Ruoka

Anna Pölkki leipoo klassikkokirjojen inspiroimia unelmakakkuja – ota talteen Vihervaaran Annan innoittama kakkuresepti

Ihanat kirjat ovat saaneet Anna Pölkin leipomaan kakkuja, joiden kauneus hurmaa herkuttelijan. Kakkujen estetiikka kiehtoo Annaa leipojana, mutta toisaalta hän ei tavoittele visuaalista virheettömyyttä.

Kesän alussa äidinkielen opettaja ja vapaa toimittaja Anna Pölkki istui ystäväperheensä luona. Ikkunan takana valtava omenapuu kurotteli kukkivia oksiaan kohti taivasta. Mieleen palasi L. M. Montgomeryn Vihervaaran Annasta kertovat tyttökirjat, joissa omenapuut ovat merkittävässä roolissa.

Ensimmäisessä Anna-kirjassa on kohtaus, jossa orpotyttö Anna saapuu ensikertaa Vihervaaraan. Siellä asuvat Matthew ja Marilla, vanhat sisarukset, jotka ovat päättäneet adoptoida orpolapsen. Reitti uuteen kotiin kulkee omenapuiden reunustamaa tietä pitkin. Anna nimeää sen Suloisuuden valkeaksi tieksi, koska hän lumoutuu kukkivien omenapuiden kauneudesta.

Tämä kohtaus innoitti Anna Pölkkiä leipomaan Suloisuuden valkean omenakakun. Se on Anna-kirjojen inspiroima unelmakakku, jossa omenat maistuvat sekä kakkupohjassa että täytteen omenahillokkeessa.

Lue myös: Annin porkkanakakku hurmaa herkkusuut – selvitimme hittikakun salaisuuden

Kirjat ja kakut kuuluvat yhteen

Lähipiiri on oppinut tuntemaan Annan ihmisenä, joka leipoo upeita kakkuja ja lukee paljon kirjoja. Tänä kesänä hän on yhdistänyt kaksi intohimoaan ja suunnitellut useita kakkuja rakastamiensa kirjojen pohjalta.

”Kirjat ja kakut ovat elämässäni yhteen kuuluva asia: tykkään syödä kakkuja erityisesti silloin kun luen kirjoja. Olen tullut myös somessa tunnetuksi siitä, että julkaisen kuvia, joissa on sekä kirjoja että kakkuja. Ne ovat herättäneet seuraajissani ihastusta”, Anna kertoo.

Juuri nyt Anna kirjoittaa leivontakirjaa kirjojen inspiroimista kakuista. Siinä yhdistyvät herkulliset kakut ja omakohtaiset huomiot kirjoista, joiden teemoista, tunnelmista ja tarinoista kakut ovat kummunneet. Osalle kakuista Anna on jo kehitellyt reseptit, osa on vasta idean tasolla. Kirjalla ei ole vielä kustantajaa, mutta kesän lopulla Anna aikoo ruveta etsimään kirjalleen kotia.

Pensasmustikoin koristeltu kakku ja Anni Swannin kirja Pikkupappilassa
Kotimaisista kirjailijoista Anna on suunnitellut ottavansa mukaan kakkukirjaan ainakin Anni Swanin ja Tove Janssonin teosten inspiroimat kakut. Metsien kaukainen sini -kakku on Anni Swanin Pikkupappilassa-kirjan innoittama.  Kuva: Anna Pölkki

Kakkukirjaan Anna kokoaa itse kehittelemiään kakkureseptejä, jotka ovat saaneet innoituksensa länsimaisen kirjallisuuden klassikoista. Jokaista kirjaa, josta hän suunnittelee kakun leivontakirjaa varten, voisi luonnehtia sanalla ihana.

”Olen tajunnut, että kirjat, joista pidän eniten maailmassa, ovat ihania. Seuraan aika paljon kirjallisuuskeskusteluja somessa. Siellä kaikki, jotka tykkäävät esimerkiksi Anna-kirjoista, kuvaavat niitä sanalla ihana. Samoin kaikki, jotka tykkäävät Ylpeydestä ja ennakkoluulosta, sanovat sitä ihanaksi kirjaksi.”

Erityisen ihania Annasta itsestään ovat tyttökirjat ja vanhat lastenkirjat.

”Uskon, että maailma olisi parempi paikka, jos ihmiset lukisivat enemmän lastenkirjallisuuden vanhoja klassikoita ja ammentaisivat kirjoista huokuvasta ilosta ja viattomuudesta.”

Lue myös: Tiedätkö, mitä eroa on kuohukermalla ja vispikermalla? Muista tärkeä asia ennen vaahdotusta

Kakkujen kauneus kiehtoo

Kakkujen leipojana Annaa inspiroi eniten visuaalisuus. Koristeleminen on hänestä leipomisen paras vaihe.

”Monet sanovat, että maku on kakuissa tärkein asia, mutta minulle ulkonäkö on vähintään yhtä tärkeä. Makua on vaikea saada pilalle.”

Sen sijaan kakun ulkonäkö voi kärsiä, jos leipoja esimerkiksi vatkaa kreemiä loppuvaiheessa liikaa. Jos kreemissä on käyttänyt kermaa, kreemi voi mennä kokkareiseksi.

”Toisaalta en etsi visuaalista virheettömyyttä. Minua viehättävät myös rosoisuus ja luonnollisuus.”

Kokenut leipuri saattaa huomata, että Suloisuuden valkeassa omenakakussa kermaa on vatkattu vähän liian paljon eikä sitä ole levitetty aivan tasaisesti.

”Toivon, että tavallinen leipuri voi kokea olonsa kotoisaksi reseptieni ja kuvieni parissa, mutta löytää niistä silti kauneutta.”

Lähikuvassa omenakakku, joka on koristeltu omenankukilla
Tänä kesänä kukat ovat kiehtoneet Annaa kakkujen koristelussa. Suloisuuden valkea omenakakku koristellaan ideaalitapauksessa omenankukilla ja -lehdillä. Jos niitä ei ole saatavilla, leipuri voi käyttää omaa mielikuvitustaan koristelussa. Kuva: Anna Pölkki

Missä piilee täydellisen kakun salaisuus?

Usein kakkuihin leivotaan sokerikakkupohja: munat ja sokeri vaahdotetaan ja vaahdon joukkoon lisätään jauhot. Lopputuloksena on pehmeän, höttöisen ja kevyen tuntuinen pohja.

Suloisuuden valkeaan omenakakkuun ei leivota sokerikakkupohjaa.

”Tykkään kakuista, joissa on tuhti pohja. Sellaisen saa aikaan, kun käyttää pohjan leipomiseen voita ja aloittaa vatkaamalla voista ja sokerista vaahdon. Vaikka kakku olisi korkeakin, siitä saa leikattua kauniita ja siistejä palasia, jotka eivät hajoa.”

Tiiviit kakkupohjat eivät välttämättä ole jokaisen herkuttelijan mieleen. Anna kannustaakin jokaista leipojaa käyttämään omaa luovuuttaan.

Annan kakkuja pääsee ihastelemaan Instagramissa @mikamikamaahan-tilillä. Tili on yksityinen, mutta Anna yleensä hyväksyy seuraajiksi kakkujen ja kirjojen ystävät.

Lue myös Anna.fi: Helpot, nopeat ja herkulliset kakut – laiskan leipurin unelmakakku syntyy käden käänteessä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna Pölkki leipoo klassikkokirjojen inspiroimia unelmakakkuja – ota talteen Vihervaaran Annan innoittama kakkuresepti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.