Ruoka

Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä - mitä merkinnät tarkoittavat?

Kaikissa pakatuissa elintarvikkeissa tulee olla päiväysmerkintä. Mutta tiedätkö, mitä eroa on parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnöillä?

Päiväysmerkintöjen ymmärtäminen on tärkeää, sillä yli kolmannes suomalaisten poisheittämästä ruoasta on täysin syömäkelpoista. Syömättä jätetty ruoka rasittaa sekä ympäristöä että lompakkoa. Kun ymmärrät parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen eron, voit vähentää tuntuvasti poisheitetyn ruoan määrää.

Lue lisää: Vältä ruokahävikki! Näin huolehdit kylmäketjusta kesäkeleillä

Parasta ennen

Parasta ennen -päiväys kertoo, että vähintään siihen päivään asti tuote säilyttää oikein varastoituna sille tyypilliset ominaisuutensa, kuten maun ja rakenteen. Tuotetta saa kuitenkin pitää myynnissä ja käyttää päiväyksen jälkeen. Tuotteen käyttökelpoisuuden voi arvioida aistinvaraisesti.

Parasta ennen -päiväys löytyy huoneenlämpötilassa myytävistä tuotteista, kuten kahvista, leivästä ja muista viljatuotteista sekä esimerkiksi riisistä, kananmunista, hunajasta, sokerista ja siirapista, kuivatuista pavuista ja linsseistä sekä vastaavista kuivatuotteista. Parasta ennen -päiväys löytyy myös muun muassa maidoista ja monista maitotuotteista.

Lue lisää: Säilytätkö mausteita lieden lähellä? Älä enää – 8 vinkkiä mausteiden parempaan säilyvyyteen

Viimeinen käyttöpäivä

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä kertoo nimensä mukaan tuotteen viimeisen käyttöpäivän, joka perustuu säilyvyystutkimusten tuloksiin. Viimeinen käyttöpäivä -merkittyjä tuotteita ei saa myydä eikä käyttää päiväyksen jälkeen, sillä niihin sisältyy mikrobiologisia riskejä, joita emme voi aistein havaita.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä löytyy mikrobiologisesti helposti pilaantuvista elintarvikkeista, kuten kala- ja lihatuotteista sekä monista muista vakuumi- ja suojakaasupakkauksiin pakattuista elintarvikkeista, mutta myös esimerkiksi hapanmaitotuotteista.

Lue lisää: 10 ruoka-ainetta, joita ei tulisi koskaan säilyttää jääkaapissa

jaakaappi

Viimeinen käyttöpäivä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että tuote olisi syömäkelpoista päiväykseen asti. Mikäli kylmäketju on jossain vaiheessa katkennut, saattaa tuote olla pilaantunut jo ennen päiväyksen umpeutumista. Kuluttaja voi omalla toiminnallaan vaikuttaa tuotteen säilyvyyteen. Kuljeta herkästi pilaantuvat elintarvikkeet nopeasti kaupasta kotiin, ja kesähelteellä tai matkan ollessa pidempi, pakkaa ne esimerkiksi kylmälaukkuun matkan ajaksi. Muista myös jäähdyttää ja säilyttää ruoat oikein ja riittävän kylmässä. Sopiva jääkaapin lämpötila on 2–6 astetta.

Lue lisää: Tiesitkö? Monen suomalaisen jääkaappi on liian lämmin – näin mittaat lämpötilan luotettavasti

Älä heti heitä pois

Parasta ennen -päiväyksellä merkittyjä tuotteita ei kannata automaattisesti heittää pois, kun päiväys on umpeutunut. Ruoka voi olla vielä hyvää ja käyttökelpoista, mutta sen laatu saattaa olla heikentynyt, esimerkiksi kahvin aromi laimentunut. Tuotteen laatua voi arvioida tarkkailemalla sen ulkonäköä, hajua ja makua.

Älä kuitenkaan syö homeisia tai värinsä muuttaneita elintarvikkeita. Näkyvän homeen kuoriminen ei tee ruuasta syömäkelpoista, sillä homekasvustoa on siinä vaiheessa koko elintarvikkeessa.

Lähteet: 

Ruokatieto ja Saa syödä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä - mitä merkinnät tarkoittavat?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.