Ruoka

Kokki Pipsa Hurmerinta paljastaa kaksi perheensä suosikkiruokaa, joita ei kokkaa koskaan itse – ”Joskus syön suosikkieinekseni suoraan kylmänä rasiasta”

Valmisruokia on turha vähätellä. Kaupasta löytyy loistavia vaihtoehtoja, joilla kiireinen perheenäiti pelastaa monta arkiruokailua. Kokki Pipsa Hurmerinta vinkkaa oman perheensä suosikkieinekset.

Sikke’s ravintolan kokki ja malli Pipsa Hurmerinnan kotona syödään eineksiä, eikä hän häpeile puhua siitä. Einesten mainetta usein parjataan, mutta valmisruokalaarista löytyy mainioita vaihtoehtoja arjen pelastamiseen.

Kahden lapsen äitinä Pipsalle on tuttua arjen kiireiset hetket, kun ruoka on saatava pöytään heti ja nopeasti. Pipsan mukaan einekset todellakin pelastavat monta arjen haastavaa tilannetta ja niiden arvoa ei pitäisi vähätellä osana arkista ruokahuoltoa.

Luulisi innovatiiviselta keittiömestarilta liikenevän ideoita kotikeittiöönkin. Totuus on kuitenkin toisenlainen.

”Kun antaa itsestään kaiken luovuuden töissä, kotona on ihana syödä ihan tavallista ruokaa. Energia ei riitä enää kikkailemaan arkiruoan kanssa. En halveksi yhtään valmisruokia, ne ovat helpottavat ihanasti arkea. Niiden käyttäminen ei ole noloa.”

Parhaimmillaan kiireinen kokki kuitenkin säästää einesten avulla aikaa ja vaivaa päivänä, jolloin ruoanlaitolle ei ole voimia.

Parhaat einekset Pipsan kotona – Suomen suosituin valmisruoka maistuu myös Pipsan kotona

Pipsan puhuessa perheensä suosikkiruoista, puheessa vilahtelevat kaikille lapsiperheille tutut jutut.

”Kaikki lapset rakastavat kalapuikkoja ja ranskalaisia. Sehän on ihan selvä. Itse rakastan yli kaiken kahta einestä: maksalaatikkoa ja pinaattikeittoa. Ne ovat ruokia, joita ei tule tehtyä itse koskaan.”

Pipsan rakkaus maksalaatikkoon ei ole yllättävää. Suomalaiset rakastavat maksalaatikkoa, joka on yksi rakastetuimmista perinneruoista. Sitä myydään yli 9 miljoonaa rasiaa vuosittain.

Pipsan salaisuus täydelliseen maksalaatikkoon piilee tavassa lämmittää se.  

”Maksalaatikkoa ei mikroteta lämpimäksi. Paistan maksalaatikon aina voissa pannulla rapeaksi. Syön sen kanssa aina puolukkahillon kanssa. Joskus myös suoraan kylmänä laatikosta, myönnän.”

Yksi valmisruoka on yllättäen noussut viime aikoina koko perheen suosikiksi.

”Olen oppinut syömään pakastepizzaa vasta lapsen kautta. Se on niin helppoa ja hyvää. Emme tuunaa niitä mitenkään, pakkaus irti ja uuniin. Loistava keksintö!”, Pipsa hehkuttaa.

Pinaattilätyt ovat molempien lasten suosikkeja.

”Syömme niitä eineksinä, mutta teen niitä myös itse. Pinaattiletut ovat muuten todella helppo tehdä itse. Meillä ne syödään raejuuston ja puolukkahillon kanssa.”

Pinaattiletut
Pinaattiletut kuuluvat Pipsan kotiruokasuosikkeihin niin eineksinä kuin itse tehtyinä.  © Ari Heinonen

Nerokas niksi ammattikeittiöstä kotikeittiöön – säästät aikaa, vaivaa ja selvää rahaa

Ravintolakeittiössä ollaan tarkkoja raaka-aineiden suhteen. Mitään ei mene hukkaan. Tämä onkin tapa, josta myös kotikokki voisi ottaa mallia. Ammatikseen ruokaa laittava hallitsee monta nerokasta niksiä, mutta miten ravintolakeittiön vinkkejä voi hyödyntää kotikeittiössä?

Pipsan kotona tehdään hyvin yksikertaista ruokaa. Yksi niksi nousee ylitse muiden. Sillä säästää niin aikaa, ruokahävikki vähenee ja selvää rahaa siis säästyy myös.

Pipsa nostaa esimerkiksi syksyn kiinnostavimman raaka-aineen kurpitsan sekä oman suosikkivihanneksensa lehtikaalin.

”Mieti kuinka monta kertaa sinulle on käynyt niin, että olet ostanut nipun lehtikaalia tai kokonaisen kurpitsan, ja se on jäänyt lojumaan jääkaapin vihanneslokeroon?  Löydät lehtikaalin lörppönä ja kellastuneena ja kurpitsan puolimätänä parin kuukauden päästä ostamisesta, jolloin ne lentävät suoraan roskikseen. Ihan turhaa rahanmenoa.”

Pipsalta löytyy nerokas vinkki tämän estämiseen. Yksinkertainen asia, mutta se saattaa jäädä kiireessä tekemättä.

Misaaminen eli ravintolakeittiöstä tuttu termi, joka tarkoittaa raaka-aineiden esikäsittelyä ja valmistelua. Sitä käytetään kotikeittiössä englanninkielistä nimitystä food prep tai food prepping.

”Pese lehtikaali heti kaupasta kotiin tultua ja revi se paloiksi ja pussita pienempiin minigrippusseihin. Tee samoin kurpitsalle. Kuori ja pilko se sekä pussita palat. Näin sinulla on koko ajan vihanneslokerossa jotain esivalmisteltua ja voit hyödyntää näitä monenlaisessa ruoanlaitossa. Lehtikaali sopii lounasmunakkaaseen ja kurpitsapalat voi paahtaa ja käyttää keittoon tai pastaan.”

Food prep eli raaka-aineiden esivalmistelu on todettu oikeasti tehokkaaksi tavaksi säästää selvää rahaa ja aikaa. Tämä ravintolakeittiöstä tuttu tapa pelastaa monta arjen ruokahaastetta.

Pipsa ja Meri-Tuuli Samassa liemessä podcast
Pipsa ja Meri-Tuuli eivät ole vain ystäviä vaan myös työkavereita. He tekevät yhdessä Podme alustalle Samassa liemessä -podcastia.  © Pekka Holmström

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kokki Pipsa Hurmerinta paljastaa kaksi perheensä suosikkiruokaa, joita ei kokkaa koskaan itse – ”Joskus syön suosikkieinekseni suoraan kylmänä rasiasta”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.