Ruoka

Täydelliset burgerit kotikeittiössä – burgerimies Akseli Herlevi paljastaa, miten tehdään paras hampurilainen

"Burgerikuningas" Akseli Herlevin vinkeillä teet parhaat burgerit ikinä.

Herlevin burgerit ovat helppotekoisia, kunhan muistaa muutaman tärkeän seikan valmistuksessa ja raaka-aineista. Hampurilaistäytteiden kanssa voi leikitellä ja käyttää mielikuvitusta, mutta täydellisen burgerin salaisuus piilee muutaman vinkin takana.

Lue myös: Briossi on täydellinen hampurilaissämpylä

Herlevin burgerit: sämpylä kaiken a ja o

Suomalaisen hampurilaiskulttuurin edistäminen on lähellä keittiömestari Akseli Herlevin sydäntä. Hän on kiertänyt maailmaa ja syönyt burgereita niin Kuubassa, Japanissa kuin Amerikassakin löytääkseen parhaat ideat. Hyvä sämpylä on kaiken a ja o. Maailmalta inspiroituneena hän kehitteli leipomoyhtiö Vaasan kanssa omaa nimeään kantavat hampurilais- ja hodarisämpylät suomalaisen kuluttajan tarpeisiin.

Lue myös: Täydellisen hampurilaisen kaava

”Burgeri on siinä mielessä kiehtova ruokalaji, että siinä on sämpylän tuomat selkeät puitteet, jonka rajoissa voi tehdä mitä vaan. Matkoilta olen hakenut ideoita parhailta tekijöiltä ja näillä ohjeilla kotikokkikin onnistuu varmasti”, hampurilaisravintolaketju Naughty Brgr:n perustaja kertoo.

Herlevin mukaan sämpylän tehtävä on pitää paketti kasassa ja maistua hyvältä.

Burgerit: Täydellinen burgeri: ennakointi on tärkeää hampurilaisen valmistuksessa. Esivalmistele ja kokoa vasta sitten.
”Burgerikunkku” keittiömestari Akseli Herlevi osaa hampurilaisen valmistuksen. Ennakointi on tärkeää – esivalmistele ja kokoa vasta sitten.

”Burgerit syödään käsin ja sämpylän tehtävä mahdollistaa tämä ilman sotkua. Sämpylän pitää olla elastinen, pehmeä eikä se saa päästää kastikkeita läpi.”

Samaa mieltä burgerisämpylän koostumuksesta on Kotiliesi.fi-ruokabloggari Himahellan Tiina. 

”Monesti hampurilaisen heikoin lenkki on se sämpylä, jossa burgeri tarjotaan. Gourmetburgerien sämpylä on usein yltiörasvainen briossi, joka vielä on paistettu voissa ennen burgerin kokoamista. Ei kiitos, rajansa kaikella. Kun ystäväni pyysi jeesiä toimivaan hampurilaisämpylän ohjeeseen, päätin oikeasti kokeilla, minkälaisen version blondikeittiössä pystyisin kehittämään.”

Buregerit: Täydellinen burgeri onnistuu ammattilaisen ohjeella.
Pieni paahtaminen tekee burgerisämpylälle ihmeitä. Makeus ja maku korostuu.

New York Timesin sivuilta löytyi viimein vastaus Tiinan etsintöihin.

”Googlailin erilaisia sämpyläohjeita, ja törmäsin New York Timesin sivuilla olleeseen Light Brioche Buns -ohjeeseen. Voita ohjeessa on vain 1/2 desiä sulatettuna eli 50 grammaa! ”Tästä lähtee” , tuumin mielessäni. Ohjeessa kohotusajat ovat pitkiä, joten kun aloin kokeiluhommat kymppiuutisten jälkeen, päätin työntää taikinan kohoamaan jääkaappiin ja leipoa sen sämpylöiksi vasta aamulla. Siellähän se kohosi rauhassa kaksinkertaiseksi ja minun ei tarvinnut kukkua aamuyöhön.”

Nappaa ohje Himahellan burgeriin.

Herlevin burgerit kotikonstein – muista nämä vinkit

Sämpylä

Hampurilaispihvi Herlevin tapaan

Herlevin burgerit ja täytteet

­Vastakohdat viehättävät hampurilaisessa

Herlevin burgerit valmistetaan ja kootaan näin

Lue myös Anna.fi: Näin tehdään Cevapcici-hodarit

Artikkelia on muokattu 29.5.2023 ja 22.5.2024

Kommentoi

Kommentoi juttua: Täydelliset burgerit kotikeittiössä – burgerimies Akseli Herlevi paljastaa, miten tehdään paras hampurilainen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.