Ruoka

Paljastamme täydellisen hollandaisekastikkeen salaisuuden – muista vain nämä 2 numeroa

Opettele vain tämä ohje, mutta et tarvitse.

Hollandaisekastike maistuu etenkin parsan kanssa. Opettele tämä ohje ja onnistut aina sen valmistuksessa.

Muna – herkulliset ohjeet kananmunasta –kirjassa (Readme) kerrotaan nerokas tapa tehdä hollandaisekastiketta.

”Muista vain nämä numerot: 1 ja 50. Yhtä keltuaista kohden kun laittaa 50 g voita, saa yhden hengen annoksen pehmeää hollandaisea,” kirjan kirjoittaja Sanna Mansikkamäki kertoo.

”Hollandaisen kulta-aika on keväällä ja alkukesästä, kun parsakausi on käynnissä. Itse teen hollandaisea ympäri vuoden, aina brunssille uppomunien kanssa, pääsiäisenä sekä etenkin jouluna jouluaamun kinkkuvoileiville. Briossisämpylät tarjoillaan paksun kinkkuviipaleen, sinapin, hollandaisekastikkeen ja uppomunan kanssa Benedictin tapaan. Hollandaisekastike tehdään mausteliemipohjaan. Itse käytän usein mausteliemenä vain sitruunamehua. Olen hapokkaan kastikkeen ystävä. Hollandaiselle voi keittää myös niin sanotun reduktion etikasta, valkoviinistä ja mausteista, mutta itse olen niin kärsimätön kokki, että suosin puristettua sitruunamehua,” Mansikkamäki kertoo kirjassa.

Ohjeen löydät tästä linkistä.

Sitruunainen hollandaisekastike

4 rkl sitruunamehua tai vedellä laimennettua sitruunamehua 4 keltuaista 200 g voita kuutioina Maustamiseen suolaa, mustapippuria, (luomu)sitruunankuorta

Sekoita metallikulhossa neste ja keltuaiset vatkaamalla. Nosta kulho vesihauteeseen ja jatka vatkausta. Seos paksuuntuu ja kypsyy pikkuhiljaa. Munat vaahtoavat ensin voimakkaasti. Jatka vatkausta. Huomaat pian, kuinka kypsyessään seos sakenee ja vaahto häviää vähitellen.

Jatka vatkausta ja lisäile voikuutioita pikkuhiljaa. Vatkaa koko ajan. Älä kuitenkaan ylikuumenna seosta, sillä kastike leikkaa helposti kiinni ja juoksettuu eli erottuu. Voit välillä nostaa astian pois vesihauteesta hetkeksi. Mausta lopuksi suolalla, pippurilla tai sitruunan kuorella.

Lämpimänä ja juuri valmistettuna kastike on juoksevaa. Jos annat sen vähän jäähtyä, se sakenee. Hollandaisekastike maistuu niin lämpimänä kuin huoneenlämpöisenäkin. Uudelleen sitä ei voi lämmittää, joten tee sitä vain sen verran kuin tarvitset.

Tarjoile hollandaisekastike paahdetulla briossisämpylällä tai maalaisleivällä, jonka päällä on kylmäsavulohiviipaleita tai savukinkkuviipale ja uppomuna.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paljastamme täydellisen hollandaisekastikkeen salaisuuden – muista vain nämä 2 numeroa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.