Ruoka

Paras glögi 2022: testasimme kymmenen Alkon glögiä – voitosta taisteli kaksi täysin ääripäätä ja lopulta ykkössija jaettiin

Parhaan glögin valinta oli vaikeaa, sillä joukkoon mahtui paljon loistavia juomia. Tämän vuoden erikoisin uutuusglögi sai raatilaisilta ylistäviä kommentteja. Ykkössija jaettiin kahden täysin erilaisen juoman välillä.

Paras glögi 2022 -testin kärkikahinoissa oli toinen toistaan erilaisempia makuja ja raatilaisilla oli vaikeuksia valita kahden loistavan väliltä. Paras ratkaisu oli jakaa ykkössija kahden todella hyvän glögin välillä.

Lue myös: Kotilieden Unelmien joulu -sivuilta löydät kaiken jouluun ja joulufiilistelyyn 

Tänä vuonna Kotilieden glögitestiin mukaan pääsi uutena tulokkaana tutun ruotsalaisbrändi Blossan roseeglögi Blossa rosé. Tuttuun punaiseen verrattua roseeglögi on kuivempi ja toimi testissä myös kylmänä jäiden kanssa tarjottuna kivasti.

Tämän vuoden trendimaku ei ollut yllättävä: suolainen kinuski. Suolakinuskia on vuonna 2022 näkynyt niin jäätelöissä, purukumeissa kuin juomissakin. Ei siis ollut ihme, että makukombo rantautui myös glögeihin. Kotilieden paras glögi 2022 -raatiin valikoitui kaksi suolaisen kinuskin makuista glögiä. Toinen näistä ylsi myös TOP 3 -sijalle.

Alkon hyllymerkinnät kannattaa tutkia, etenkin jos  juomien vastuullisuusasiat kiinnostavat. Hyllymerkinnöistä selviää helposti, onko glögipullo ympäristövastuullinen. Viinintuotannossa suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät juomapakkausten valmistuksesta. Juomapakkausten osuus ympäristövaikutuksista on lähes puolet, viinillä 46 %, Alkosta kerrotaan.

Mantelien ja rusinoiden sijaan glögin voi tarjoilla appelsiiniviipaleiden kanssa. © iStockphoto

Paras glögi 2022 – jaettu ykkössija

Toimituksen herkkusuuraadin suosikeiksi kiri kaksi täysin toistensa vastakohtaa.

Paras glögi 2022 voittajan tittelin jakavat tänä vuonna suomalaisille tuttu vuosikertaglögi Loimu 2022 sekä suomalaisen tuoteinnovaation skumppaglögeistään tutun Glöetin uutuus Glöet Gold Sparkling & Spices.

Voittajan valitseminen oli vaikeaa, koska makuja on monia ja punaviinipohjaista lämpimänä tarjoiltavaa ja kylmänä tarjoiltavaa kuohuviiniglögiä on vaikea vertailla keskenään. Nämä kaksi kuitenkin olivat omissa luokissaan täysin voittamattomia muihin testin glögeihin nähden.

Raati painotti valinnoissaan pullon ulkoasua ja tietenkin myös glögin makua. Etsimme glögeille makupareja ja mietimme kenelle ja millaiseen tilanteeseen kyseinen juoma voisi sopia.

1. Paras glögi 2022 -titteli jaettiin kahden loistavan mutta täysin erilaisen juoman välillä

Loimu 2022

Mikä: Loimu 2022 vuosikertaglögi on ylitys yrityksen 170-vuotis juhlavuoden kunniaksi. Kuopiolainen perheyhtiö Lignell&Piispanen on tehnyt juomaelämyksiä suomalaisille jo vuodesta 1852.  Tämän vuoden vuosikerta on valmistettu täyteläisestä punaviinistä, lakoista ja omenista sekä perinteisistä joulumausteista. Vuosikerran uniikki kuvitus juhlistaa yrityksen historiaa ja pullon vihreä sävy vie metsäisiin tunnelmiin. Pullon on suunnitellut suomalainen suunnittelija Jaani Vaahtera.

Millainen: Kaunis pullo saa raatilaiset hurmioon. Aivan upea pullo, taideteos, jonka omaperäistä muotoa ja metsänvihreää mattapintaa haluaa kosketella. Kultaiset kirjaimet ovat kauniita, typografia tyylikästä, kuviointi henkii maltillista Lapin tunnelmaa. Painettava korkki lisää ylellisyyden vaikutelmaa. Tässä on kaikki kohdallaan.

