Tomaattikeitto ja sen parhaat kaverit

Tomaattikeitto on klassikko, josta ohjeita on varmasti lähes yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Helpoimmillaan vain kourallisesta raaka-aineita valmistettavan tomaattikeiton makua ja höysteitä voi vaihdella maun, kaapin sisällön ja tarpeen mukaan.

Tomaattikeitto muuntuu maustein ja höystein moneksi. Tässä Kotilieden parhaat tomaatikeitto-ohjeet sekä parhaat vinkit suosikkisopan tuunaukseen.

Lue myös: Gazpacho x 3 – paras keitto tapas-tarjoiluun ja hellepäivään

Tomaattikeiton voi tehdä joko tuoreista kaltatuista tai uunissa makeaksi paahdetuista tomaateista tai säilötyistä tomaateista.

Jos teet tomaattikeiton tuoreista tomaateista, valitse vain kaikkein kypsimpiä ja makeimpia, auringon paahtamia punaposkisia tomsuja. Kirsikkatomaatit ovat erityisen makeita ja tekevät tomaattikeitosta supermaukkaan, mutta ovat toki myös kalliita. Lisää makua keittoon saat kuitenkin korvaamalla edes osan tavallisista tomaateista somilla pikkutomsuilla. 

Klassinen tomaattikeitto

Simppeli tomaattikeitto valmistuu yksinkertaisimmillaan vain kourallisesta raaka-aineita. Klassiseen tomaattikeittoon kuuluvat olennaisena osana sipuli ja valkosipuli. Mausteeksi riittää näiden lisäksi vain muutama mauste: ripaus suolaa ja mustapippuria, tarvittaessa sokeria sekä tilkka jotain hapanta korostamaan tomaattien happamuutta. 

Happamuutta saat balsamiviini- tai punaviinietikalla tai esimerkiksi puna- tai valkoviinillä. Sokeri puolestaan pyöristää makuja ja tuo esiin tomaatin luontaista makeutta. Täydellisen tomaattikeiton salaisuus piilee juuri suolan, sokerin ja happamuuden tasapainossa. Älä luota sokeana ohjeessa annettuihin määriin, sillä makujen tasapaino löytyy vain ahkerasti maistelemalla.

Keitto on juhla- ja arkiruokapöydän katseenvangitsija, kun asetat keittokattilan viereen komeat yrttipuskat. Niistä on lupa napata makua tomaattikeiton sekaan.

tomaattikeitto

Tomaattikeitto ei vaadi montaa raaka-ainetta. Maun salaisuus piilee makujen täydellisessä tasapainossa. Kuva: Hanne Manelius

Ohje: Tomaattikeitto

Paahtamalla parasta

Se kaikkein parhain tomaattikeitto valmistuu uunipaahdetuista tomaateista, sillä uunin lämpö tiivistää tomaatin makeuden melkein kuin karkiksi ja tekee tomaatin mausta voimakkaamman. Samalle pellille tomaattien kanssa lohkotaan myös sipulia sekä valkosipulinkynsiä, joita kannattaa paahtaa uunissa vaikka useampikin – kokonaisina ja kuorineen. Kuorineen paahdettujen valkosipulien maku ei ole turhan ärhäkkä, vaan lempeä ja makea.

Paahtuneet kasvikset ja kuoritut valkosipulikynnet kumotaan tehosekoittimeen ja surautetaan kuuman kasvisliemen kanssa tasaiseksi. Lisää paahdetun tomaattikeiton sekaan vielä parmesaanijuustoa sekä pari siivua maalaisleipää saostamaan soppa sopivan sakeaksi.

paahdettu tomaattikeitto

Paras tomaattikeitto valmistuu uunipaahdetuista tomaateista. Uunin lämpö tiivistää tomaatin makeuden melkein kuin karkiksi. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Paahdettu tomaattikeitto

Tomaattikeitto täytelöityy kermalla tai vuohenjuustolla

Pehmeyttä tomaattikeittoon saat kermalla tai vuohenjuustolla. Vegaani voi korvata ruokakerman kaurapohjaisella valmisteella. Lisää kerma tai juusto kattilaan vasta lopuksi, älä keitä niitä.

Tomaatti-vuohenjuustokeitto saa juuston lisäksi lisämakua porkkanasta, perunasta ja lipstikasta. Valitse mieluiten pehmeä, levittyvä vuohenjuusto, joka on helppo soseutta sopan sekaan. 

tomaatti-vuohenjuustokeitto

Tomaattikeiton maku täytelöityy kermalla tai pehmeällä vuohejuustolla. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Tomaatti-vuohenjuustokeitto 

Nopea tomaattikeitto säilyketomaateista

Tomaattisesongin ulkopuolella tomaattikeitto on viisainta valmistaa säilötyistä tomaateista. Vihertävillä kasvihuonetomaateilla ei tule kuin paha mieli. Valitse laadukkaita, kokonaisena säilöttyjä tomaatteja. Ei tomaattimurskaa, eikä ainakaan paseerattua tomaattia, sillä kokonaisena purkitettavat tomaatit ovat usein parempilaatuisia kuin ne, joista tehdään murskaa. 

