Ruoka

Hampurilaiskastike on parasta itse tehtynä – mehevöitä burgerit herkkusooseilla

Hampurilaiskastike nostaa burgerin luksusluokkaan ja tekee makuelämyksestä ihanan mehevän. Paras kastike on tietysti itse tehty.

Hampurilaiskastike onnistuu niin nopeasti, ettei kaupan valmiskastikkeille enää ole käyttöä. Parhaimmillaan valmistus vaatii kourallisen raaka-aineita ja minuutin verran valmistuaikaa. Toisinaan riittää vain ketsuppi, mutta eri tavoin maustettu majoneesi on sekin helppo ja monipuolinen lisuke. 

Ilman kastiketta burgeri olisi melko puiseva ja tylsä syötävä. Kastikeklassikot ovat tietysti ketsuppi ja keltainen amerikansinappi sekä majoneesi. Jos aika on kortilla, varaa burgereita varten ainakin ketsuppia ja mausta kaupan valmismajoneesi esimerkiksi chilikastikkeella tai valkosipulilla.

Viitseliäs tekee kastikkeenkin alusta alkaen itse. Kokosimme alle parhaat ohjeet, joilla nostat hampparisi hetkessä ihan uudelle tasolle. 

Hampurilaiskastike: Majoneesit

Majoneesi loihtii hampurilaisesta ihanan mehevän. Voit maustaa kaupan valmismajoneesin mieleiselläsi tavalla, mutta itse tehty majoneesi on sekin supernopea tehdä ja peittoaa valmisversiot mennen tullen. 

Majoneesin valmistukseen tarvitset kananmunan, neutraalin makuista öljyä, kuten rypsiöljyä sekä sinappia, etikkaa, suolaa ja mausteita maun mukaan. Lisäksi tarvitset korkeareunaisen kulhon ja sauvasekoittimen. Aikaa kuluu minuutin verran ja makuvaihtoehdot ovat lähes rajattomat.  

Valmiiseen majoneesiin voi lisätä oman maun ja hampurilaisen muiden täytteiden mukaan esimerkiksi valkosipulia, karamellisoitua sipulia tai yrttejä. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös misolla, piparjuurella tai wasabilla maustetut majoneesit. 

Tai tee majoneesista vastustamaton remoulade-kastike sekoittamalla joukkoon pari kolme desiä majoneesia sekä desi pehmeäksi vaahdoksi vatkattua kuohu- tai vispikermaa ja mausta kastike hienonnetulla kapriksella, etikka- tai maustekurkulla sekä tuoreella rakuunalla ja persiljalla.

Tulinen mangomajoneesi on valintasi, kun kaipaat hampurilaiseen ihan uusia makuelämyksiä. Makean tulinen hampurilaiskastike tehdään sekoittamalla majoneesin joukkoon mangochutneyta, tomaattisosetta ja sambal oelek -chilitahnaa. 

Tulinen sahramimajoneesi sopii esimerkiksi kalabugereiden sisään. Voit säätää tulisuutta chilin määrällä. 

Ketsuppi on hampurilaisen valiokalustoa

Ei hampurilaista ilman ketsuppia. Ketsupin umamisuus täydentää ihanasti hampurilaisen makumaailmaa ja tuo siihen sopivassa suhteessa myös makeutta ja suolaisuutta. 

Viitseliäs valmistaa ketsupin alusta alkaen itse. Herkullinen itse tehty ketsuppi syntyy laadukkaista säilyketomaateista ja rohkeasta maustamisesta. Jos kaipaat ketsuppiin ihan uutta särmää, upota tomaattien seuraan ronskisti tuoretta chiliä. Chili tuo kastikkeeseen upean tujauksen tulisuutta.

Supernopea tapa tuoda valmisketsuppiin uutta ilmettä, on maustaa se makealla chilikastikkeella ja tujauksella inkivääriä

Hampurilaiskastike: Sinapit

Sinappi antaa hampurikaiselle upeasti särmää. Perinteinen valinta hampparin väliin on keltainen amerikansinappi, mutta sinapin voi vallan mainiosti tehdä myös alusta alkaen itse. Tässä ohjeessa sinappi saa kesäisen aromin ryöpätyistä koivunlehdistä. 

Jos sinappi siltään ei maistu, tee siitä astetta lempeämpi yhdistämällä se majoneesiin.

Hampurilaiskastike twistillä

Toki hampurilaiskastikkeeksi sopii melkein mikä vain kunhan se sointuu täytteiden kanssa saumattomasti yhteen ja täydentää makuelämyksen meheväksi.

Suosittu tsatsiki sopii erityisen hyvin Välimeren herkuilla täytetyn burgerin sisään. Suosi paksua jogurttia ja purista kurkkuraasteesta neste mahdollisimman huolellisesti pois, jotta kastikkeesta ei tule liian juoksevaa. 

Lisäksi hampurilaisen välissä kannattaa kokeilla esimerkiksi guacamolea, punaista mojokastiketta sekä savupaprikakastiketta. Kikherneistä valmistettu hummus sopii erityisesti kasvishammapreiden väliin.

Lue myös Anna.fi: Näin syntyy täydellinen hampurilainen! 4 erilaista reseptiä kulmakunnan herkullisimpien hampurilaisten valmistamiseen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hampurilaiskastike on parasta itse tehtynä – mehevöitä burgerit herkkusooseilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.