Ruoka

Paistettu riisi on tähderuokien aatelia - poimi ohjeet ja parhaat vinkit

Paistettu riisi eli fried rice on kuin aasialainen pyttipannu. Hyödynnä siihen edellisen aterian tähteet ja jääkaapin eripariset kasvikset.

Paistettu riisi on täydellinen ruoka, kun riisiä tuli edellisellä aterialla keitettyä koko komppanialle tai silloin, kun jääkaappi ammottaa puolityhjänä eikä kauppaan mielisi vaivautua. Todennäköisesti kaikki tarvittava löytyy jo valmiiksi kaapistasi.

Lue myös: Tähteistä syntyy helposti maittavia aterioita. Tässä 8 herkullista ohjetta – maistuisiko kanakeitto, lohi-perunapihvit tai lihapullamunakas?

Paistettu riisi on jämäruokien ykkönen

Ruokaisuutta paistettuun riisiin saa lisäämällä siihen kananmunan tai kaksikin. Sen tilalla tai lisäksi voi käyttää esimerkiksi broileria, katkarapuja, jauhelihaa, linssejä tai tofukuutioita. Kokeile myös pekonia tai mausteista makkaraa, kuten chorizoa tai pepperonia.

Myös kasvispuoli on joustavasti muunneltavissa. Sipuli, pieneksi kuutioitu porkkana tai paprika ja vaikkapa pakasteherneet – tai maissit antavat ruoalle makua ja väriä. Yrtit tai hienonnettu kevätsipuli tuovat ruokaan pirteää olemusta, seesaminsiemenet tai pähkinät viime silauksen.

Katso ohje: Paistettu riisi 

Kuuma pannu sekä mausteet avaimet onnistumiseen

Paistettu riisi kuuluu ainakin Kiinan, Japanin, Korean, Intian ja Thaimaan keittiöihin – jokainen ruokakulttuuri maustaa paikallisen pyttiksen heille omimmilla mauillaan. Yksi on kuitenkin varmaa. Mausteiden kanssa kannattaa olla ronski, sillä muuten riisi on helposti hieman mautonta.

Paistettu riisi ja katkarapuja

Älä kuitenkaan lorauta riisin sekaan soijakastiketta. Se värjää riisin epämiellyttäväksi. Kokeile sen sijaan vietnamilaista tai thaimaalaista kalakastiketta. Myös aromaattinen seesamiöljy sekä tiraus limetinmehua antavat ruoalle makua. Jos kaipaat pientä takapotkua, viipaloi joukkoon chiliä tai viimeistele ruoka töräyksellä sriracha-chilikastiketta. 

Ja muista, että kyseessä on nimen omaan paistettu riisi. Valitse siis wokkipannu tai riittävän iso paistinpannu ja säädä hellannupit kaakkoon. Öljyä kannattaa käyttää surutta. Riisinjyvien pitää paistua, rapeutua ja saada väriä ihan kunnolla. 

Jos mielit ruoasta erityisen hyvää, paista kaikki ainekset ensin erikseen ja yhdistä ne vasta lopuksi pannulla riisin kera. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paistettu riisi on tähderuokien aatelia - poimi ohjeet ja parhaat vinkit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.