Ruoka

Japanilainen menu

Kokeile japanilaisia herkkuja Kotilieden resepteillä: sushia, misokeittoa ja tempuraa.

Sushi on varmasti tunnetuin japanilainen ruoka. Se on levinnyt ympäri maailman. Sushi-riisin valmistamiseen kuluu jonkin verran aikaa, mutta se on oleellinen osa sushin valmistamista.

Makisushien rullaamisessa käytetään erityistä sushimattoa, jolla rullista saadaan tehtyä tiiviit ja oikean kokoiset. Sushi-palat on helpompi valmistaa pyöräyttämällä riisistä palloja ja lisäämällä niiden päälle graavisuolattua kalaa, katkarapuja tai mätiä.

Sushien täytteeksi käyvät monet kalat, mädit ja vihannekset. Avocado-lohi-kurkkutäyte on raikas ja maukas täyte. Kurkku-seesaminsiementäyte sopii kasvisruokavalioonkin. Seesaminsiemenet paahdetaan kuivalla pannulla. Sushi-sashimilohi marinoidaan valkoviinillä ja riisiviinietikalla.

Misokeitto on herkullinen liemikeitto, joka on olennainen osa japanilaista ruokakulttuuria. Sen valmistamistapa vaihtelee kokin mukaan, mutta misotahna, joka valmistetaan käyttämällä soijapavuista, lisätään misokeittoon aina loppuvaiheessa. Keittoa ei saa mison lisäämisen jälkeen enää keittää.

Yksinkertainen japanilainen tapa nauttia tofua eli miedon makuista soijapaputuotetta on maustaa se sellaisenaan tuoreella inkiväärillä, kevätsipulilla ja soijakastikkeella. Näistä aineksista syntyy kylmä inkivääritofu (hiyayakko). Tofua käytetään myös lohi-tofupadassa, johon tulee lohta, siitakesieniä, retikkaa ja dashilientä.

Tempuraan voi käyttää monenlaisia vihanneksia ja erilaisia kaloja. Kaikki ainekset pilkotaan suupalan kokoisiksi paloiksi, pyöritetään taikinassa ja kypsennetään uppopaistamalla ne öljyssä.

Oletko kiinnostunut japanilaisesta ruoasta? Vuoden 2007 lopulla julkaistu Umami. Japanilainen ruokakulttuuri on kattava teos japanilaisen ruoan ystävälle. Kirja sisältää paljon tietoa ruoasta ja sen historiasta sekä reseptejä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Japanilainen menu

Herkkusuu ja tytär

Meillä rakastetaan tyttären kanssa susheja, ja nimenomaan itsetehtyinä. Täällä päin Suomea niitä ei juuri tunneta, vaan riisi on tutumpaa piirakan täytteenä. Itse mieluummin väsään susheja, kuin karjalanpiirakoita. Täytteeksi (susheihin siis) sopii erityisen hyvin näin kesällä tuorekurkusta leikatut merilevän levyiset suikaleet, kevyesti ryöpätyt, vielä napakat kesäporkkanat, katkaravut, surimisuikaleet, tai -puikot, kylmäsavulohi, tai merilohi.

Otaku

Rakastan paljon kalaa… Sushia en olekaan vielä maistanut kun en ole löytänyt aineita niiden valmistukseen… =( Himoitsen niitä silti varmasti läpi elämäni joka on toivottavasti pitkä. XD
Tässä iässä kuitenkin olen tutkinut mistä sushiin saa aineksia ja saatan tässä piän ruveta sushin valmistusta kokeilemaan .

Nam!

Kokeile rohkeasti sushin tekemistä, se ei ole ollenkaan vaikeaa! Ja täytteeksi voi tosiaan käyttää kasviksia, kylmäsavulohta tai vaikka surimia, jos arastelee raakaa kalaa. Eikä rullien pyörittelyyn tarvita sushimattoa, tuorekelmu käy siihen mainiosti.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.