Ruoka

Ronja Salmi kehitti somessa ylistetyn 30 arkiruoan listan, joka lopetti kaupassa haahuilun – Ronja paljastaa lempparipastansa, joka valmistuu pyykkejä ripustaessa

Toimittaja-kirjailija Ronja Salmi tuskastui miettimään, mitä tänään söisi. Siksi hän kehitti 30 arkiruoan listan, joka kevensi lompakkoa, teki syömisestä ilmastoystävällisempää ja vähensi ruokien miettimiseen kuluvaa aikaa.

Kaksi vuotta sitten toimittaja-kirjailija Ronja Salmi oli töiden jälkeen kaupassa ja mietti, mitä tänään söisi. Mielessä pyöri vain yksi ruoka, kasvisbolognese. Samaa ruokaa oli tullut syötyä viime ja sitä edeltävälläkin viikolla.

Nälkäisenä ja väsyneenä aivot unohtivat kaikki kymmenet muut ateriat, jotka Ronja osasi kokata ulkomuistista. Jo se vaati ponnisteluja, että yritti palauttaa mieleen, miltä jääkaapin sisältö kotona näytti.

Ronja Salmi kehitti nerokkaan arkiruokalistan

Ronja päätti kirjata Excel-taulukkoon kaikki ruoat, jotka hän valmistaa ilman reseptiä. Vähitellen taulukko muotoutui 30 arkiruoan kiertäväksi listaksi, josta riittää aterioita kuudelle viikolle. Mukana on niin pastoja, salaatteja, keittoja, kastikkeita kuin laatikkoruokiakin.

Lista on lopettanut jokaviikkoisen ruokien pohtimisen ja päämäärättömän kaupassa haahuilun.

”Ihmisellä on arjessa aika rajatusti energiaa tehdä päätöksiä. Jos joka päivä käyttää 28 minuuttia siihen, että miettii, mitä söisi, se on aika paljon aikaa viikossa”, Ronja sanoo.

Ronja tietää, että moni painii saman ongelman kanssa. Kun hän julkaisi kuvapalvelu Instagramissa kesäkuussa 2023 päivityksen arkiruokalistastaan, se keräsi nopeasti yli 3 000 tykkäystä ja lukuisia kommentteja.

”Nerokasta”, kirjoitti radiojuontaja Anni Ihamäki päivityksen kommenttikenttään.

Paula Vesalakin laulaa Rakkaus ja maailmanloppu -biisissään siitä, että vaikka maailmassa tapahtuu isoja, vakavia asioita, yleisin asia, mitä ihmiset miettivät on se, mitä laittaisin suuhun seuraavaksi”, Ronja sanoo.

Lue myös: Vappu Pimiän reseptit hurmaavat – Vapun suositut arkiruoat kokataan vähällä vaivalla

Ronja Salmen arkiruokalista koostuu lempiruoista, jotka valmistuvat alle 45 minuutissa

Listan ruoille oli neljä kriteeriä. Ronja Salmi arvostaa hyvää ruokaa, joten ensisijaisesti ruokien oli maistuttava hyviltä. Kun lempiruoat oli listattu, Ronja karsi joukosta ruoat, joiden valmistukseen menee yli 45 minuuttia.

Kolmas kriteeri oli ilmastoystävällisyys. Siksi listalle päätyi vain kasvisruokia. Valtaosan niistä oli onnistuttava myös vegaanisesti eli ilman lihaa, kananmunia ja maitotuotteita.

”Toki riisi ja avokadokin kuormittavat ilmastoa, mutta olen keskittynyt vähentämään eläinkunnan tuotteita. Niillä on suurin vaikutus ilmastoon”, Ronja sanoo.

Ronja ei kuitenkaan usko ehdottomuuteen. Hän ei aio luopua esimerkiksi juustosta kokonaan. Arkiruokalistalta löytyy maailmallakin huippusuosioon noussut uunifetapasta.

”Ajattelen, että merkityksellistä on se, mitä valintoja tekee arjessa, ei se, syökö juhlissa kalaa tai silloin tällöin juustoa.”

Viimeiseksi kriteeriksi Ronja asetti arkiruokalistalle päätyville aterioille saatavuuden: raaka-aineiden on löydyttävä lähikaupasta.

”Pitkään listalla oli sienirisotto, kunnes totesin, että se jää usein tekemättä, koska sitä varten pitäisi hakea viiniä Alkosta. Tiputin sienirisoton pois ja laitoin tilalle tomaatticurryn.”

