Ruoka

Näyttelijä Katariina Kaitueen voisilmäpullat leivotaan punaiseen maitoon ja voihin – ”Hieman tanakampi voisilmä tekee pullasta mehukkaan ja pehmeän” 

Näyttelijä Katariina Kaitueen voisilmäpullat ovat tuttu näky Kansallisteatterin takatiloissa. Kun ensi-ilta lähestyy, Katariina saattaa herätä leipomaan jopa aamuviideltä. Nyt hän jakaa suositun pullareseptinsä. 

Kun uni ei enää maanantaiaamuna aamuviideltä herätessä tullut uudestaan, näyttelijä Katariina Kaitue, 55, päätti nousta ylös ja leipoa pullaa. Niin hän on tehnyt vuosien ajan, kun ensi-ilta pitkäaikaisella työpaikalla Kansallisteatterissa alkaa lähestyä.

”Pullan leipominen on minulla tapa purkaa jännitystä ja stressiä. Kun taikinan työstämiseen keskittyy, kaikki muu häipyy mielestä”, Katariina sanoo.

Tällä kertaa jännitystä aiheuttivat syksyllä 2022 MTV3-kanavalla alkava Tanssii tähtien kanssa -ohjelma, johon Katariina osallistuu tähtioppilaana.

Ensimmäisenä harjoituspäivänä hän kantoi aamuviideltä leivotut pullat treenisalille opettajansa Anssi Heikkilän ja muiden kanssakilpailijoiden ja tanssinopettajien iloksi.

”En suoraan sanottuna tiedä, mitä niistä sanottiin, kun ihmiset ovat siellä niin harjoitteluun uppoutuneita, mutta kyllä ne jonnekin katosivat.”

Kansallisteatterissa Katariina tunnetaan erityisesti laskiais- ja voisilmäpullistaan, jotka saavat kollegat toivomaan pääsyä samaan produktioon. Nyt Katariina Kaitueen voisilmäpullien resepti löytyy myös tuoreesta Kansallisteatterin näyttelijöiden keittokirjasta (Otava 2022).

Lue myös: Isänsä lapsena menettänyt näyttelijä Katariina Kaitue: ”Pelkäsin pitkään rakastua”

Kansallisteatterin näyttelijöiden reseptikirja
Kansallisteatterin näyttelijöiden reseptikirja sai alkunsa, kun näyttelijä Sari Puumalainen löysi teatterin näyttelijälämpiötä siivotessa arkistokaappiin unohtuneen reseptivihkosen, jonka näyttelijät olivat koonneet 2000-luvun alussa aikeinaan kerätä Kansallisteatterin näyttelijäinyhdistykselle varoja. Kuva: Kansallisteatterin näyttelijöiden reseptikirja (Otava 2022)

Pehmeiden pullien salaisuus ovat punainen maito, voi ja aika

Katariina on ollut innokas leipuri koko ikänsä. Keittiö kaikkine purkkeineen ja purnukoineen, vispilöineen ja vatkaimineen tuntui lapsesta jännittävältä. Pullan leivonnan saloihin Katariinan vihki edesmennyt Raakel-mummo. Harjoittelu alkoi Lahdessa sijainneessa mummolassa, kun Katariina oli noin neljävuotias.

”Mummo opetti, että taikinaa ei saa painaa liikaa, jotta pullista tulee kauniin mallisia eivätkä ne menetä kuohkeuttaan. Pullia pitää lempeästi pyörittää”, Katariina sanoo.

Katariina leipoo voisilmäpullat perheen reseptikirjaan lyijykynällä kirjoittamallaan mummon ohjeella. Reseptiä hän kuvailee hyvin klassiseksi.

”Salaisuus ovat taikinan ainesosat: punainen maito, tuorehiiva, voi ja runsaasti suolaa. Hieman tanakampi voisilmä tekee pullasta mehukkaan ja pehmeän.”

Toinen avain pehmeään pullaan on aika.

”En leivo pullaa ikinä kiireessä. Hyvän pullan pitää antaa kohota hyvin.”

Tarkkoja kohotusaikoja Katariina ei noudata, vaan seuraa kulhon sisällön kehitystä. Ensin hän kohottaa taikinan kulhossa kaksinkertaiseksi, pyörittää sitten pulliksi ja antaa lopuksi kohota vielä leivinliinan alla. Lopuksi hän voitelee pullat voisulalla ja ripottelee päälle raesokeria.

Lue myös Annan juttu: Katariina Kaitue koki ensimmäisen kuuman aallon kesken esityksen eikä ensin tajunnut, mistä oli kyse: ”En ymmärrä, miksi vaihdevuosiin liittyen ollaan niin usein salamyhkäisiä”

Katariina Kaitue
Näyttelijä Katariina Kaitue on innokas leipuri, joka leipoo pullan lisäksi muun muassa lusikkaleipiä. ”Haen Naistenmessuilta tietyltä rouvalta metsävadelmahilloa niihin. Auta armias, jos joku päivä sitä ei löydy! Sen hillon perässä on kerran ajettu Hyvinkäällekin, kun kuulin, että rouva on siellä myymässä”, Katariina sanoo. Kuva: Liisa Valonen/OM-arkisto

Lue myös Annan juttu: Katariina Kaitue koki ensimmäisen kuuman aallon kesken esityksen eikä ensin tajunnut, mistä oli kyse: ”En ymmärrä, miksi vaihdevuosiin liittyen ollaan niin usein salamyhkäisiä”

Leipominen on asia, johon kuuluu yhdessä jaettu ilo

Katariina on huomannut, että voisilmäpullat ovat pullia, joista ihmiset eniten pitävät.

Kun Katariinan nyt jo aikuiset pojat pelasivat junioreina koripalloa, Katariinalla oli tapana tukea lasten harrastusta leipomalla pullaa turnausten kanttiiniin, sillä toimitsijapöydän takana hän uppoutui peliin niin, että unohti laskea pisteet. Hiljattain hän tapasi yhden vanhemmista, jolla oli tapana tulla otteluissa ostoksille mukanaan muovipussi, johon hän sujautti toistakymmentä pullaa.

”Hän sanoi muistavansa yhä ne pullat”, Katariina sanoo.

Nykyään Katariina leipoo jotain viikoittain, pullaa vähintään pari kertaa kuukaudessa. Parhaalta tuore voisilmäpulla maistuu maitolasin kanssa muiden ihmisten kanssa nautittuna.

”Jaettuna kaikki asiat ovat hauskempia. Minusta on kiva huomioida arjen asioilla ihmisiä.”

”Ja en tiedä yhtään ihmistä, joka ei pullasta tykkäisi”, Katariina sanoo.

Katariina Kaitueen voisilmäpullat
Katariina Kaitueen voisilmäpullat ovat olleet tuttu tarjottava niin Kansallisteatterin takatiloissa kuin juniorien koripalloturnauksissakin. Pullien herkkullisuuden salaisuus on tuhti voisilmä. Kuva: Laura Riihelä/Kansallisteatterin näyttelijöiden reseptikirja (Otava, 2022)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näyttelijä Katariina Kaitueen voisilmäpullat leivotaan punaiseen maitoon ja voihin – ”Hieman tanakampi voisilmä tekee pullasta mehukkaan ja pehmeän” 

Laura

Testissä lukee ”Lopuksi hän voitelee pullat voisulalla ja ripottelee päälle raesokeria.” Mietin lukiessa, miksi ihmeessä pullat voidellaan voisulalla ennen paistoa?! Reseptissä lukee kuitenkin, että pullat voidellaan kananmunalla ennen paistoa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.