Ruoka

Rypsi vai rapsi – tiedätkö mikä ero ruokaöljyillä on?

Rypsi ja rapsi muistuttavat toisiaan niin kirjoitusasultaan kuin muilta ominaisuuksiltaankin.

Keltaisena hehkuvat pellot eivät ole rypsin yksinoikeus, sillä myös rapsi kaunistaa maisemaa samalla tavalla. Rypsin ja rapsin tunnistamiseksi tarvitaan lähempää tarkastelua. Rapsin varsi on hieman tukevampi kuin rypsin ja se avaa ensin kukintonsa alimmat kukat, rypsi avaa ylimmät.

Keltaisena kukkiva rypsipelto

Kasvitieteilijän näkökulmasta rypsi on nauriin alalaji ja rapsi lantun.

Suomessa on perinteisesti viljelty rypsiä enemmän, sillä rypsi pärjää lyhyellä kasvukaudella. Rapsia viljellään eteläisessä Suomessa, koska se vaatii pitkän kasvukauden. Hyvin kasvanut rapsi on satoisampi ja öljypitoisempi kuin rypsi.

Viime vuosina rypsin saatavuudessa on ollut ongelmia, koska EU kielsi yleisesti rypsin viljelyssä käytetyn torjunta-aineen neonikotinoidin. Vuonna 2016 Suomessa viljeltiin kevätrapsia ensimmäistä kertaa kevätrypsiä enemmän.

Rypsi ja rapsi ovat yhtä terveellisiä

”Ravintosisällöllisesti rypsi- ja rapsiöljyllä ei ole sen kummempaa eroa kuin mitä esimerkiksi erilaisten rypsilajikkeiden välillä on tai mitä maaperä aiheuttaa”, ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta sanoo.

Molemmissa on ihmiselle välttämättömiä omega-3-rasvahapppoja 8–12 prosenttia. Oliiviöljystä omega-3:sta löytyy vain noin puoli prosenttia.

Maku ja ruoanlaitto-ominaisuudet eivät myöskään rypsissä ja rapsissa eroa toisistaan. Käytännössä ei ole siis väliä, kumpi öljyistä ostoskoriisi päätyy.

Kylmäpuristettu rypsiöljy ei kestä kuumennusta

Rypsiöljystä on olemassa myös kylmäpuristettu versio. Kylmäpuristettu rypsiöljy eroaa hinnaltaan, tuoksultaan, maultaan ja väriltään tavallisesta rypsiöljystä. Rasvan laadultaan öljyt ovat samanlaisia.

Kylmäpuristus on prosessina erilainen kuin tavallinen puristus. Valmistustapa tekee kylmäpuristetusta öljystä aromikkaampaa, kun öljyyn jää siemenistä enemmän maku- ja väriaineita. Maku voi jakaa mielipiteet. Osa pitää siitä, että öljy maistuu, osa ei.

Kylmäpuristettu rypsiöljy ei kestä kuumennusta, joten parhaiten se toimiikin kylmissä ruoissa, kuten salaatinkastikkeissa.

Kuumennettavaan ruoanlaittoon ja leivontaa kannattaa käyttää siis tavallista rypsi- tai rapsiöljyä.

”Ravitsemukselliselta laadulta on ihan sama minkä hintaluokan öljyä käyttää”, Schwab lisää.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rypsi vai rapsi – tiedätkö mikä ero ruokaöljyillä on?

ian

Kumpi on terveellisempi vaihtoehto leivän päälle , kolestrolia ajatellen leipämargariini tai rypsiöljy .

Mara

Ei kumpikaan.Voi,laardi tai kookosöljy parasta.

Tare

Kyllä jos haluaa kuolla sydäriin ennen aikaisesti!

eroa on

Maussa on kyllä eroa, rypsiöljy on mauttomampi, rapsiöljy maistuu ainakin joidenkin suussa kalamaiselta. Huomaa hyvin, jos käyttää rasvassa keittämisen vahingossa rapsiöljyä. Eron huomaa myös majoneesissa, joka valitettavasti tuntuu lähes aina olevan rapsiöljypohjaista. Ehkä siksi, että rapsiöljy on rypsiöljyä halvempaa, ja rypsiä viljeltäneen lähinnä Suomessa, muualla enemmänkin rapsia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.