Ronja Salmi
Toimittaja-kirjailija Ronja Salmi kehitti 30 ruoan listan helpottamaan arjen ruokasuunnittelua. Satokauden ja lomien aikana hän kokkaa fiiliksen mukaan. ”En pyri elämässä meal preppaamiseen tai kaiken järjestämiseen, mutta olen todennut, että kun pää lyö tyhjää marraskuussa torstai-iltana varttia vaille kuusi ruokakaupassa, arkiruokalista pelastaa.” © Pietari Purovaara

Lähikaupasta tarttuvat tutut luottoraaka-aineet 

Arkiruokalista on järkevöittänyt ruokakuluja. Ronja on huomannut, että kun kokkaus rakentuu kiertävän ruokalistan ympärille, on helpompi arvioida, millaisen siivun ruoka haukkaa lompakosta kuukauden aikana.

”Listaus ei silti ole elämässäni armeijakurin tavalla läsnä. En syö orjallisesti kerran kuussa tiistaisin tiettyä ruokaa. Lista on pohja, jonka perusteella on helppo tehdä viikon ruokaostokset”, Ronja sanoo.

Hedelmä- ja vihannesosastolta mukaan tarttuu aina tomaattia, kurkkua, paprikaa, parsakaalia ja varsiselleriä sekä sesongin kasviksia. Säilyke- ja kuiva-ainehyllyiltä Ronja poimii pastaa, riisiä, tomaattikastiketta, kookosmaitoa, linssejä, papuja ja kikherneitä.

Kylmätuotteista suosikkeja ovat kauramaito ja -kerma, turkkilainen jogurtti, soijajuusto eli tofu sekä kaura- ja härkäpapupohjaiset kasviproteiinit. Hän suosii kasviproteiineissa maustamattomia ja mahdollisimman vähän prosessoituja tuotteita välttääkseen ylimääräistä suolaa, sokeria ja rasvaa.

”Vegaaninen ruoka ei aina tarkoita terveellistä ruokaa. Siinäkin pitää katsoa, mitä ostaa. Eivät vegaaniset nugetit ole kananugetteja terveellisempiä”, Ronja sanoo.

Munakoisopasta hurmasi lähipiirin – tomaattikastike porisee keittiötä siivotessa

Ronja on luvannut jakaa reseptejään sosiaalisessa mediassa pikkuhiljaa, mutta ei ainakaan toistaiseksi halua julkaista koko ruokalistan sisältöä.

”Kenenkään ei kannata kopioida minun listaani suoraan. Fiksuinta olisi, että jokainen tekisi oman listansa, sillä ihmiset osaavat tehdä eri ruokia. Minun listallani on ruokia, jotka minä kokkaan helposti: muistan, mitä mausteita niihin tulee ja mitä jippoja ruokiin liittyy.”

Oman suosikkireseptinsä Ronja kuitenkin suostuu paljastamaan Kotilieden lukijoille. Munakoisopasta herättää aina ihastusta myös lähipiirissä, kun Ronja kokkaa sitä vieraille.

Pastan juju on tomaattikastike, joka saa porista liedellä, vähintään 10, mielellään 20 minuuttia.

”Siinä välissä kannattaa siivota keittiö, tyhjentää astianpesukone ja ripustaa pyykit. Kastiketta ei pidä mennä hämmentämään, vaan sen pitää antaa hetken olla.”

Makua kastikkeeseen antaa munakoiso-paprikatahna eli ajvar-kastike, jota Ronjalla on aina jääkaapissa. Tahnaa ei Ronjan lähikaupasta saa, mutta sen takia hän voi joustaa lähikauppaperiaatteestakin. Itäkeskuksen Alanya Marketissa tulee käytyä säännöllisesti muutenkin, ja isosta purkista riittää useampaan pastakattilaan.

Lue myös Anna.fi: Ronja Salmi jätti koulut lukion jälkeen: ”Arvostan koulutusta, mutta minulla ei ole ollut aikaa opiskella”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ronja Salmi kehitti somessa ylistetyn 30 arkiruoan listan, joka lopetti kaupassa haahuilun – Ronja paljastaa lempparipastansa, joka valmistuu pyykkejä ripustaessa

Lukija331538

Itsekin olen tehnyt noita listoja jo kymmeniä vuosia.

Itse tykkään syödä hyvin, joten en syö ravintoköyhiä pastoja, riisiä, nuudeleita yms. Suosin satokauden tuotteita ja lähiruokaa. Suomessa on loistavat marjat, sienet, perunat ja muut herkut. Kotimaista tuoretta merikalaa ja tillipottuja tai rotukarjan paistia ja hunajajuurekset. Ai että on hyvää.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.