Maku on tasapainoinen, ei liian makea, vaan juuri sopiva ja suorastaan suloinen. Makumaailma vie kotimaisten herkkujen ääreen. Omena maistuu vahvasti, lakka tyylikkäästi aivan aavistuksena mukana. Maukas, raikas, uusi ja silti sopivan perinteinen.

Milloin: Aattoillan juhlajuomaksi. Tämä pullo ansaitsee ehdottomasti paikkansa myös joulun herkkukorista. Jos ostat vain yhden glögin tänä vuonna, osta tämä. Glögi sopii tarjottavaksi simppelin omena-kanelipannacotan kanssa.

Loimu 2022, 15%, 14,95 (0,75l)

Pisteet: 10

Paras glögi 2022
Loimun pullon tyylikäs ja juhlava.  © Alko.fi

Glöet Gold Sparkling & Spices

Mikä: Jouluna 2015 lanseerattu suomalainen tuoteinnovaatio Glöet-glögiskumppa yhdistää glögin ja kuohuviinin parhaat puolet. Uutuus Gold on jännittävä uutuus, jonka pullo saa katsojan ensin hämmentymään ja sitten ihastelemaan.

Millainen: Pulloa pyörittäessä pohjalla olevat ruusukultaiset hiput alkavat pyöriä ja juoma muuttuu upean leikkisäksi. Sahrami ja kardemumma tuovat joulun kielelle kevyesti. Juoma on maukas, tyylikäs ja hurmaava, todellinen juhlajuoma. Pullossa olisi voinut olla maininta, että sitä kannattaa hieman pyöritellä ennen avaamista, että hiput lähtevät liikkeelle.

Milloin: Juoma toimii täydellisesti tyylikkäiden pikkujoulujen alkumaljana ja naisten juhlissa. Juoma sopii myös hyvää ruokaa ja juomaa arvostavalle lahjaksi. Nauti sellaisenaan hyvin viilennettynä.

Glöet Gold Sparkling & Spices, 8 %, 12,98 e (0,75 l)

Pisteet: 10

Paras glögi 2022
Glöet Gold on viehättävä uutuusjuoma joulun ajan juhliin.  © Alko.fi

2. Parempi suolakinuskeista

Mikä: Tämän vuoden Attitude-maku on karpaloa ja suolakinuskia tyylikkäästi yhdistävä punaviiniglögi. Attitude-glögi muistetaan viime vuodesta colamaustaan, joka kiri Kotiliedenkin glögitestissä huippupisteille.

Millainen: Pullon design vetosi raatiin. Nuorekas ja modernilla tavalla tyylikäs. Tuoksu vie selkeästi karpalon ja kinuskin yhdistelmään. Maku on selkeä ja tasapainoinen. Glögi on makea, mutta viinissä on tarpeeksi happoja tasapainottamaan makua.  

Milloin: Kiva pari karpalojäädykkeelle ja kinuskikastikkeelle. Nätti pullo, voisi kuvitella antavan lahjaksi, pullo toimii jälkikäteen kivana kynttilänjalkana. Juoma sopii pikkujoululahjaksi kaverille tai bileisiin, joissa pikkujoulun yllätyslahjat arvotaan.

Attitude, karpalo-kinuski, ympäristövastuullinen pakkaus, 8 %, 9,49 e (0,75 l)

Pisteet: 8+

Paras glögi 2022
Pullossa on hauska ja leikkisä toteutus.  © Alko.fi

3. Trendikäs roseeglögi vihdoin myös Suomeen

Mikä: Vihdoin roseetrendi on jalkautunut myös glögeihin. Tutun Blossa-tuotemerkin rosee on tervetullut uutuus.

Millainen: Läpinäkyvässä pullossa roseen väri tulee nätisti esiin, vaaleanpunainen etiketti ja korkki tukevat somaa vaikutelmaa. Tähän on helppo tarttua! Maku on raikas, aavistus mansikan suloisuutta ja karpalon kirpeyttä. Joulun mausteet maistuvat, mutta eivät hallitse makua liikaa. Tämä toimii hyvin myös kylmänä, roseen kepeys tulee paremmin esiin kylmänä kuin lämmitettynä.

