislisukkeiden sekaan. Esimerkiksi pilkotuista ja keitetyistä kesäkurpitsoista saa maittavan muhennoksen, kun öljyn lisää siihen.
- Foccaccian valmistuksessa: joko taikinaan tai leivän pinnalle siveltynä paistamisen jälkeen.
- Maustetut öljyt voi käyttää uudelleen maustamattomien salaattikuutioiden maustamiseen. Eli lisää uudet kuutiot vanhaan purkkiin.
- Keittoihin makua ja tuhtiutta tuomaan.
- Munakkaaseen – joko munaseokseen, paistamiseen tai molempiin.
- Salaattikuutioiden ylijäämäöljy sopii myös keitetyn pastan sekaan estämään, etteivät makaronit tartu toisiinsa.
- Marinointiöljynä voikukanlehdille.
- Marinointiöljynä pilkotulle punasipulille yhdessä esimerkiksi etikan ja sokerin kanssa.
- Pastakastikkeiden valmistamiseen: italialainen klassikko spaghetti all´aglio, olio e peperoncino valmistuu ylijäämäöljystä, aina parempi jos valkosipulin makuisesta, ja ripauksesta chiliä.
- Lohkoperunoiden maustamiseen.
- Pitsataikinaan.
- Suolaisen piirakan pohjataikinaan.
- Mihin tahansa paistamiseen.
- Uunikasviksille – sivele kasvikset ennen uuniin laittoa öljyllä.
- Uunifetapastaan – käytä siihen feta öljyineen päivineen.
Vinkit on kerätty Kotilieden toimituksesta, Facebookin Säästäjät ja penninvenyttäjät -ryhmästä ja Marttaliitosta.
Lue myös Anna.fi: Grillifeta on superhelppo kesäherkku! Katso myös 7 muuta suosikkireseptiä fetasta
Kommentoi
Kommentoi juttua: 21 nerokasta tapaa hyödyntää salaattijuustojen ylijäämäöljy ruoanlaitossa