Tomaatti on suomalaisten suosituin vihannes. Pussillinen punaisia päätyy lähes jokaiseen ostoskoriin. Eikä syyttä. Terveellinen vitamiinipommi muuntuu kotikeittiössä moneksi. Kokeile tomaatteja muuhunkin kuin leivän päälliseksi.

Maku ja näkö

Tomaatin aromit, makeus ja mehukkuus ovat parhaimmillaan, kun hedelmä on värittynyt täysin punaiseksi, oranssiksi tai keltaiseksi lajiketyyppinsä mukaiseksi. Kypsä tomaatti on myös hiukan kimmoisa pinnastaan. Jos kypsyys ei ole toivotunlainen ostohetkellä, kannattaa tomaattien antaa olla huoneenlämmössä pussissa pari päivää. Tämän jälkeen tomaatit ovat kypsiä syötäviksi.

Terttu-, pihvi- vai cocktailtomaatti?

Tavallisten punaisten tomaattilajikkeiden lisäksi kaupoissa on tarjolla laaja valikoima erilaisia tomaatteja, kuten cocktail-miniluumu-, pisara- ja terttutomaatteja.

Napostelukokoiset miniluumutomaatit maistuvat herkullisen napakoilta. Terttutomaatit ovat pienempiä kuin tavalliset punaiset tomaatit ja ne myydään 6-8 kpl tertuissa. Cocktail-tomaatit ovat isompia kuin tutut kirsikkatomaatit. Cocktail-tomaatteja voidaan nauttia esimerkiksi halkaistuina salaateissa tai erilaisin täyttein voileipäpöydässä. Niiden maku on aromaattisempi kuin tavallisten perustomaattien.

Miedonmakuiset pihvitomaatit sopivat parhaiten täytettäviksi. Lisäväriä tomaattivalikoimaan tuovat keltaiset ja oranssit tomaatit, jotka ovat maultaan miedompia ja makeampia kuin punaiset tomaatit.

Käyttö ja käsittely

Tomaattien raikkaasta mausta kannattaa nauttia paitsi sellaisenaan salaateissa, myös grillattuna, haudutettuna ja täytettynä. Tuoreista tomaateista valmistettu kastike sopii sekä lämpimänä että kylmänä erilaisten ruokalajien maustajaksi. Uunitomaatit sopivat myös lämpimäksi iltapalaksi kuten tomaattipiirakkakin.

Osaan ruuista tomaatit kaltataan eli kuoritaan jo ennen ruuanvalmistusta. Tämä tapahtuu upottamalla päältä ristiin viillelty tomaatti puoleksi minuutiksi kiehuvaan veteen, jonka jälkeen kuoret on helppo poistaa terävällä veitsellä vetämällä.

Säilytys

Säilyvyyden parantamiseksi tomaatteja ei tule laittaa jääkaappiin, jossa sekä maku että rakenne heikkenevät. Pisimpään ja parhaimman makuisina tomaatit säilyvät + 10 asteen lämmössä. Tätä alemmassa lämmössä laatu heikkenee ja korkeammissa lämpötiloissa kypsyminen edistyy. Tomaatti tuottaa paljon etyleeniä, joten pidä se kaukana kurkusta ja yrteistä.

Tomaatin sisältämä viides maku, umami, korostaa muiden raaka-aineiden aromeja ja tästä syystä esimerkiksi tortilla- pasta- ja pitsaruoat sisältävät lähes poikkeuksetta tomaattia.

Kokeile Kotilieden tomaattireseptejä:

Tomaattikeitto
Tomaattisalaatti
Mozzarella-tomaattisalaatti
Tomaattipiirakka
Tomaattikastike
Tomaattisalsa
Tomaatti-basilikabruschetta
Paahdetut kirsikkatomaatit
Tomaattimuffinit

Lue myös:
Tomaatti tuo kesän makua
Tomaatti kuuluu kesään

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tomaatti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X