Ruoka

Omena-sipulisalaatti oli kasvisravintola Silvopleen rakastetuimpia annoksia: ”Jos sitä ei ollut noutopöydässä, tuli kauhea huuto”

Silvopleen omena-sipulisalaatti oli suosittu sekä asiakkaiden että henkilökunnan keskuudessa. Ravintolan perustajan Satu Silvon lautaselta sitä löytyi kuitenkin harvoin. Nappaa kokeiluun tykätyn salaatin ohje.

”Ihastuin ikihyväksi yhteen lisukesalaattiin.” ”Sipulin ja omenan liitto on kova.” ”Omena-sipulisalaatti on mun ikuinen lemppari.”

Omena-sipulisalaatti on yksi kasvisravintola Silvopleen klassikoista, jota on hehkutettu vuosien aikana internetissä niin blogeissa kuin kommenttiketjuissakin.

Ravintolan 23-vuotisen historian alkutaipaleella kehitetty lisukesalaatti oli niin suosittu, että sen puuttuminen noutopöydästä ei jäänyt huomaamatta paikan päälle saapuneilta asiakkailta.

”Välillä pistimme omena-sipulisalaatin tauolle, koska halusimme vaihdella ruokia. Oli ihan käsittämätöntä, että jos sitä ei ollut, siitä tuli kauhea huuto”, ravintolan perustaja Satu Silvo sanoo ja nauraa.

Silvopleen omena-sipulisalaatti
Silvopleen omena-sipulisalaatti (kuvassa keskellä) valmistuu vain viidestä raaka-aineesta: omenasta, sipulista, soijajuomasta, omenaviinietikasta, öljystä ja suolasta. © Pia Inberg/WSOY

Satu uskoo, että salaisuus oli salaatin sisältämä soijajuomasta, omenaviinietikasta ja öljystä tehty vegaaninen majoneesi. Reseptin Silvopleehen toi Asta Smith. Suomessa soijamajoneesi oli tuohon aikaan vielä melko tuntematon asia. Astan mukaan salaatin resepti on peräisin Lontoosta, kasvisruokaravintolaketju Cranksista. 

Nuo reseptit usein syntyy, kun puuttuu jotain aineksia ja on vain pakko luoda jotain. Vähän kuin näyttelijän työssä. Pitää improvisoida, Asta kirjoittaa viestissään.

Vaikka Satu söi Silvopleessä itse lähes päivittäin, hänen lautaselleen suosikkisalaatti päätyi vain harvoin.

”Omena-sipulisalaatti ei ole mun juttu, en kauheasti tykkää siitä. Yritän välttää majoneesia viimeiseen asti. Minä olen enemmän elävän ravinnon syöjä”, Satu sanoo.

Lue myös: Näyttelijä Satu Silvo koki itsensä pitkään ulkopuoliseksi vaikka loisti parrasvaloissa: ”Katsomossa naiset pitivät puolisoistaan kiinni, että älä katso enempää”

Satu Silvo perusti ravintolan, jotta saisi ruokaa, jota haluaisi syödä

Niin, elävä ravinto. Siinä syy, miksi Silvoplee ylipäätään sai alkunsa. Elävä ravinto tarkoittaa kypsentämätöntä ja jalostamatonta ruokaa, joka hapatetaan, idätetään, liotetaan tai pilkotaan sellaiseksi, että se sulaa vatsassa mahdollisimman hyvin. Sadun mukaan elävä ravinto toi helpotusta häntä 1990-luvulla vaivanneeseen tulehduskierteeseen.

”Elimistöni immuunivaste oli jatkuvien antibioottikuurien jälkeen alentunut radikaalisti. Kun aloin syömään elävää ravintoa, minun ei tarvinnut olla jatkuvasti huolissani, onko joku angiina, poskiontelotulehdus tai virtsis päällä”, Satu sanoo.

Kun Helsingin ainoa raakaravintoa tarjonnut ravintola laittoi ovensa kiinni, Satua harmitti.

”Sanoin, että minunko pitää perustaa elävää ravintoa tarjoava ravintola. Eihän tämä voi loppua. Ei mistään saa tällaista ruokaa, jossa on tällaiset terveysvaikutukset.”

