Tuhat ja yksi makua Istanbulissa

Otantik Anadolu YemekleriKulinaristi ja toimittaja Timo Santala tuntee hyvin Istanbulin parhaat ruokapaikat. Jos olet lähdössä Istanbuliin, tulosta mukaasi Timon tärpit!

Lue lisää Istanbulista ja sen ruokakulttuurista: Kotiliesi 5/2011.

Moni-ilmeinen Istanbul on kiehtova sekoitus uutta ja vanhaa maailmaa. Se on täynnä itämaista eksotiikkaa ja länsimaista elämää, jossa basaarien huumaava tuoksujen sekamelska kohtaa luksusmerkkien täyttämät kiiltävät ostoskeskukset. Istanbulissa voit syödä hyvin monella tavalla ja monenlaisissa tunnelmissa.

Maaseudun makuja

Çiya Sofrası, Güneşlibahçe Sok. 43, Kadıköy.
Kansainvälisestikin tunnetun ruokaguru Musa Dagdeviren on kerännyt perinteisiä reseptejä ympäri Turkkia, vuoriston pikkukylistä rannikon keskuksiin, joten hänen ravintolassaan pääsee makumatkalle ympäri koko maan.

Otantik Anadolu Yemekleri, Muvakkithane Cad 62, Kadıköy.
Anatolian vuoristokylien perinteisiä ruokia jugurttikeitosta gözleme-rulliin.

Konyalı, Topkapi Palace.
Vanhoihin resepteihin perustuvia perinteisiä ruukkuruokia Topkapin Palatsissa.

Pafuli, Kuruçeşme Cad. 116, Kuruçeşme.
Herkullisia kalaruokia Mustanmeren rannikkokylistä.

Parasta kebabia metsästämässä
Kebab on Suomessakin tunnetuin turkkilaisen keittiön herkuista, mutta Istanbulissa se on ihan toista maata, kuin mihin kotona on totuttu. Ravintolat maustavat kebab-lihan itse ja sitä saa rullasta leikattujen siivujen lisäksi grillatuissa vartaissa ja mehukkaina kofte-lihapullina.

Medi Şark Sofrası, Kücük Parmakkapı Sok. 20A, Beyoğlu.
Laadukasta kebabia saa lähes joka kadunkulmasta, mutta Istanbulin paras kebab-annos löytyy Itä-Turkin kurdien pyörittämästä pienestä Medi Şark Sofrasista.

Beyti, Orman Sok. 8, Florya.
Beyti Gülerin hiiligrillatut lihakebabit lentokentän lähellä ovat maailmankuuluja. Tänne viedään usein niin kuninkaat, presidentit kuin kansainväliset julkkiksetkin.

Hamdi, Kalçin Sok. 17, Eminönü.
Kolmannen kerroksen panoraamaterassilla voi nauttia Hamdin kuuluisaa pistaasikebabia upeissa maisemissa ja aivan Yeni Camii -moskeijan vieressä.

Tarihi Sultanahmet Köftecisi, Divanyolu Cad. 12, Sultanahmet.
Erinomaisia kofte-lihapullia lampaanlihasta Hagia Sofian lähellä.

Tuoretta ja kevyttä

Maya Lokanta, Kemankeş Cad. 35A, Karaköy.
Vajaan vuoden ikäisen Maya Lokanta -ravintolan nuoren naiskokin Didem Şenolin alkupalojen luovuutta ja kauneutta ei voi kuin ihastella. Maya Lokantassa ruokalista vaihtuu päivittäin inspiraation mukaan.

Delikatessen, Mim Kemal Öke Cad. 19/1, Nişantaşı.
Luomuun panostava herkkuravintola yhdistelee turkkilaisia ja kansainvälisiä makuja.

Kantin, Akkavak Sok. 30/2, Nişantaşı.
Kehutun Kantinin päivittäin vaihtuva lounasmenu on tuore ja kevyt.

Karaköy Lokantasi, Kemankeş Cad. 37A, Karaköy.
Herkullista munakoisomuhennosta upeassa art deco -ympäristössä Astor Piazzolan tangojen soidessa taustalla.

