Ruoka

Tomaattimurska on kuivakaapin kestohitti – nappaa talteen parhaat reseptit

Tomaattimurska on kuiva-ainekaapin paras hätävara ja jokaisen kotikokin salainen ase. Tomaattimurska antaa ruokiin makua, väriä ja sopivaa hapokkuutta.

Tomaattimurska on perus raaka-aine, jota voi käyttää lähes kaikkiin tomaattipohjaisiin ruokiin. Kuorituista tomaateista valmistettu murska on omiaan erityisesti kastikkeissa, keitoissa ja pataruoissa.

Lue myös: Tomaattikastike pastalle – Kotilieden ruokaryhmäläiset paljastavat parhaat vinkit täydellisen tomaattikastikkeen maustamiseen

Tomaattimurska on loistava raaka-aine silloin, kun tuoreita auringon makeuttamia tomaatteja ei ole saatavilla. Tomaatimurskaa varten tomaatit kerätään silloin, kun ne ovat parhaimmillaan ja siksi tomaattimurskan maku on usein parempi kuin vaisujen kasvihuonetomaattien.

Tuoreen tomaatin vitamiinit ja kivennäisaineet ovat hyvin tallella tomaattimurskassa. Sydämen ja verisuonten terveydelle tärkeä lykopeeni imeytyy tomaattimurskasta jopa paremmin kuin tuoreista tomaateista.

Lue myös: Tiesitkö? Saat tomaatin terveyshyödyt parhaiten irti, kun syöt ne näin

Täydellinen tomaatti­kastike pizzalle

Satsaa laatuun

Tomaattimurskissa on eroja, sillä niiden makuun vaikuttaa muun muassa se, onko tomaatit poimittu täysin kypsinä vai onko joukkoon eksynyt myös raakoja tomsuja.

Laadukkaat tomaattisäilykkeet on tehty erittäin kypsistä sesongin parhaista tomaateista ja siksi niiden maku on usein makeampi kuin kaikkein edullisimpien tomaattisäilykkeiden. Valmistajasta riippuen tomaattimurskaan voidaan lisätä myös tomaattimehua ja suolaa. 

Tomaattimurskaa saa myös maustettuna. Yrteillä, valkosipulilla tai chilillä maustetulla murskalla ruokiin saa helposti lisää makua.

Valmiiksi maustetut murskat sopivat erityisen hyvin kiireiselle kokille tai silloin, kun tuoreita mausteita ei satu olemaan kotona.

Tomaattimurska säilyy avaamattomana huoneen lämmössä jopa vuosia ja avattuna jääkaapissa kahdesta kolmeen vuorokautta.

Jos et käytä kaikkea tomaattimurskaa kerralla, kannattaa tähteelle jäänyt murska siirtää puhtaaseen rasiaan ja tarvittaessa vaikka pakastaa.

Muista myös muut tomaattisäilykkeet

Tomaattimurska on perusraaka-aine, jota voi käyttää lähes kaikkiin tomaattipohjaisiin ruokiin. Sen lisäksi kannattaa muistaa myös muut tomaattisäilykkeet.

Tomaattimurska sopii hyvin keittoihin

Tomaattimurska tekee keitoista sakeita ja maukkaita. Sattumiksi tomaattipohjaisiin keittoihin sopivat niin pavut, broileri, jauheliha, makkara kuin kalakin. Simppelin tomaattikeiton mausteeksi riittävät valkosipuli ja yrtit.

Tomaattimurska sopii mainiosti patoihin

Pataruoat muhevoituvat tölkillisellä tai kahdella tomaattimurskaa. Tomaattimurka kestää mainiosti pitkääkin hauduttamista ja itse asiassa tomaatin makeus vain voimistuu pitkään muhiessaan. 

Mausteinen chili con carne sekä sen lihaton versio chili sin carne lienevät tuttuja meksikolaisen ruoan ystäville, mutta tölkki tomaattimurskaa sopii hyvin myös marokkolaisen ja Lähi-idän keittiöiden makumaailmaan.

Kokeile myös juustolla ja rapeilla ruislastuilla gratinoitua uunichiliä tai ranskalaista klassikkoa eli ratatouillea. Marokkolaisittain maustetussa uunilohessa, kala muhii meheväksi sitrusten ja taateleiden säväyttämässä tomaattikastikkeessa.

Tomaattimurska sopii erinomaisesti kastikkeisiin

Tomaattikastike on niin pastan kuin lihapullienkin paras kaveri, mutta istuu hyvin myös intialaiseen makumaailmaan sekä lasagnelevyjen väliin. Jos käytät tomaattimurskaa pizzakastikkeena, valuta sitä vähän kuivemmaksi, jottei pohjasta tule liian kostea.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tomaattimurska on kuivakaapin kestohitti – nappaa talteen parhaat reseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.