Ruoka

Oletko aina säilyttänyt kananmunat väärinpäin? Näin ne kuuluisi säilyttää

Kuuluuko kananmunat säilyttää suippo vai tylppä kärki ylöspäin? Säilyykö muna jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Pitääkö munat heittää pois heti parasta ennen -päiväyksen jälkeen? Kaikki, mitä haluat tietää kananmunien säilyttämisestä ja säilyvyydestä.

Kananmunan säilytys on tarkkaa puuhaa. Kannattaa katsoa tarkaan miten päin munan säilyttää.

Miten päin kananmuna pitäisi säilyttää?

Kananmunat kuuluu säilyttää suippo kärki alaspäin.  Tämä johtuu kananmunan rakenteesta: tylpässä päässä on ilmakupla, joka sijaitsee kuoren ja kuorikalvon välissä. Jos kananmunaa säilytetään väärin päin, ilmakupla saattaa siirtyä tylpästä päästä suippoon päähän, mikä puolestaan voi rikkoa kananmunan rakenteen. Kun rakenne rikkoutuu sisältä, muna ei säily enää niin hyvin.

Lue myös: 10 ruoka-ainetta, joita ei pitäisi koskaan säilyttää jääkaapissa

Säilytetäänkö kananmunia jääkaapissa vai huoneenlämmössä?

Tuore kananmuna säilyy parhaiten 12–14 asteen lämpötilassa. Paras paikka kananmunan säilyttämiselle on kylmäkaappi, mutta jos sellaista ei ole, kananmunia voi säilyttää joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa.

Tärkeintä olisi, että kananmunia ei siirreltäisi jääkaapin ja huoneenlämpöisen säilytystilan välillä. Lämpötilojen vaihtelut vaikuttavat munien säilymiseen negatiivisesti.

Kylmässä säilytetyt kananmunat pitäisi muistaa nostaa huoneenlämpöön viimeistään kaksi tuntia ennen käyttämistä. Erityisesti leivonnassa tämä on tärkeää muistaa.

kananmuna, kananmunan säilyttäminen, kananmunan säilyminen
Tiesitkö? Kananmunat kuuluu säilyttää suippo kärki alaspäin.

Pitääkö kananmunat heittää pois parasta ennen -päivän jälkeen?

Munapakkauksiin merkittävä parasta ennen -päiväys määrittyy EU-alueella siten, että säilyvyydeksi määritellään 28 päivää siitä, kun kana on muninut munan. Kananmunat pysyvät tyypillisesti käyttökelpoisina kuitenkin huomattavasti kauemmin kuin mitä pakkaukseen merkitty päiväys ilmoittaa.

Kananmunia ei siis useimmiten tarvitse heittää pois heti päiväyksen jälkeen, mikäli ne ovat ehjiä ja säilytetty oikein.

Lue myös: Kananmuna on superruokaa! Lue sen terveyshyödyistä ja nappaa maukkaat reseptit

Kuinka kauan rikottu tai keitetty kananmuna säilyy?

Rikottu kananmuna säilyy jääkaapissa pari päivää. Kananmuna kannattaa säilyttää kannellisessa rasiassa, ettei se kuivu. Pelkkä valkuainen sen sijaan saattaa säilyä jopa viikon, jos se säilytetään tiiviissä rasiassa.

Myös keitetty kananmuna säilyy jääkaapissa muutaman päivän ajan.

kananmunan säilyttäminen, kananmuna, älä säilytä kananmunaa väärin, kananmuna
Kananmunat myydään pakkauksessa useimmiten suippo kärki ylöspäin.

Miksi kananmunan lähellä ei saa säilyttää voimakkaan hajuisia ruoka-aineita?

Kananmunan kuoressa on ilmakanavia. Niiden kautta kananmunaan kulkeutuu ilmaa ja niistä hahtuu kosteutta. Ilmakanavien kautta munaan kulkeutuu myös helposti voimakkaita hajuja, ja siksi kananmunat pitäisi pitää erillään voimakastuoksuisista ruoista. Erityisesti savukala ja savuliha, yrtit, purjo ja sipulit kannattaa säilyttää kaukana kananmunista.

Hajujen siirtymistä voi hieman estää myös säilyttämällä kananmunat omassa pakkauksessaan. Se suodattaa jonkin verran vieraita hajuja ja makuja.

Lue myös: Kirja paljastaa: Pahin moka, jonka voi tehdä munakkaan valmistuksessa

Miksi kananmunat näyttävät likaisilta?

Jos kananmunat näyttävät likaisilta kaupasta ostetuissa pakkauksissaan, silmäsi eivät todennäköisesti valehtele. Kananmunat nimittäin pakataan pesemättöminä. Kovan kuoren pinnalla on erityisen tärkeä suojakuori, joka häviää, jos muna pestään. Pestyt kananmunat eivät kelpaa kuluttajamyyntiin.

Lähteet: Sanna Mansikkamäki & Pia Inberg: Muna – Herkulliset ohjeet kananmunasta (Readme.fi 2017)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko aina säilyttänyt kananmunat väärinpäin? Näin ne kuuluisi säilyttää

Aus Vienna

Itävallassa keitetyt kananmunat säilytetään huoneenlämmössä. Esim. pääsismunat myydään keitettyinä.

tarjalumikki@hotmail.com

Moi mä oon aina miettinyt ja riidelly mun kaverin kanssa kuinka kananmunat on vielä syötäviä Mikä on suositus milloin kmunat on viimeistään syötävä mä säilytän kmunat jääkaapin alaosassa Onko oikea paikka Anna vielä hyvä ohje jos viitsit munavoille vähän tekstiä Joensuu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.