Pääsiäispiiras
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
- Kasvis
Ainekset
- 250g (4 dl) vehnäjauhoja
- 1 rkl sokeria
- 0,25 tl leivinjauhetta
- 200 g voita
- 0,75 dl jääkylmää vettä
- 1 tl vaniljasokeria
täyte:
- 2.5 dl maitoa
- 2.5 dl kermaa
- 3 munaa
- 1 keltuainen
- 1 dl erikoishienoa sokeria
- 1 rkl maissitärkkelysjauhoa
- 2 tl vaniljasokeria
koristeluun:
- 1 munanvalkuainen
- sokeria
pinnalle:
- noin 2 dl Lemon curd -tahnaa
Valmistusohje
1. Mittaa taikina-ainekset monitoimikoneeseen ja pyöräytä taikinaksi. Pane taikinapallo muovipussiin ja anna jähmettyä jääkaapissa puolisen tuntia.
2. Kauli taikina levyksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Säästä loppu taikina koristeluun. Sirottele leivinpöydälle sokeri ja kauli palloksi muotoiltu taikina sokerissa. Ota taikinalevystä pienellä muotilla kolikon kokoisia pyöreitä kappaleita.
3. Leikkaa leivinpaperista piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ulottuva pala, aseta se vuokaan taikinan päälle ja kaada vuokaan kuivia herneitä tai karkeaa suolaa. (Keittiöalan erikoisliikkeissä myydään myös keraamisia kiviä piirakkapohjan painoiksi.) Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Nosta leivinpaperi herneineen tai kivineen pois ja paista pohjaa vielä viitisen minuuttia.
4. Anna pohjan jäähtyä hieman. Kiehauta kerma ja maito. Sekoita muut ainekset kulhossa ja vatkaa hieman jäähtynyt neste joukkoon.
5. Vatkaa valkuaisen rakenne rikki ja sipaise piirakan reunat valkuaisella. Kasta pyöreät taikinapalat toiselta puoleltaan valkuaiseen ja asettele ne kehään piirakan reunalle. Kaada muna-maitoseos vuokaan ja kypsennä 150-asteisessa uunissa puolisen tuntia.
6. Ota kypsä piiras uunista ja anna jäähtyä. Lusikoi päälle sitruunatahnaa.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pääsiäispiiras