Tapaksia ja sapaksia

Tapakset ovat espanjalaisen keittiön nautinnollinen tapa napostella pieniä herkkuja alkupaloina tai ateriana. Suomalainen tapas eli sapas on kokoelma meikäläisiä makupaloja. Kokeile rohkeasti, miten sapas ja tapas sopivat yhteen.

Alun perin andalusialainen tapa nauttia viini- tai sherrylasillisen kanssa pieniä, käsin naposteltavia suupaloja levisi nopeasti kaikkiin espanjalaisiin viinibaareihin. Perinteen mukaan lasin päälle asetettiin leipä-, kinkku-, makkara- tai juustoviipale suojaamaan juomaa kuumassa ilmassa leijuvalta hienolta hiekkapölyltä ja hedelmäkärpäsiltä. Tapas tarkoittaa kantta. Pohjois-Espanjassa tapakset ovat pinchoja.

Tavallisimpia tapas-herkkuja ovat ilmakuivattu kinkku, Jamón Serrano, kestomakkarat, juustot, oliivit, äyriäiset, kala, lihapullat, marinoidut kasvikset, espanjainen perunamunakas sekä mehevällä tomaatilla ja valkosipulilla hierottu, paahdettu maalaisleipä.

Juustolautaselle kootaan muutamaa jaloa juustoa, kuten espanjalaista Manchegoa tai suomalaisten pienjuustoloiden pitkään kypsytettyjä herkkuja, jotka saavat hunajasta makean vastapelurin.

Ilmakuivattu vuoristokinkku, Jamón Serrano ja meloni ovat oiva pari ja tapaspöytien klassikko.

Suomalainen vastine ilmakuivatulle kinkulle on kuivattu tai savustettu poronliha, joka maistuu saaristolaisleivän kanssa. Poroleipäset sopivat suomalaiseen sapaspöytään.

Lihaa, kalaa ja kasviksia

Kuorineen tai pyrstöineen grillatut jättikatkaravunpyrstöt maustetaan öljyllä, sitruunalla ja valkosipulilla. Grillattu siika maustuu tillillä ja voilla.

Pikkukalat kuten silakka, muikku tai minikokoiset ahvenet maistuvat tapaksena ja sapaksena. Kotimaiseen tapasteluun sopivat valkosipuli-sitruunasilakat.

Ohuina viipaleina tarjottu liha tyydyttää nälkäisimmänkin tapastelijan. Rosmariinikaritsa ja valkosipulibroileri kypsennetään grillissä, upotetaan maustekastikkeeseen, leikataan viipaleiksi ja tarjotaan lämpimänä tai kylmänä.

Paahdetut paprika, tomaatti, kesäkurpitsa ja munakoiso ovat klassikkotapaksia. Suomalainen tarjoaa grillissä tai uunissa paahdettuja juureksia, jotka mehevöityvät mausteöljykylvyssä. Marinoidut paprikat ovat parhaimmillaan yön yli maustuttuaan.

Juomia ja jälkiruokia

Tapasten kyytipojaksi ja kesäiseksi seurustelujuomaksi sopii sangria, joka sekoitetaan viinistä ja hedelmistä.

Alkoholiton raparperibooli on raikas janojuoma, joka sopii autoilijallekin. Makea mansikka ja raikas minttu kesyttävät happaman raparperin.

Kesäisen tapasaterian jälkiruoaksi sopivat makeat hedelmä- ja marjaherkut, joissa tiivistyy kesän maku.

Herkulliset uppohedelmät syntyvät, kun persikat, aprikoosit, nektariinit, luumut ja omenat saavat makeutua mausteisessa kylvyssä. Marinoidut hedelmät kruunaa jäätelö.

Jäätelön kera maistuu myös kirpakan makea, pinnalta rapsakka karviaispaistos.

Lisää ruokaideoita illanistujaisiin:

Nyt on rapujuhlien aika

Sangria ja muut illanistujaisten juomat

Suolainen piirakka x 10

Meksikolainen ruoka on nyt trendikästä

Ruoka.fi: Maukas menu kesäiltaan

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tapaksia ja sapaksia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X