Ruoka

Suomalainen menestysresepti 2023 -kilpailu ratkesi jännittävässä finaalissa – isoisoisän palvausperinteet siivittivät mikroateriat voittoon

Suomalainen menestysresepti 2023 -kilpailussa voiton vei ylöjärveläisen yrittäjäperheen tuhti savustettu valmisruoka-tuoteperhe. Mikä on savustettujen ruokien salaisuus?

MTV3-kanavan Suomalainen menestysresepti 2023 -finaalissa kilpaili kuusi toinen toistaan upeampaa tuoteinnovaatioita. Finaalilähetyksessä voiton vei ylöjärveläisen perheyrityksen Mattila Brosin savustetut BBQ- ja smokehouse-tyyppiset annosateriat possusta, kanasta ja kasviksista. 

Suomalainen menestysresepti 2023
Suomalainen menestysresepti 2023 -voittajatuote on valmisateriakokonaisuus, jossa on kolme mikroateriaa: possua ja juustomakaronia, tulista kanaa sekä punaista riisiä ja papuja ja kasvisversio savustetut juurekset halloumijuustolla.  © Mattila Bros

Maku edellä – täysin ennennäkemätön tuote

Tuomariston mukaan kaupan valmisruokahyllystä ei löydy vastaavia tuotteita. Tuotteiden maku, laatu ja todellinen uutuusarvo siivittivät ylöjärveläisen perheyrityksen tuotteen voittoon.

Mattila Bros on nähty kisassa aikaisemminkin, mutta he eivät ole yltäneet finaaliin asti. Tänä vuonna sinnikkyys palkittiin.

”Kun peräänantamattomaan asenteeseen yhdistää tuotteen, jollainen valmisruokamarkkinasta tällä hetkellä puuttuu, niin ollaan todellakin menestysreseptin äärellä. Meillä on tälle tuoteperheelle isot odotukset, kilpailun tuomaristoon kuuluva S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho toteaa.

Tuomaristoon kuuluva kokki Jyrki Sukula uskoo voittajan mahdollisuuksiin nousta edellisten vuosien voittajien Rostiksen, Boltsin ja Falleron rinnalle vuoden ostetuimpien uutuustuotteiden joukkoon.

Kilpailun tuomaristoa hämmästytti voittajatuoteperheessä erityisesti niiden maku, josta on vaikea uskoa, että kyse on mikrossa lämmitettävästä ateriasta. Voittajalla oli maku ja laatu kohdillaan.

”Valmisruokaa syödään aiempaa enemmän ja siltä myös odotetaan yhä enemmän. Smokehousen menestysresepti on onnistunut vastaamaan tähän odotukseen tuomalla valmisruokaan aitoa savun makua sekä BBQ-tunnelmaa. Uskon, että tämä tulee kutkuttamaan suomalaisten makuhermoja tämän kevään aikana”, Sukula kuvaa.

BBQ-tyypinen makumaailma ja ruoanlaittotapa ei ole suomalaisille täysin tuntematonta ja uutta. BBQ nousi myös grillitrendien huipulle kesällä 2022, kirjoitti Kotiliesi kesällä 2022 artikkelissaan grillitrendeistä. BBQ-grillaus ja makumaailma tarkoittaa ruoan valmistamista hitaasti epäsuoralla lämmöllä savun aromeja hyödyntämällä.

Suomalainen menestysresepti 2023
”Savustaminen on se meidän juttu ollut jo vuosikymmenten ajan. Nyt perinteiden lisäksi on tuotu uutta twistiä. Tästä on hyvä lähteä valloittamaan koko Suomea,” yrityksen toimitusjohtaja Tero Sivula iloitsee voitosta.  © Sami Heiskanen

Suomalaista palvausperinnettä parhaimmillaan – perheyrityksen possua myyty torilla jo 100-vuotta sitten

Aivan alusta tuoteinnovaatiota savustuksen tiimoilta ei ole tarvinnut keksiä tätä kilpailua varten. Smokehousen tuote on hioutunut täydelliseksi vuosikymmenten saatossa.

Perheyrityksessä on savustettu ja palvattu possua jo sata vuotta. Isoisien osaaminen ja suomalainen savusaunaperinne yhdistyy amerikkalaiseen smokehousekulttuuriin voittajatuoteperheessä. 

Yrityksen tuotteet valmistetaan edelleen Ylöjärvellä aidolla savulla. Leppähalkojen tuottama lämpö ja savu hyödynnetään samaan tapaan, joka on ollut käytössä jo sukupolvien ajan. 

”Minun vaarini isä on savustanut possua jo sata vuotta sitten. Savupossua kuljetettiin hevoskärryillä Ylöjärven torille myytäväksi. Silloinhan se oli pitkälti säilyvyystekijä. Savustettu ja palvattu liha oli ainut tapa saada liha säilymään pidempään”, kolmannen polven palvaaja Essi Sivula kertoo.

Sivulan perheellä riittää juhlittavaa Suomalainen menestysresepti -kisan voiton lisäksi.

”Helmikuussa 2023 tulee kuluneeksi 65 vuotta siitä, kun vaarini perusti perheyrityksemme Ylöjärvelle, joten juhlimisen aiheita riittää. Yrityksemme suosituin tuote on jo 65 vuoden ajan ollut saunapalvikinkku, jota tehdään edelleen aidossa savusaunassa. Isovanhempani ja vanhempani olisivat todella ylpeitä meistä ja siitä, kuinka perinteistä suomalaista palvaustaitoa arvostetaan.”

Kilpailussa Mattila Brosia edustanut yrityksen toimitusjohtaja ja ideanikkari Tero Sivula odottaa innolla suomalaisten vastaanottoa.

”Ihan ensin tuli kyllä epäuskoinen fiilis, että meidän tuotteemme on Suomalainen menestysresepti 2023. Sitten iski hillitön tunnemyrsky ja voin sanoa, että kaikki tunteet mentiin kyllä läpi. Uskon, että tuomariston vakuutti tietynlainen aitous ja se, että meidän tuote oli finaalissa 100-prosenttisen ehjä sekä valmis uusi kokonaisuus kauppaan. Meillä oli aivan järjettömän hyvä kuluttajien hyväksyntä ja ostokiinnostus,” Sivula kertoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomalainen menestysresepti 2023 -kilpailu ratkesi jännittävässä finaalissa – isoisoisän palvausperinteet siivittivät mikroateriat voittoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.