Ruoka

Kokki Linnea Vihosen täydellinen lohikeitto: ”Keitosta tulee ihan killeri tällä nerokkaalla yhdistelmällä”

TV:stä tutun kokin Linnea Vihosen täydellinen lohikeitto saa osakseen hehkutusta. Linnean vinkeillä teet täydellistä lohikeittoa kotona. Lisää voi ja sitruuna keittoon ammattilaisten käyttämällä kikalla.

Linnean täydellinen lohikeitto on vain yksi kekseliään ja ideoita pursuavan kokin arkistojen aarteita. Linnea Vihonen tunnetaan rohkeana ja rajoja rikkovana pirteänä kokkina, joka on esiintynyt MTV3:n Mitä tänään syötäisiin -ohjelmassa, Kokkisodassa sekä Maalla, merellä ja lautasella -ruokaseikkailuohjelmassa.

Lue myös: Ruskistettu voi – kaikki ruoka paranee tällä pienellä niksillä

Linnean ruokafilosofia perustuu puhtaisiin raaka-aineisiin ja rajojen rikkomiseen. Samoihin asioihin perustuu myös Linnean täydellinen lohikeitto. Hän haluaa nostaa kaikille tuttuja ja turvallisia reseptejä, mutta rikkoa rajoja ja tuoda kaikkien tuntemiin ohjeisiin jotain uutta.

”Rikon mielelläni rohkeasti rajoja, annan kyytiä klassikoille ja luon uutta raikkaalla otteella. Sesonkien kunnioittaminen, vastuullinen maailmankuva ja personoitu näkemys ovat päivittäisen työni arvoja. Varsinkin nyt korona-aikana ihmiset kaipaat tuttua ja turvallista. Minä haluan tuoda klassikkoihin aina jotain uutta. Lohikeitostakin tulee ihan ”killeri” tällä nerokkaalla karamellisoitu voi-sitruuna yhdistelmällä”, Linnea hehkuttaa.

Linnean täydellinen lohikeitto – näin se valmistetaan

Suomalaiset rakastavat lohikeittoa. Se kuuluu monessa kodissa TOP10 resepteihin arjessa. Mutta miten siitä saisi vieläkin paremman?

Yksi virhe mikä lohikeiton valmistuksessa monesti tehdään, on kalan lisääminen keittoon liian aikaisin. Kala menee mössöksi ja hajoaa, jos sen lisää yhdessä perunoiden kanssa kiehumaan.

”Kala kypsenee kuumassa keittoliemessä. Keiton ei tarvitse kiehua enää. Riittää, että keitto on tehty valmiiksi, kalat lisätään kuumaan liemeen ja annetaan hautua vain muutaman minuutin ajan. Suurin virhe on laittaa kalat ja perunat samaan aikaan liemeen, jolloin kala hajoaa, eikä jää kauniiksi kuutioksi”, Linnea valistaa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Linnea Vihonen (@linnea.vihonen)

Linnea rohkaisee kotikokkeja myös luottamaan raaka-aineisiin ja niiden puhtaaseen makuun. Tällä hän tarkoittaa sitä, että luota herkullisen ja tuoreen kalan omaan makuun.

”Lohikeittoa ei todellakaan tarvitse tehdä kalaliemikuutioihin tai kalaliemeen. Tee keitto veteen, tuo makua keittoon perunasta, juureksista ja laakerinlehdestä. Viimeistele keitto voilla, sitruunalla ja tuoreella tillillä. Kerma sopii hyvin lohikeittoon. Se lisätään vasta, kun kasvikset ovat kypsiä. Kuumenna keitto ja lisää sitten kala. Luota kalan herkulliseen omaan makuun, et tarvitse teollista kalalientä tuomaan makua”, hän jatkaa.

Voi ja sitruuna – täydellisen lohikeiton viimeistely

Linnealla on takataskussa nerokas vinkki täydellisen lohikeiton viimeistelyyn. Kaksi klassista huippukokkien suosimaa raaka-ainetta keittiössä tulevat avuksi monessa kotiruoassa. Täydellisessä lohikeitossa nämä kaksi tekevät taikoja viimeistelyvaiheessa.

Voi ja sitruuna ovat kotikeittiön kaksi tärkeää raaka-ainetta, joita jokaisella pitäisi olla aina keittiössä.  Linnea puhuu keittiökemiasta, joka liittyy voin rasvaisuuteen ja sitruunan hapokkuuteen. Näiden kahden raaka-aineen käytöstä kokkauksessa pitäisi hänen mielestään puhua enemmän. Niiden tärkeys on verrattavissa suolan käyttöön.

”Eihän suolaakaan laiteta ruokaan sen takia, että saadaan mahdollisimman suolaista ruokaa. Tämä unohtuu monelta kotikokilta. Suolaa käytetään korostamaan ruoan raaka-aineiden omaa makua. Suolalla saa nostettua raaka-aineet päärooliin sivuroolista”, Linnea kertoo.

Myös sitruunalla ja voilla on tärkeä rooli hyvän ruoan valmistuksessa.

”Hapolla on tärkeä rooli. Happoa, joka on tässä tapauksessa sitruuna, ei lisätä ruokaan sen takia että keitosta saadaan mahdollisimman hapokasta, vaan sen takia, että kaikki nämä kolme asiaa suola, happo ja voi tukevat toinen toisiaan. Happo leikkaa rasvaa. Lohikeitossa on rasvaista lohta ja kermaa, joten keitto tarvitsee vähän happoa mukaan”, Linnea selventää.

Linnea vinkkaa kokkien suosiman keinon tehdä voista erityisen herkullista. Voi karamellisoidaan. Ruskistettu voi tehdään yksinkertaisesti voista, joka sulatetaan ja paahdetaan. Ruskistettua voita voi tehdä jääkaappiin valmiiksi, josta sitä voi ottaa aina tarvittaessa käyttöön.

”Tärkeintä karamellisoidun voin valmistuksessa on se, että et päästä voita palamaan. Se pitää vain paahtaa. Valmiin ruskistetun voin tunnistaa pähkinäisestä ja paahteisesta tuoksusta. Ruskistettua voita kutsutaan myös pähkinävoiksi juurikin sen paahteisen tuoksun takia”, Linnea vinkkaa.

Linnean täydellinen lohikeitto viimeistellään karamellisoidulla voilla ja tilkalla tuorepuristettua sitruunamehua.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kokki Linnea Vihosen täydellinen lohikeitto: ”Keitosta tulee ihan killeri tällä nerokkaalla yhdistelmällä”

Kokkikutonen

Tuo on se toiseksi paras lohikeitto!

Maijuliini

Tästä puuttui valkoviini ja lanttu. Ehdottomia molemmat lohisoppaan. Laitan nyt muutoinkin sitruunaa eli minä marinoin lohen yön yli sitruunassa ja suolassa + tilli. Tällöin lohessa on makua, ei pelkästään keitossa.
Tuo voi juttu tulee tehtyä jo siinä kohtaa, kun sipuleita freesaan hissukseen.
Siitä tosiaan tulee hyvä maku koko keittoon.
Valkoviiniä noin 1-1,5 dl

Lukija471350

Perunat ja sipulit kuullotetaan voissa ennen keittämistä. (Eikä lohikeittoa pilata porkkanalla. ) kun perunat liki kypsät lisätään kalapalat ja hetken päästä kuohukermaa. Hyvääkin parempaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.