
Kananmunan keittäminen haltuun – näin helposti kananmunan keitto onnistuu!
Kananmunan keittäminen on helppoa ja sen voi tehdä monella tavalla. Kokosimme perusohjeet ja keittoajat löysäksi, pehmeäksi ja kovaksi keiteyille munille sekä uppomunille.
Kananmunan keittäminen on helppoa puuhaa, kunhan tiedät millaisia kananmunia haluat. Kananmunan keittoaika vaihtelee sen mukaan millaisen lopputuloksen haluat; löysän, pehmeän vai kovaksi keitetyn.
Kananmunasta on moneksi
Kananmunat ovat ravitsevaa, täyttävää ja edullista ruokaa nerokkaassa, joskin herkässä pakkauksessa.
Keitetty kananmuna höystää pinaattikeiton, täydentää nizzansalaatin, sopii aamupalaksi ja lounasevääksi. Siitä syntyy kalalle mainio munakastike ja karjalanpiirakoille munavoi.
Kananmunan keittäminen – näillä nikseillä kananmunan keitto onnistuu
- Ota kananmunat noin 30 minuuttia ennen keittämistä jääkaapista, ne eivät rikkoudu niin helposti keitettäessä
- Laita kattilaan vettä niin paljon, että kananmunat peittyvät
- Laske kananmuna veteen varovasti lusikalla, yksi kerrallaan
- Keitä maltillisella lämmöllä
- Älä käytä kantta
- Käytä munakelloa
- Huuhdo keitetyt munat kylmällä vedellä, jotta kypsyminen loppuu ja kuori irtoaa
Kiehuvaan vai kylmään veteen?
Keitettävät munat voi laittaa joko poreilevaan tai kylmään veteen.
Kiehuvaan veteen laskettu kananmuna kypsyy löysäksi 5 minuutissa, pehmeäksi 7 minuutissa ja kovaksi 12 minuutissa.
Kylmään veteen pantaessa keittoajan lasketaan alkavan siitä, kun vesi alkaa poreilla. Löysäksi muna kypsyy 4 minuutissa, pehmeäksi 6 minuutissa ja kovaksi 8 minuutissa.
Kananmunan keittäminen amerikkalaisittain
Laita munat kiehuvaan veteen, vedä kattila liedeltä ja anna munien hautua kannella peitetyssä kattilassa löysäksi 10 minuuttia, pehmeäksi 15 minuuttia ja kovaksi 20 minuuttia.
Helppo tapa tehdä uppomunia
Riko tuoreet munat yksitellen pieneen kuppiin ja valuta kiehuvaan, etikalla maustettuun veteen. Keitä pari minuuttia ja nosta reikäkauhalla jäähtymään.
Jos teet useamman uppomunan, kypsennä muutama kerrallaan ja pidä kypsät munat tarjoiluun saakka lämpimänä kulhossa, jossa on enintää 60-asteista vettä.
Uppomunat maistuvat voissa paistetun tuoreen pinaatin ja rapeaksi paistetun pekonin kanssa. Uppomunaleivän höystää herkullinen hollandaise-kastike.
Lue myös: Pipsa Hurmerinta näyttää, miten valmistat uppomunan helposti paistinpannulla – katso video!
Lue myös Anna.fi: Näin syntyy mehevä munakas
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kananmunan keittäminen haltuun – näin helposti kananmunan keitto onnistuu!
Tämä artikkeli sisälsi paljon hyödyllistä tietoa, kiitos.
Näin teki!
Kiitos
Kiitos. Auttoi.
Hienosti toimi! 😀
Saimme lahjaksi kaksi strutsinmunaa viime syksynä. Keitin ne ja netistä löysin keitto-ohjeen. Piti keittää puolitoista tuntia, että sai kovaksikeitettyjä. Maku kuten kananmunassa.
Kananmuna on kyllä mukavampi keitettävä, kun se on pieni ja sievä ja vie paljon vähemmän aikaa!
Oikeasti kiitos.
Miksi keittoaika lasketaan kylmässä vedessä keitättäessä siitä kun vesi alkaa poreilemaan sen sijaan, että keittoaika laskettaisiin siitä hetkestä kun vettä aletaan lämmittää?
Koska riippuu veden ja kananmunien määrästä milloin vesi alkaa kiehua.
Vihaan kananmunia ja ekan kerran tätä hommaa teen ja joutu oikeen ohjeet kattomaan 😀 päätin pinaattisoppaa tehdessä että kai sitä vois alkaa opetella syömään. Kuitenkin proteiinipitoinen ja nopea ruoka.
Kylmä vesi ja on pienempi keittoaika ku kiehuvassa?
Mites se munien ’säikäyttäminen’? Musta tuntuu, ettei kuoret ikinä lähde kunnolla irti munista, yritti ne kuoria heti kohta tai myöhemmin kylminä. Miten munat pitää keittää, että saa kuoret nätisti irti?
Kai ne kuoret irtoo hyvin, ku laittaa heti kylmään veteen ne munat ja antaa hillua siel hetken
Lue ohje uudestaan ja jos vielä olet tota mieltä nii ei hyvänen aika…
Amerikkalainen keittoneuvo ei pidä paikkaansa.Munat on laitettava kylmään veteen ei kiehuvaan , kuten neuvoitte!
Kuoret saa helpommin irti, kun lisää keitinveteen karkeaa merisuolaa. 🙂
Amerikkalaisessa keittotavassa 15 min jälkeen valkuainen oli ”räkää” ja keltuainen kova. Eli munan rakenne näyttää olevan päinvastoin kuin normaalisti keitettynä.
Ei hyvä
Nyt osaan kaiken kananmunista. Kiitos 😀
Hyi.Miks etikkaa pitää laittaa uppomunaveteen= en pidä etikasta.
Erittäin hyvä juttu tämä kananmuna
Ei taida ajat päteä mikäli jäähdyttää kananmunat kylmällä vedellä keiton jälkeen. 6 minuuttia katsoin sekuntikellolla siitä kun vesi alkoi kiehumaan (kananmunat laitoin kylmään veteen). Lopputulos oli lähempänä löysää kuin pehmeää.