Milloin: Täydellinen tarjottava trendikkäisiin pikkujouluihin trendikkään levitelaudan pariksi. Voisin hyvin kuvitella juovani tätä myös kylmänä joulun kalapöydässä. Pullon voi ottaa mukaan vaikka talviselle ulkoilureissulle, koska sitä ei tarvitse lämmittää. Sopii hyvin romanttisiin hetkiin tai tähtitaivaan katseluun oman kullan kainalossa. Romanttisille roseen ystäville.

Blossa Rose Glögg, vegaaninen, ympäristövastuullinen pakkaus, 10 %, 9,29 e

Pisteet: 8

Paras glögi 2022
Vihdoin myös roseeglögiä Suomeen.  © Alko.fi

4. Tuttu punainen Blossa ei yllättänyt

Mikä: Perinteinen Blossa on tuttu ja perinteinen punaviiniglögi. Tänä vuonna se on luomua.

Millainen: Tasapainoinen ja runsas maku. Maussa on tummaa puhuvia marjoja ja joulun mausteita. Tämän glögin maustamiseen ei käytetä lainkaan kanelia, mutta senkin edestä neilikkaa, kardemummaa ja inkivääriä.  

Milloin: Glögi sopii nautittavaksi rusinoiden ja manteleiden kanssa kylmän pakkasillan lämmikkeeksi. Tarjoaisin tätä perushyvää glögiä isolle porukalle, sillä sopii kaikkien makuun eikä herätä suuria tunteita.

Blossa Vinglögg Ekologisk, luomu, 10 %, 9,29 e (0,75 l)

Pisteet:

Paras glögi 2022
Tuttu punainen Blossa on luomua.  © Alko.fi

5. Sopii moneen suuhun – hyvä hehkuviini

Mikä: Klassinen glüchwein eli hehkuviini, joka vie makumaailman suoraan keski-eurooppalaisten joulutorien maailmaan.

Millainen: Maku on hyvä, sopivan hapokas ja viinimäinen, ei kovin makea tai mausteinen. Aikuiseen makuun. Juoma on tyypillinen hehkuviini. Juoma on myös vegaaninen, luomu ja vielä hiilineutraalikin. Hiilineutraali-symbolilla merkitään tuotteet, joiden päästöjä on todennetusti vähennetty ja jäljelle jäävät päästöt kompensoitu, Alkon sivuilla kerrotaan.

Milloin: Tätä ostaisi illanviettoon tai sen voisi pakata reppuun termospullon luistinradalla ulkoilun päätteeksi kavereille tarjottavaksi, mutta ei lahjaksi ankean etikettidesignin takia. Litran pullossa on hyvä hinta-laatusuhde, joten tätä voisi tarjota isommallekin porukalle – vaikka taloyhtiön pihalla pidettävissä pikkujouluissa.

Alpenglitzern Organic Glühwein, luomu, vegaaninen, hiilineutraali, 10 %, 10,99 e (1 l)

Pisteet: 7½

Paras glögi 2022
Tuttu hehkuviini vie makumatkalle.  © Alko.fi

6. Etiketillä on väliä

Mikä: Etiketin olkipukki ja joulun tunnelmointi ei vaikuttanut raatilaisia.

Millainen: Olisipa nätimpi pakkaus. Etiketissä on yritystä mutta kokonaisuus on jotenkin halvan oloinen. Ja miksi näissä etiketeissä tarjotaan lässyä joulufiilistelyä, kun tilan voisi käyttää kertomalla mitä makuja tässä glögistä löytyy? Maku on ”viinaisa” ja alkoholi puskee maussa läpi. Todella makea, mutta makeus ei tasapainota alkoholin makua. Hieman keinotekoisen makuinen.  Erittäin tumma ja tujakka.

Milloin: Sen voisi tarjota työpaikan pikkujouluissa, jossa on paljon porukkaa. Punaviiniglögi, joka toimii tunnelman kohottajana. Tätä ei tarvitse juoda paljon, kun askel keventyy. Täydellinen pikkujoulujuoma.