Vuonna 1999 hän avasi Helsingin Hakaniemeen Toiselle linjalle kasvisravintola Silvopleen ja palkkasi sinne töihin ovensa sulkeneessa raakaruokaravintolassa työskennelleen Helgan.

Sadulle oli tärkeää, että ruoka on tehty käsityönä mahdollisimman laadukkaista ja tuoreista raaka-aineista, mieluiten luomusta. Hän halusi, että ravintolassa olisi tarjolla ruokaa myös muillekin kuin elävän ruoan ystäville. 

”Alkuvaiheessa lämpimän ruoan tekeminen oli tosi haasteellista. Vei oman aikansa, että saimme siitä herkullista ja hyvää”, Satu sanoo.

Silvoplee sulki ovensa tammikuussa 2023

Matkan varrelle mahtui myös muita haasteita. Tuli uusia tiloja saman kadun varrella ja budjettia syöviä remontteja. Viimeisen kerran ravintola muutti, kun edeltävissä tiloissa ollut rakennus sai purkupäätöksen. Kun viimeisin remontti valmistui, koronapandemia sulki ravintolat.

Sadun mukaan ravintolalta jäivät koronatuet saamatta, koska tuki määräytyi vuonna 2020 tammi-helmikuun tulojen mukaan, jolloin ravintolan uudet tilat olivat olleet remontissa. Edellisistä tiloissa toiminta oli päättynyt joulukuussa 2019.

”Harmi, että tämä järjestelmä ei tue, jos sun vertailukuukausi sattuu osumaan huonoon kohtaan. On ollut paska tsägä”, Satu sanoo.

Koronasulkujen jälkeen kaikki asiakkaat eivät ole palanneet ravintolaan lounastamaan entiseen tapaan etätöiden lisääntymisen vuoksi. Viimeisenä vuonna nousivat lisäksi raaka-aineiden kustannukset. Silvoplee ajautui konkurssiin ja sulki ovensa tammikuussa 2023.

Silvopleen omena-sipulisalaatti löytyy nyt keittokirjasta

Satu muistelee Silvopleen vuosia lämmöllä. Hän kuvailee henkilökuntaa hiotuksi timantiksi, joka hitsautui yhteen koronavuosien aikana. Aluksi tiimi alkoi myydä take away -ruokaa ja otti käyttöön ruokalähettipalvelun. Sitten he kehittivät verkkokaupan ja catering-palvelun ja keräsivät rahoitusta Mesenaatti-varainkeruukampanjalla.

”Kun homma on kovaa, ja vaikeita asioita on koko ajan, ilon ja huumorin välittämistä ja toisten arvostamista ei voi liikaa korostaa”, Satu sanoo.

Henkilökunta oli kehittänyt omena-sipulisalaatillekin oman laulun, jota he lauloivat ja räppäsivät keittiössä.

”Se alkoi olla meillä sellainen keittiövitsi, että omena-sipulisalaatti ei kuole koskaan.”

Eikä se kuolekaan. Omena-sipulisalaatti on yksi tammikuussa 2023 julkaistun Kasvisruokaa a´la Silvoplee -keittokirjan (WSOY) resepteistä. Kirjan reseptit on koonnut Silvopleen viimeisin keittiömestari Pilvi Häkämies.

Uusi keittokirja julkaistiin viikko konkurssi-ilmoituksen jälkeen. Satu ei ollut ehtinyt saamaan vielä julkaisupäivänä kirjasta palautetta, mutta toivoo, että se tuo iloa Silvopleen asiakkaille. Reseptit päätyvät käyttöön myös hänen omassa keittiössään.

”Sehän oli mun ajatus, että perustan ravintolan, että saan sellaista ruokaa, mitä haluan syödä. Nyt kun en enää voi syödä Silvopleessa, on ruvettava itse opettelemaan. Onneksi on reseptikirjat.”

Lue myös Anna.fi: Ravintolan vaikeudet ovat pakottaneet Satu Silvon etsimään henkisiä selviytymiskeinoja: ”Huolihetket ovat hyvä keino käsitellä vaikeita tunteita”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Omena-sipulisalaatti oli kasvisravintola Silvopleen rakastetuimpia annoksia: ”Jos sitä ei ollut noutopöydässä, tuli kauhea huuto”

Lukija317591

Omena-sipulisalaatti on todella hyvää.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.