Ruoka

Unohda viinin ja ruoan yhdistäminen – teen ja ruoan yhdistäminen on uusi trendi

Teen ja ruoan yhdistäminen voi luoda täysin uusia makuelämyksiä. Teesommelierin vinkeillä pääset teen ja ruoan yhdistämisessä alkuun.

Ajatus teestä ruokajuomana voi nostattaa kulmakarvoja mutta turhaan. Teesommelier Anna Grotenfelt-Paunosen mukaan teen ja ruoan yhdistäminen on kokeilemisen arvoinen asia.

”Teelajikkeita on yli 10 000 maailmassa. Löydät aina sopivan teen, oli kyseessä sitten kala, liha tai kasvisruoka, mausteisempi tai miedompi ruoka, kylmä tai kuuma tai salaatti tai keitto”, Grotenfelt-Paunonen luettelee.

”Tee on juomana makumaailmaltaan samanlainen kuin viini. Väittäisin, että halutessasi pystyt ruoan kuin ruoan kanssa juodun viinin korvaamaan teellä.”

Lue myös: Tiedätkö, miksi teekuppi on laakea ja teehen kaadetaan maitoa? Teesommelier paljastaa

Grotenfelt-Paunonen järjesti kesällä ulkomaalaisille ruokatoimittajille teemaistelun, jossa erilaisiin pieniin ruoka-annoksiin yhdistettiin sopiva tee.

”Joukossa oli toimittajia myös viinintuottajamaista Italiasta ja Espanjasta sekä 2030 vuotta ruokatoimittajan työtä tehneitä. Kaikki näyttivät vihreää valoa ja totesivat, että kyllä tämä toimii.”

Teemaistelussa yhdistettiin esimerkiksi Earl Grey -tee rucolasalaattiin.

”Earl Greyssä olevat sitrusmaut toimivat hyvin pippurisen rucolan kanssa. Monesti salaatinkastikkeeseen saatetaan laittaa limeä tai sitruunaa, mutta sitruksen ei välttämättä tarvitse olla kastikkeessa vaan se voi olla teessä.”

Teen ja ruoan yhdistäminen on monelle uusi juttu.
© Tommi Anttonen

Teen ja ruoan yhdistäminen onnistuu kokeilemalla

Osa teelaaduista ei pääse oikeuksiinsa itsekseen nautittuina vaan ne tarvitsevat rinnalleen ruoan. Toiset teelaadut puolestaan ovat maistelulaatuja, jotka menevät hukkaan, jos niitä juo ruoan kanssa.

Ruoan kanssa oikeuksiinsa pääsee esimerkiksi japanilainen sencha-tee, jossa on tanniineja ja joka voi olla maultaan karvas. Grotenfelt-Paunonen neuvoo yhdistämään senchan rasvaisen kalan, kuten lohen, kanssa. Sencha toimii hyvin myös sushin kanssa.

Monet etenkin voimakkaasti hapetetut oolong-teet sopivat puolestaan mausteisten liharuokien ja grilliruoan kanssa.

Korkealaatuinen valkoinen hopeaneulatee kannattaa puolestaan juoda yksinään, sillä teestä häviää Grotenfelt-Paunosen mukaan makuvivahteet, jos sitä juo ruoan kanssa.

Lue myös: Eri teelaadut vaativat erilaiset teekupit – teesommelier kertoo, millainen teekuppi sopii millekin teelle

Jos sormi meinaa mennä suuhun mahdollisia teen ja ruoan yhdistelmiä miettiessä, Grotenfelt-Paunonen antaa ohjenuoran, joka on tuttu viinin ja ruoan yhdistämisestä.

”Muistan, kun aloittelin viininmaistelua, niin sanottiin, että jos et mitään muuta osaa ajatella, niin yleensä pärjää sillä, että yhdistät tietyn alueen ruokaan saman alueen viiniin. Sama pätee teessä.”

”Tee, joka tulee tietyltä alueelta ja ruoka joka tulee samalta alueelta sopivat monesti yhteen.”

Grotenfelt-Paunonen kannustaa ihmisiä kokeilemaan erilaisia teen ja ruoan yhdistelmiä.

”Jotkut yhdistelmät eivät toimi ollenkaan niin kuin ei viineissäkään, mutta sitten kun löytää jonkin todella mielenkiintoisen teen ja ruoan yhdistelmän, niin on uskomatonta, miten se tuo uusia makuelämyksiä.”

”Huoneenlämpöistä viiniä useampia kymmeniä asteita lämpimämpi tee nostaa etenkin juustoista ihan eri makuja esille. Juustojen kanssa saatetaan syödä jotain makeaa, mutta sitä ei tarvita, jos makeutus tulee makeasta teestä.”

Lue myös: Miten tee haudutetaan? Poimi ammattilaisten vinkit hyvän teen valmistukseen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Unohda viinin ja ruoan yhdistäminen – teen ja ruoan yhdistäminen on uusi trendi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.