Ruokaöljy kuuluu keittiön kulmakiviin

Lusikallinen hyvää öljyä pitää mielen virkeänä ja suonet kunnossa. Paraskaan öljy ei ole kevytruokaa vaan sataprosenttista rasvaa.

Öljyn terveysvaikutus perustuu sen rasvahappokoostumukseen: välttämättömien ja tyydyttymättömien rasvahappojen pitoisuuteen.

Kotimainen rypsiöljy on terveysvaikutuksiltaan suositeltavin öljy. Oliiviöljy sopii salaatteihin, leivänkostukkeeksi, kalan valmistamiseen ja kasvisten kuullottamiseen.

Valitse auringonkukka- tai rypsiöljy kovaan kuumentamiseen ja uppopaistamiseen. Tarjolla on myös valkosipulilla, chilillä, yrteillä ja sitruksilla maustettuja öljyjä.

Pähkinöistä, manteleista tai kurpitsansiemenistä puristettu öljy tai niillä maustettu oliiviöljy käy esimerkiksi salaatteihin joko sellaisenaan tai lisämakuna neutraalinmakuiselle öljylle.

Avokadoöljy sopii salaattien tai kalan maustamiseen. Seesamiöljy antaa ruoalle aasilaista potkua.

Aromikkaat sitrusöljyt

Sitrusöljyiksi kutsutaan hedelmän kemiallisia yhdisteitä, joihin aromi on tiivistynyt. Eniten niin sanottua öljyä on hedelmän kuorissa ja kukissa.

Hedelmän kuorista irrotetaan öljy puristamalla tai tislaamalla. Hienoin aromi saadaan kylmäpuristuksessa eli ensimmäisessä käsittelyvaiheessa.

Elintarviketeollisuus käyttää sitrusöljyä esimerkiksi virvoitusjuomien ja mehujen, marmeladien ja hillojen, leivonnaisten, makeisten sekä liköörien maustamiseen. Kukista saatavaa sitrusöljyä käytetään kosmetiikkateollisuudessa sekä aromaterapiassa.

Puristamalla sitruunan kuoria oliivien kanssa saadaan hienoaromista sitruunaöljyä, jota voidaan lisätä kasvisruokiin, salaatteihin, kala- ja kanaruokiin sekä jopa leivontaan.

Sitruuna- tai appelsiiniöljyä voi sekoittaa helposti itsekin. Kuori ensin luomusitruuna tai appelsiini. Silppua kuori ja sekoita oliiviöljyyn. Kaada seos pulloon, sulje korkki ja anna seoksen maustua pari viikkoa.

Katso myös:
Öljy antaa makua ja terveyttä
Resepti: Appelsiiniöljy
Resepti: Basilikaöljy italialaiseen tapaan

Kuvat: Jorma Marstio ja Norman Ojanen

Keskustelu

Hei tämä on mukava saada uusia käyttömuotoja öljyille, itse oon tehnyt cilistä, ja valkosipulista ,,, ja myös rakuunasta ,, appelsiinit ja sitruuna ymm ei oo tullu mieleenkään , ihme mutta nyt aion tehdä…. mitähän vois sekotta ja mihin öljyyn että tulis hyvää kasvoille ,,hiuksille ja jaloille ois kiva saada tietää. ?

Kommentoi juttua: Ruokaöljy kuuluu keittiön kulmakiviin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X