Ruoka

Annin porkkanakakku hurmaa herkkusuut – selvitimme hittikakun salaisuuden

Annin porkkanakakku on hurmannut yhden jos toisenkin herkkusuun. Mikä tekee kakusta supersuositun? Anni kertoo, mitkä niksit tekee parhaan porkkanakakun.

Annin porkkanakakku on monelle leipurille tuttu. Porkkanakakku on hurmannut niin kesän kuin talvenkin juhlissa sekä lapset, että aikuiset. Mehevä kakku taipuu moneen: täytekakkumaiseksi kerroskakuksi, koko pellin piirakaksi ja suloisiksi muffineiksi.

Lue myös: Leivo kerralla pellillinen mehevää porkkanakakkua!

Annin porkkanakakku kerrostetaan, jotta kuohkeaa kreemiä olisi enemmän.
Annin porkkanakakussa on monta kerrosta, jotta kuohkeaa täytettä olisi enemmän. Kuvan kakku on koristeltu porkkanan kannoilla ja murskatuilla Oreo-kekseillä.

Tämän hitiksi nousseen porkkanakakun reseptin takana on Annin uunissa -blogista ja -kirjasta tuttu Anni Paakkunainen.  Nyt Anni kertoo miten resepti syntyi ja millä kikoilla kakusta saa täydellisen!

Suosikki löytyi tukholmalaisesta kahvilasta

Kaikki alkoi siitä, kun Anni vuonna 2010 asuessaan Tukholmassa kävi kahvilassa Södermalmilla. Anni tilasi porkkanakakun, joka oli paikan päällä leivottu. Se oli mehevä, kostea ja itsetehdyn makuinen – mielettömän hyvä.

”Päätin, että jonain päivänä teen yhtä hyvän porkkanakakun”, Anni sanoo.

Anni testaili erilaisia reseptejä, muun muassa Leivonnaisia herkkusuille -kirjan porkkanakakkua, joka on tehty öljyyn. Öljy tuli heti osaksi Annin porkkanakakkua ja hiottuaan reseptiä aikansa, raaka-aineiden täydellinen yhdistelmä löytyi.

”Kun se löytyi, en enää kokeillut muita ohjeita, koska tämä oli paras.”

Porkkanakakku on nyt Annin blogin suosituin resepti ja sitä on kiitelty vuosien mittaan vuolaasti.

Kakun salaisuudet: öljy, tuorejuusto, ruokosokeri, luomuporkkanat..

Voisiko öljy olla yhtä hyvin voita, tuorejuusto sulatejuustoa ja ruokosokeri tavallista sokeria? Voi, sanoo Anni, mutta siitä ei tule yhtä hyvää. Monet seuraajat kyselevät, miten reseptiä voi muuttaa, ja Annilla on valmiit perustelut valinnoilleen.

Ruokosokeri tuo kakkuun paahteisen aromin ja tuorejuusto on sulatejuustoa raikkaampi. Auringonkukkaöljy on Annin kokemuksen perusteella sopivin porkkanakakkuun.

”Olen alusta asti käyttänyt auringonkukanöljyä. Auringonkukkaöljyn tärkeyden tajuaa vasta, kun maistaa kakkua.”

Huomio kannattaa kiinnittää myös kakun päätähteen, porkkanan. Mikä tahansa jämä ei kelpaa kakkutaikinaan.

Porkkanoiden täytyy olla tuoreita ja mielellään luomuviljeltyjä. Ne raastetaan hienoksi raasteeksi, jotta lopputuloksesta tulee mehukas, eikä kuiva.

”Jos hienoksi raastettaessa tulee porkkanamehua, tietää että porkkana on tuore ja mehevä.”

Annin uunissa porkkanakakku kerrostetaan leipäveitsellä ja kasataan korkeaksi täytekakuksi.
Porkkanakakun voi leikata kerroksiksi leipäveitsellä. Jos haluaa korkean porkkanakakun, kakkupohjia kannattaa leipoa kahdessa eri vuoassa.

Annin porkkanakakku ja sen muoto joustavat joka juhlaan

Annin kakussa monella pistää silmään sen korkeus ja ylväys, joka ei yleensä ole tunnusomaista porkkanakakulle. Ylväys syntyy kerroksista ja siitä, kun kuorrutusta on levitetty joka väliin. Kerroksellisuus syntyy parhaiten leipomalla kakku kahteen vuokaan ja leikkaamalla molemmat kakut kahteen tai kolmeen osaan leipäveitsellä tai kakkusahalla.

Kuorrutuksessa oleellista on, että tuorejuusto on jääkaappikylmää, eikä huoneenlämpöistä, muuten seoksesta ei tule tarpeeksi kuohkeaa. Seosta vatkataan ainesten sekoittamisen jälkeen vielä noin 5 minuuttia, mutta ei liikaa, jotta se ei juoksetu.

”Itse näen heti, että näin se tehdään, mutta monelle tämä on kompastuskivi.”

Jos porkkanakakun korkeus kauhistuttaa, tai ei tee mieli laittaa aikaa ylimääräiseen askarteluun, kakun voi myös tehdä pellille tai muffinivuokiin. Piirakkana tai muffineina kakku toimii myös arkisena jälkiruokana.

Ohjetta voi myös muokata lisäämällä inkiväärin ja kanelin määrää tai poistamalla pähkinät.

”Olen tehnyt tätä ystäville, vanhemmille kahvipöytään ja omille synttäreilleni. Ohjetta on helppo muokata.”

Koristelussa vain mielikuvitus on rajana

Porkkanakakku on suloinen yksinkertaisuudessaan pelkällä kuorrutuksella tai pähkinämurulla koristeltuna. Juhlan tuntua tuovat kuitenkin erilaiset porkkanakoristeet.

Sokerimassasta tehtyjä porkkanoita saa ruokakaupoista valmiina, ellei niitä halua itse muotoilla.

Porkkanat voi myös tehdä värjäämällä pienen määrän kuorrutusta oranssiksi ja vihreäksi ja pursottamalla sitä porkkananmuotoiseksi kakun päälle.

Koristeluun ja kakun rakentamiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa – Anni kannustaa käyttämään luovuutta. Kakusta on leivottu esimerkiksi pohja hääkakulle ja koottu kaksinkertainen kerroskakku lastenjuhliin. Jotkut tekevät kuorrutteen Annin reseptillä ja kakun omallaan.

Anni saa edelleen, 10 vuotta reseptin julkaisusta, lähes viikoittain viestejä liittyen kakkuun. Anni arvelee, että syy piilee raaka-aineissa ja koostumuksessa.

”Joku siinä on, että ne menee just oikein. Resepteissä, joihin ihmiset rakastuvat, niissä on vain jotain kohdillaan.”

Annin uunissa porkkanakakku on paras luomuporkkanoilla ja runsaalla kuorrutteella.
Inkiväärin ja kanelin määrää voi lisätä, jos haluaa porkkanakakusta syksyisemmän, Anni vinkkaa.
Annin porkkanakakku löytyy myös Annin kirjasta Annin uunissa.
Maailman parhaan porkkanakakun ohje löytyy myös Annin kirjasta Annin uunissa – Ihanimmat leivonnaiset jokaiseen vuodenaikaan (WSOY 2019).

Kommentoi

Kommentoi juttua: Annin porkkanakakku hurmaa herkkusuut – selvitimme hittikakun salaisuuden

Sinun täytyy kommentoidaksesi.