Onko Tallinna, Pärnu ja Saarenmaa jo nähty? Turistirysiä välttävän Viron-matkaajan kannattaa suunnata Peipsijärven Sipulitielle Itä-Viroon
Peipsin herkullinen sipuli on noussut kylpyläturismin haastajaksi Itä-Virossa. Pikkukyliä yhdistävä Sipulitie onkin muuttunut kiinnostavaksi matkailureitiksi.
Peipsijärven alueen vanhauskoiset ovat tunnettuja sipulinviljelytaidoistaan.
Peipsin sipuli on ryvässipuli, jossa on voimakas, mutta lempeä maku, joka syntyy Peipsijärven suotuisan maaperän ja lannoitteena käytettävän mineraalipitoisen järvimudan yhdistelmästä. Sipulia viljellään perinteisesti korkeissa penkeissä käsityönä.
Peipsin sipulilla oli Nevan kaupungissa neuvostoaikana legendaarinen maine.Herkkua rahdattiin Sipulitietä myöten kuorma-autolasteittain venäläisten toripöydille myyntiin.
Sipulitiellä houkuttaa historia
Nykyään Sipulitien varrella on kiintoisa mahdollisuus kohdata kolme erilaista historiallista kulttuuria: vanhauskoisten venäläisyys, virolainen talonpoikaiskulttuuri ja saksalainen kartanoelämä.
Sipulitie kukoistaa ympäri vuoden, mutta vilkkain sesonki ajoittuu elo-syyskuun vaihteeseen, jolloin sipulisato kypsyy.
Tienvarren kojuissa roikkuu toinen toistaan näyttävämpiä sipulilettejä, joita mummot kaupittelevat.
Kojuista löytyy myös säilykkeitä, kuivattuja herkkuja, karpaloita, paikallista kola-sokeria sekä kalaa mitä erilaisimmissa muodossa. Kaikki tämä on tietenkin luomua.
Kommentoi juttua: Onko Tallinna, Pärnu ja Saarenmaa jo nähty? Turistirysiä välttävän Viron-matkaajan kannattaa suunnata Peipsijärven Sipulitielle Itä-Viroon
Kommentoi
Kommentoi juttua: Onko Tallinna, Pärnu ja Saarenmaa jo nähty? Turistirysiä välttävän Viron-matkaajan kannattaa suunnata Peipsijärven Sipulitielle Itä-Viroon