Sultaanien jäljillä

Asitane, Kariye Camii Sok. 6, Edirnekapı.
Ravintolan omistava Durmayn perhe on tutkinut Topkapin ja Dolmabahçen palatsien arkistoja ja herättänyt henkiin osmaani-sulttanien reseptejä, joista vanhimmat ovat peräisin 1400-luvulta asti. Valikoimaan kuuluu 480 vuosisatoja vanhaa reseptiä, joista 350 ei valmisteta missään muualla. Syksyisin on erityinen riistamenu, ja toukokuussa juhlitaan 1453 Konstantinopilin valloittaneen Mehmet II:n suosikkiherkuilla.

Darüzziyafe, Şifahane Cad. 6, Süleymaniye.
Romanttinen ravintola Suleymanin moskeijan vanhan koulurakennuksen sisäpihalla. Täältä saa upeaa mantelikeittoa ja herkullisia kirsikka- ja granaattiomenasorbetteja.

Feriye, Çirağan Cad. 40, Ortaköy.
Upeat näköalat Bosporinsalmelle omaavan satavuotiaan poliisiaseman vanhassa päärakennuksessa tarjoillaan perinteisiä osmaaniajan ruokalajeja lammasruuista makeaan kurpitsaherkkuun.

Pandeli, Mısır Çarşısı 1, Eminönü.
Kauniilla keramiikkatiilillä sisustettu perinteinen klassikkoravintola maustebasaarin lähellä historiallisessa keskustassa.

Taidetta lautasella

Mikla, Meşrutiyet Cad. 15, Taksim.
Ravintola, josta avautuvat huikeat näkymät: Alla loistavat moskeijain kuvut ja minareetit, Galatan pyöreä torni sekä Hagia Sofian kirkko ja Topkapin palatsi, kaikki hehkuvassa iltavalaistuksessaan. Kaupungin kuumin ja suosituin fine-dining-ravintola.

Changa, Sıraselviler Caddesi 47, Taksim.
Huippuravintola, jonka lasilattian läpi näkyvät keittiössä ahertavat kokit.

Les Ottomans 29, Muallim Naci Cad. 68, Kuruçes.
Kansainvälistä huippuruokaa itämaisen koristeellisessa Les Ottomans -hotellin ravintolassa.

Ulus 29, Yol Sok. 71/1, Ulus.
Hieno finedining ravintola upeilla panorama-näköaloilla Bosporinsalmelle. Makuja ympäri maailman.

Mezejä ja rakia

Istanbul on täynnä kylminä suupaloina naposteltavia alkupala-mezejä ja tiukkaa raki-viinaa tarjoavia meyhane-ravintoloita.

Tarihi Cumhuriyet Meyhanesi, Sahne Sok. 47, Beyoğlu.
Turkin tasavallan perustajan Mustafa Kemal Atatürkin suosikkiravintola. Hennosti savulta maistuva munakoisosalaatti ja soijakastikkeessa marinoitu bonito-kala ovat herkullisia.

Ismet Baba, Çarşi Cad. 96, Kuzguncuk.
Nostalginen meze-klassikko Bosporinsalmen rannalla on yksi Istanbulin parhaista kalaravintoloista.

Refik, Sofyalı Sok. 10, Beyoğlu.
Klassinen taverna Asmalımescitin vilkkaassa ravintolakeskittymässä tarjoaa erinomaista lampaanmaksaa ja muita herkullisia mezejä.

Yakup 2, Asmalımescit Sok.35/37, Beyoğlu.
Toinen perinteinen meyhane erikoisuuksinaan kalasalaatti ja katkarapuruukku.

Kokkauskurssille Istanbuliin?

Selin Rozanesin Turkish Flavours -kokkauskurssit sopivat niille, jotka haluavat perehtyä syvemmin Turkin ruokakulttuuriin ja opetella itse tekemään turkkilaisia perinneruokia. Torivierailulta ostetuista vihanneksista ja kaloista laitetaan herkullinen menu, joka nautitaan yhdessä Rozanesin kauniissa olohuoneessa.

Yhteystiedot:
Turkish Flavours, Vali Konağı Cad. 14/3, Nişantaşı. Kokkauskurssit alkaen 80 e. www.turkishflavours.com


Keskustelu

Kommentoi juttua: Tuhat ja yksi makua Istanbulissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X