Nopea tomaattikeitto pelastaa kiireisen ja nälkäisen kokin, sillä se valmistuu säilyketomaateista noin vartissa. Potkua soppaan antavat paprika, chili ja kurkuma.

nopea tomaattikeitto

Säilyketomaateista valmistettu tomaattikeitto pelastaa arki-illan nälkäkiukulta. Helppo ja herkullinen soppa valmistuu vartissa. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Nopea tomaattikeitto

Tukevoita tomaattikeitto pavuilla tai pastalla

Pelkistä tomaateista valmistettu keitto on sellaisenaan kovin kevyttä syötävää. Kikherneet ja kaali tekevät kikherne-tomaattikeitosta ruokaisan ja jännittävän. Vielä tuhdimpi keitto syntyy, kun mukaan lisää vielä käristettyä pekonia ja suikaloituja keittojuureksia. 

tomaatti-kikhernekeitto

Kikherneet tekevät tomaattikeitosta ruokaisan ja jännittävän. Kuva: Kristiina Kurronen

Myös pasta sopii tomaattikeiton rikastuttajaksi. Herkullinen keitto valmistuu kasviksista ja pastasta. Soppaan saa näppärästi uppoamaan myös jääkaapin perukoille unohtuneet juustonkannikat. Tuoreista tomaateista keitetty, chilistä potkua saava tomaatti-pastakeitto kruunataan vastaraastetulla parmesaanijuustolla. 

tomaatti-pastakeitto

Herkullinen tomaattikeitto tukevoituu pastalla. Ruokaisaan soppaan saa uppoamaan myös jääkaappiin unohtuneet juustonkannikat. Kuva: Paula Kukkonen

Ohjeet: 

Kikherne-tomaattikeitto

Tomaatti-pastakeitto

Eksoottinen tomaatti intialaisittain

Toki tomaattikeiton voi maustaa astetta eksoottisemminkin korianterilla, chilillä ja currytahnalla. Intialaisen tomaattikeiton viimeistelee nokare paksua jogurttia.

intialainen tomaattikeitto

Tomaattikeiton aasialainen twisti syntyy korianterista, chilistä ja currytahnasta. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Intialainen tomaattikeitto

Kylmä keitto

Kesällä tomaattikeiton voi, ja se kannattaakin valmistaa kylmänä. Espanjalaiseen tapaan valmistettu kylmä tomaattikeitto eli gazpacho surautetaan tomaateista, kurkuista ja paprikoista sekä viipaleesta vaaleaa leipää. 

tomaattigazpacho

Kuuma hellepäivä suorastaan huutaa gazpachoa ruokalistalle! Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Pepen gazpacho 

Leipä kruunaa tomaattikeiton

Kevyt tomaattikeitto muuttuu kokonaiseksi ateriaksi, kun sen kera tarjoaa ruokaisaa, italialaistyyppistä leipää – joko tuoretta ja itse leivottua tai nopeasti pannulla paahdettua ja täytettyä.

spelttifocaccia

Spelttifocaccia leivotaan rennosti uuninpellille. Pähkinät tuovat leipään mukavaa rousketta. Kuva: Kristiina Kurronen

Spelttifocaccia leivotaan spelttijauhoista. Cashew-pähkinät ja spelttirouhe tekevät leivästä mukavan rouheista purtavaa.

oliivileipäset

Tapenade, pesto ja parmesaani höystävät italialaistyyliset leivät herkuksi. Kuva: Jorma Marstio

Oliivileipäset leivotaan hiivataikinasta ja täytetään oliivitahnalla, pestolla, marinoiduilla munakoisoilla ja parmesaanilla.

bruschetta

Bruschettoille voi koota maun mukaan tomaattikuutioita, paistettuja sieniä tai lammaspaistiviipaleita. Kuva: Norman Ojanen

Bruschetat tehdään paahtamalla patonkiviipaleet oliiviöljyn, valkosipulin ja timjamin kanssa pannulla. Valmiiden leipäviipaleiden päälle voi koota täytteeksi tuoreita tomaattikuutioita, ohuita paistiviipaleita tai pikaisesti paistettuja sieniä.

Ohjeet: 

Spelttifocaccia

Oliivileipäset

Bruschettat

Lue lisää tomaatista:
Tomaatti
Tomaatti tuo kesän makua

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Keitto lämmittää keventäjää

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tomaattikeitto ja sen parhaat kaverit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X