Ruoka

Säilytätkö mausteita lieden lähellä? Älä enää – 8 vinkkiä mausteiden parempaan säilyvyyteen

Kun ruoka jää mauttomaksi, katse kannattaa suunnata maustekaappiin. Tyypillinen mausteiden säilytyspaikka voi vanhentaa mausteet ennen aikojaan. Entä hyödynnätkö pakastinta?

Meiran tammikuussa 2017 tekemä kuluttajatutkimus paljastaa, että joka viides suomalainen pitää yli viisi tai kymmenen vuotta vanhoja mausteita kaapissaan.

Parasta ennen päivää kannattaisi seurata, sillä vanhentuneet mausteet ovat käytännössä pelkkää kuitua. Mausteiden maku piilee nimittäin niiden aromaattisissa öljyissä, jotka ajan kuluessa haihtuvat.

Kokonaiset mausteet pysyvät oikein säilytettyinä käyttökelpoisina noin viisi vuotta, herkät yrtit sekä jauhetut mausteet noin kolme vuotta. Aromaattisimmat mausteet, kuten jauhettu kardemumma, säilyvät vain noin kaksi vuotta.

Rasvapitoiset mausteet, kuten kumina, muskottipähkinä ja korianterinsiemen, vanhenevat muita mausteita nopeammin.

Vanhentuneen mausteen tunnistaa siitä, että sen maku ei ole enää entisensä, tuoksu voi olla väljähtänyt ja myös väri haalistunut. Mausteet on hyvä käydä läpi vuosittain ja poistaa vanhentuneet tuotteet.

Vanhentuneen mausteen käyttäminen ei kuitenkaan yleensä ole haitallista.

mausteiden säilytys

Mausteet säilyvät parhaiten näiden vinkkien avulla:

1. Mausteiden pahimpia vihollisia ovat valo, lämpö, ilma ja kosteus. Älä säilytä mausteita lieden läheisyydessä, sillä siinä ne altistuvat lämmölle ja höyrylle ja vanhenevat ne ennen aikojaan. Paras säilytyspaikka on  kuivassa ja viileässä, suojassa auringonvalolta.

2. Kun säilytät mausteesi hyvin suljetuissa pusseissa tai tiiviissä purkissa, ilma pysyy loitolla.

3. Pidä harvoin käytettävät kausimausteet pakkasessa.

4. Osta mausteet käyttömäärän mukaan. Usein tarvittavaa maustetta kannattaa ostaa kerralla isompi pakkaus, harvemmin käytettävää riittää pieni pussi.

5. Suosi kokonaisia mausteita. Ne kestävät laadukkaina pidempään kuin jauhetut, sillä jauhaminen ja murskaaminen vapauttaa esimerkiksi hapettumiselle herkkiä yhdisteitä ilmalle alttiiksi. Esimerkiksi kesämökille kannattaa hankkia jauhetun pippurin sijaan kokonaisia pippureita ja pippurimylly.

6. Annostele mausteita aina puhtain välinein ja vältä pakkausten turhaa avaamista.

7. Älä ripottele maustetta pakkauksesta suoraan höyryävään kattilaan, jotta pakkaukseen ei pääse kosteutta. Annostele mauste ensin esimerkiksi lusikalle tai kämmenelle ja vasta sitten ruokaan.

8. Pese ja kuivaa maustepurkit huolellisesti jokaisen täytön yhteydessä. Kirjoita parasta ennen -päiväys esimerkiksi purkin pohjaan liimattavaan teippiin, kun täytät purkin uudelleen.

 

Lähteet: Meira

Lue lisää:

Maustajan ABC Torjuu diabetesta, suojaa sydäntä – supermauste kurkuman 10 terveyshyötyä Valkosipuli maustaa herkut x 7 Inkivääri antaa ruokaan makua Mokka maustaa lihat ja kastikkeet – käytä kahvia ruoanlaitossa

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Säilytätkö mausteita lieden lähellä? Älä enää – 8 vinkkiä mausteiden parempaan säilyvyyteen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.