Pukki glögi, luomu, vegaaninen, ympäristövastuullinen pakkaus, 15 %, 9,98 e (0,75 l)

Pisteet: 7

Paras glögi 2022
Etiketin joulufiilistely ei vakuuttanut raatia.  © Alko.fi

7. Vaisu maku, missä on luvattu suolainen karamelli?

Mikä: Rocky Glögin konsepti rikkoo perinteitä ja tarjoaa joka vuosi uuden maun. Tänä vuonna se on suolainen karamelli. Pullo erottuu perinteisestä glögivalikoimasta räiskyvällä pakkauksellaan.

Millainen: Erikoinen etiketti kyllä kiinnittää huomion, etenkin jos etsii jotain räiskyvää pulloa. Tämän vuoden maku on supermakea ja erikoinen. Mausta joutui hakemaan luvattua suolaista karamellia.  

Milloin: Lapsenmieliselle sokerihiirelle, joka tykkää ylimakeasta. Makean himoon tai pelkästään jälkiruoaksi.

Rocky Salted Caramel Glögg, vegaaninen, ympäristövastuullinen pakkaus, 8 %, 9,89 e (0,75 l)

Pisteet: 6

Paras glögi 2022
Missä luvattu suolainen karamelli? © Alko.fi

8. Ruotsalainen vuosikertaglögi ei vakuuttanut tänä vuonna

Mikä: Tämän vuoden vuosikertaglögi Blossa 22 tekee makumatkan New Orleansissa sijaitsevaan French Quarteriin, jonka baareissa ja kaduilla soi svengaava jazz ja ilmassa tuoksuvat mausteiset kreoli- ja cajun-ruoat. Maussa luvataan rommia, passionhedelmää, limettiä, chiliä ja marjoja.  

Millainen: Vuosikerta-Blossan ulkoasu ei petä, pullo on jälleen kaunis kuin karamelli. Hehkuva, ja läpikuultavan punainen. 

Itse juoma on yllättävän vaaleaa, persikkaisen sävyistä. Tymäkkä tuoksu potkaisee, eikä houkuta maistamaan. Tästä puuttuu tasapaino. Alkoholi tulee läpi. Luvatut eksoottiset hedelmät, chili ja marjat jäävät hyvin vaisuksi. Juoma on erikoinen, ei erityisen jouluinen. Voisi toimia cocktailina kylmänä. Emme tosin testanneet sitä niin.

Milloin: Raatilaiset eivät saaneet mausta oikein kiinni. Tälle on hankala löytää makuparia. Ei puhuttele oikein millään tavalla. Suosittelisin tätä Blossan vuosikertaglögien keräilijälle, jolle pullo on makua olennaisempi asia. Sopii hyvin hyllylle muiden vuosikertapullojen viereen tai kynttilänjalaksi.

Blossa 22, vegaaninen, 15 %, 14,98 e (0,75 l)

Paras glögi 2022
Kaunis pullo jälleen kerran. Sisältö ei vakuuttanut.  © Alko.fi

9. Pipari ja suklaa eivät toimineet tällä kertaa

Mikä: Väkevä viiniglögi yhdistää piparkakkumausteet ja suklaan.

Millainen: Piparikuvioinen pullo näyttää vanhanaikaiselta ja rusehtava sävy tunkkaiselta, ei houkuttele.

Tuoksuu tyrmää pistävyydellään. Siinä on alkoholia ja imelää suklaata, tulee mieleen hajukumit ja muut keinotekoiset ”suklaa”tuoksut.  Suklaan imelästä tuoksusta tulee mieleen halvat joulukalenterisuklaat, jopa hieman pohjaan palanut kaakao. Luvattua piparia ei mausta löydy.

Milloin: Ehkä tämä sopisi vaikka vaniljajäätelön kastikkeeksi kanssa aikuisten juhliin tarjottavaksi. Vaniljajäätelö tai kerma voisi pehmentää erikoista makumaailmaa.

Jouluinen Suklaa & Pipari Glögi, vegaaninen, ympäristövastuullinen pakkaus, 15 %, 11,99 e

Pisteet: 5

Paras glögi 2022
Piparia ja suklaata yhdistävä glögi jäi testin jumboksi.  © Alko.fi

Makuraadissa olivat mukana herkkusuutoimittajat Sinimaria Halonen, Mia Kuntsi ja Sanna Mansikkamäki. Pullot valittiin Alkon valikoimasta. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paras glögi 2022: testasimme kymmenen Alkon glögiä – voitosta taisteli kaksi täysin ääripäätä ja lopulta ykkössija jaettiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.