Ruoka

Tämä on paras juusto hampurilaisen väliin – eikä se ole cheddar

Maukkain juusto hampurilaisen väliin ei välttämättä ole perinteinen cheddar. Sen sijaan paras burgerijuusto löytyy Italiasta.

Mitä hampurilainen olisikaan ilman juustoa? Burgerijuusto viimeistelee hampurilaisen ja tuo burgeriin makua.

Hampurilaisen välistä löytyy perinteisesti muun muassa cheddaria tai Monterey Jack -juustoa. Siitä huolimatta suositut burgerijuustot eivät välttämättä ole herkullisin valinta burgereihin. Paras juusto hampurilaisiin tulee yllättäen Italiasta.

Lue myös: 21 nerokasta tapaa hyödyntää salaattijuustojen ylijäämäöljy ruoanlaitossa

Tuntemattomampi provolone on herkullinen burgerijuusto

Perinteisten burgerijuustojen sijasta hampurilaisessa kannattaisi suosia provolone-juustoa. Näin neuvoo juustokauppias Laura Salonen, joka pyörittää Bölen Juustolaa kauppakeskus Triplan K-Supermarketissa.

”Mielestäni provolone on ihan ehdottomasti paras juusto burgereihin. Meidän pitäisi Suomessa enemmänkin käyttää sitä.”

Italialainen provolone on alun perin kotoisin Cremonan kaupungista, Pohjois-Italian Lombardiasta. Juusto valmistetaan lehmänmaidosta. Mutta mikä sitten tekee provolonesta erityisen hyvän juuston hampurilaisten väliin? 

”Provolone on todella hyvänmakuinen, se on maitomainen ja makea. Miedon maun takia se maistuu perheen pienimmillekin”, Salonen kertoo.

Kypsennettynä provolone muistuttaa mozzarellaa. Juuston koostumus tekeekin siitä mainion burgerijuuston.

”Provolone sulaa tosi hyvin ja se on venyvä”, Salonen lisää.

Lue myös Anna.fi: Hyvä hampurilainen vaatii rinnalleen arvoisensa lisukkeet – listasimme parhaat ohjeet ja ideat, jotka viimeistelevät maukkaan burgeriaterian

Provolone sopii monenlaiseen ruoanlaittoon

Provolone on erityisen suosittu juusto esimerkiksi Yhdysvalloissa amerikanitalialaisessa keittiössä. Perinteinen tapa valmistaa provolonea on paistaa juusto pienessä saviastiassa, josta myös sulanutta, venyvää juustoa nautitaan.

Provolonejuusto.
Kaupassa provolonea myydään kahtena eri kypsyysasteena. Provolone dolce kypsyy noin kahdesta kolmeen kuukautta. Vanhemman provolone piccanten kypsytysaika on pidempi ja maku voimakkaampi.    © iStock

Salosen mukaan provolone on monikäyttöinen juusto, jota voi hyödyntää laajasti ruoanlaitossa. Se sopii esimerkiksi raastettavaksi, kunhan pehmeän juuston pakastaa ensiksi ja raastaa vasta jäisenä. Juusto tuokin makua moneen arkiruokaan.

”Meillä kotona sitä käytetään makaronilaatikossa, hodareissa ja pizzassa”, Salonen kertoo.

Näin teet täydelliset hampurilaiset kotona – ota Kotilieden vinkit talteen

Kun burgerijuusto on valittu, on aika koota kasaan loput hampurilaisesta. Täältä löydät burgerimestari Akseli Herlevin vinkit kotitekoisten hampurilaisten valmistukseen.

Smash-hampurilaispihviä on kehuttu maailman parhaaksi. Smash-pihvin salaisuus piilee lihan käsittelyssä ja paistotekniikassa. Tästä Kotilieden jutusta löydät ohjeet smash-tekniikkaan.

Kokeile myös näitä ihania reseptejä

Oikaisu 19.7. klo 10.57: Cremonan ja Lombardian kirjoitusasut korjattu juttuun.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tämä on paras juusto hampurilaisen väliin – eikä se ole cheddar

Lukija515443

Emmental on loppujen lopuksi se paras juusto hampurilaisiin. Vielä ehkä vahvempi versio. Muut liian mietoja tai sitten väärän makusävyisiä. Kasaan itse erittäin hyvät ja monipuoliset hampurilaiset muutenkin.

Lukija225508

Cheddar on meillä ehdoton suosikki. Joskus harvoin, ehkä kerran parissa vuodessa, iskee sinihomejuustohinku. Muita juustoja emme ole edes kokeilleet. Provolone olisi aivan liian mieto.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.