Suomen parhaat ravintolat ovat julkistettu – erityisesti kaksi kaupunkia nousi Helsingin rinnalle
Ravintola- ja ruoka-alan ammattilaiset ovat valinneet Suomen 50 parasta ravintolaa kuuden vuoden tauon jälkeen.
Suomen parhaaksi ravintolaksi äänestettiin helsinkiläisravintola Grön. Ravintola valittiin myös Vuoden ravintolaksi 2017 Suomen Gastronomisen Seuran taholta. Grön on rennon bistromainen, ravintolassa seurataan tarkasti sesonkeja ja lautasella näkyykin usein ravintolan itse poimimia ja säilömiä villiyrttejä. Lista on kasvispainotteinen. Gröniä kiitellään yksinkertaisuudesta ja selkeistä mauista.
Perusteluissa todetaan, että Grön on keittiömestari Toni Kostianin luotsaama pohjoisten makujen sivistynyt villi. Ravintola on brutaalin bistron käsitteen ytimessä, jossa niukoista resursseista syntyy oma estetiikkansa sekä ruoan valmistuksen metodi.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä myös neljä seuraava sijaan menivät Helsinkiin. Toiseksi sijoittui Olo, kolmantena oli BasBas. Neljänneksi ylsi Finnjävel ja viides oli Vinkkeli.
Paras pääkaupungin ulkopuolella sijaitseva ravintola on turkulainen Kaskis, joka sijoittui kuudenneksi.
Rentous on uusi trendi
Fine dining on saanut siirtyä syrjään ja rennon letkeät ruokalistat ja helposti lähestyttävä ilmapiiri on nyt muodikasta.
”Rentous on uusi musta. Aikaisempina vuosina fine dining on määrittänyt automaattisesti sijoituksen listan arvostetuimpien ravintoloiden joukkoon. Mutta nyt esimerkiksi kärkiviisikossa on kolme ravintolaa, joita määrittää muut ominaisuudet kuin perinteinen Michelin-taso. Silti ruoan parhaasta mahdollisesta mausta ei tingitä, mutta ruoka ja ravintolan ilmapiiri ovat rentoja. Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2018 -listan ravintoloista 24 on Helsingin ulkopuolelta. Erityisesti Turku ja Porvoo ovat vahvasti edustettuina, Tampereella vielä odotellaan,” Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja Eeropekka Rislakki kertoo.
”Ravintolakulttuurimme kärjen identiteetti on selkeä. Usein tehdään skandia ranskalaisen keittiön pohjalta, mukana on hieman aasialaisia vivahteita, lähituottajien tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet ovat avainasemassa, ja sesongit ovat selkeitä”, Rislakki jatkaa.
Paljon uusia ravintoloita
Suomen 50 parhaan ravintolan listalla on monia uusia ravintoloita. Äänestyksen tulokset kertovat, että suomalaisessa ravintolaelämässä ja gastronomiassa tapahtuu todella paljon. Innovatiivista jälkeä syntyy pääkaupunkiseudun ulkopuolella, mitä alan ammattilaiset myös arvostavat.
”Ravintola- ja hospitality-alojen ammattilaiset antoivat äänensä parhaiden ravintoloiden listaukseen innostuneina. Erityisen onnellisia olemme siitä, että listalle nousi ravintoloita ympäri Suomen ja myös kausiravintoloita. Uskomme, että tämä lista tulee olemaan kovassa käytössä niin kotimaisilla nautiskelijilla kuin turisteillakin”, Food Camp Finlandin toimtusjohtaja Riikka Kannas sanoo.
Suomen 50 parasta ravintolaa
- Grön, Helsinki
- Olo, Helsinki
- BasBas, Helsinki
- Finnjävel, Helsinki
- Vinkkeli, Helsinki
- Kaskis, Turku
- Ask, Helsinki
- Demo, Helsinki
- Savoy, Helsinki
- Ora, Helsinki
- Palace, Helsinki
- Chapter, Helsinki
- Lyon, Helsinki
- C, Tampere
- Mami, Turku
- Juuri, Helsinki
- Ravinteli Bertha, Tampere
- EMO, Helsinki
- Ravinteli Huber, Tampere
- Shelter, Helsinki
- Bistro O Mat, Kirkkonummi
- Mikko Utter, Lohja
- Bistro Sinne, Porvoo
- Nokka, Helsinki
- Sicapelle Wining & Dining, Porvoo
- Fabrik, Helsinki
- Tintå, Turku
- Muru, Helsinki
- Ostroferia, Oulu
- Kuurna, Helsinki
- Meat District, Porvoo
- Aito, Helsinki
- Kakolan Ruusu, Turku
- Spis, Helsinki
- Sky Ounasvaara, Rovaniemi
- Wino, Helsinki
- Ludu, Turku
- Linnankrouvi, Mustio
- Tertin Kartano, Mikkeli
- Kuori, Turku
- BasBas & Staff Wine Bar
- Werner, Helsinki
- Roux, Lahti
- 4 Vuodenaikaa, Tampere
- Storage, Turku
- Hugo, Oulu
- Gastro Cafe Kallio, Helsinki
- Gastropub Tuulensuu, Tampere
- Yes Yes Yes, Helsinki
- Local Bistro, Joensuu
Kysely lähetettiin 500 ravintola- ja ruoka-alan ihmiselle. Kyselyyn vastasi vastasi 247 henkilöä. Kyselyyn piti vastata 13.11.–10.12.2017 välisellä ajalla.
Lähde: Viisi Tähteä
Kommentoi
Kommentoi juttua: Suomen parhaat ravintolat ovat julkistettu – erityisesti kaksi kaupunkia nousi Helsingin rinnalle
Olen Suomessa matkustaessani käyttänyt kaavaa; ravintolan nimen pitää olla suomen (tai ruotsin-)kielinen. Näin olen löytänyt lähes aina hyvää ruokaa, tai peräti kaupungin parhaan ravintolan. Tämäkin lista vahvistaa hyvin pitkälle saman asian. Kannattaa siis jatkaa tällä linjalla.