Ruoka

Legendaarinen raastepöytä oli jo jäädä historiaan, mutta yhteen ravintolaan se palasi asiakkaiden toiveesta – nämä raastepöydän kulhot kauhotaan tyhjiksi ensimmäisenä

Missään muualla maailmassa ei ole samanlaisia raastepöytiä kuin meillä Suomessa: kaaliraastetta, säilykepaprikoita ja tymäkkää sinappista salaatinkastiketta. Mutta mistä aineksista koostuu 2020-luvun raastepöytä?

Raastepöydästä voipi aloitella. Tämä ystävällinen kehotus on siinä mielessä erikoinen, että sen voi aidosti ymmärtää vain suomalainen.

Raastepöytä toden totta on kotimainen klassikko, hitti 1990-luvulta. Sen muistelu vie monen mielen huoltoasemapysähdyksistä lapsuuden ensimmäisiin ravintolakäynteihin – ja siihen iloon, kun pannupitsaa tai lehtipihviä odotellessa herkuttelun pääsi aloittamaan runsaiden raastekulhojen ääreltä.

Raasteita tarjoavat alkupalapöydät ovat kuitenkin katoavaa luonnonvaraa ravintolamaailmassa 2020-luvulla. Mitä raastepöydälle kuuluu tänä päivänä?

Lue myös: Netissä kiertää virheellinen Palermon pastan ohje – kaikkien aikojen suosituimman kouluruoan kehittäjä Sirkka paljastaa alkuperäiset ja oikeat raaka-aineet

Raastepöytä syntyi kovimman kiekkohuuman aikaan

Soitimme ravintolaan, joka on tehnyt raastepöydästä todellisen legendan: Rossoon. Kultavuosi 1995 muistetaan muustakin kuin leijonahuumasta, sillä silloin Rosso toi raastepöydän ravintoloihinsa ensi kerran.

Sittemmin raastepöytien ääressä on herkuteltu kolmen vuosikymmenen ajan niin pizzerioissa kuin huoltoasemien lounasbuffeteissa. Etnisten pizzerioiden raastepöytien johtotähti on etikalla maustettu kaalisalaatti, jota on maistanut lähes jokainen suomalainen.

Vaikka monissa muissa ravintoloissa konseptista on jo luovuttu uusien trendien myötä, Rosso on yksi harvoista, jotka tarjoavat raastepöytää vielä tänäkin päivänä suurella kunnialla.

Rossossakin raastepöydistä luovuttiin kovimman huuman jälkeen, kertoo Rosso Jyväskylän ravintolapäällikkö Anja Rinteelä. Aika ajoi klassikon ohi, ja raastepöydät katosivat uudistuvista ravintoloista vuonna 2014.

Silloin raastepöydän korvasi italialaistyyppinen, trendikäs antipastipöytä.

Nostalgiset raasteet jäivät kuitenkin kummittelemaan asiakkaiden mieliin, eikä moni ollut tyytyväisen muutokseen.

”Asiakkailta tuli vuosien ajan paljon palautetta, kuinka alkuperäistä raastepöytää oltiin jääty kaipaamaan”, Rinteelä kertoo.

Niinpä Rosso palautti raastepöydät ravintoloihin vuonna 2021, kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Tietyt kulhot tyhjenevät muita nopeammin. Suomalaiset kahmivat lautasilleen kaikkein eniten muun muassa kaaliraastetta ja säilykepaprikaa.
Tietyt kulhot tyhjenevät muita nopeammin. Suomalaiset kahmivat lautasilleen kaikkein eniten muun muassa kaaliraastetta ja säilykepaprikaa. © Rosso

Kaksi herkkua ylitse muiden

Rosson nykyisestä, perinteitä kunnioittavasta alkupalapöydästä löytyy kaaliraaste, porkkanaraaste, säilykepaprikoita, helmitomaatteja, suolapähkinöitä, vaihtuva kausiraaste sekä pikkelöityjä kasviksia. Lounaisaikaan on tarjolla lisäksi tuoretta leipää.

Ennen raasteet tulivat ravintolaan talon ulkopuolelta, mutta tänä päivänä oman keittiön väki valmistaa ne aamuisin. Modernissa raastepöydässä raikkaat kotimaiset juurekset muodostavat koko kattauksen sydämen.

Ei sovi myöskään unohtaa kastikkeita, jotka marinoivat koko kokemuksen: tarjolla on sekä valkosipulista että sinappista kastiketta.

Mutta mitä raastepöydän herkkuja suomalaiset rakastavat kaikkein eniten?

Rinteelän mukaan pöydässä on muutamia kulhoja, jotka tyhjenevät muita nopeammin. Eniten lautasille kahmitaan kaaliraastetta ja säilykepaprikoita.

Salaatinkastikkeista kaikkein parhaiten maistuu sinappinen kastike.

Varsinaisia raastepöydän hylkiöitä ei Rinteelän mukaan ole. Se johtuu siitä, että pöytään nostetaan vain asiakkaiden hyviksi toteamia suosikkeja, eli varmoja hittejä. 

Lue myös: Kolmen viikon salaatti on penninvenyttäjän unelma – upota pikkeliliemeen omat suosikkikasviksesi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Legendaarinen raastepöytä oli jo jäädä historiaan, mutta yhteen ravintolaan se palasi asiakkaiden toiveesta – nämä raastepöydän kulhot kauhotaan tyhjiksi ensimmäisenä

Lukija397365

Vastaava ja laajempikin raastepöytä kuuluu itävaltalaiseen ruokaperinteeseen. Ei ole juhlaa josta se puuttuisi.
Häät, hautajaiset jne.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.