Aivan ihana porkkanakakku, munaton

helppo-sekoitettava-porkkanakakkutaikina

Pehmeän mausteinen ja mehevä kakku, joka valmistuu ilman vatkaimia tai muita ylimääräisiä härpäkkeitä, mutta on siitä huolimatta pehmeä, kostea, kuohkea ja totta kai myös maukas. Tämä porkkanakakku on juuri sellainen. Lisäksi kakku on munaton, mutta ei häviä lainkaan koostumuksessa tai maussa munaa sisältävälle ihan hilkutin hyvänmakuiselle esikuvalleen. Ja pelkkä taikina! Voi jehna kun se on hyvää! Kun lapioin lopputaikinaa suuhuni, olisin halunnut ottaa raa’at kakkupohjat pois uunista ja syödä taikinaa enemmänkin. Nams!

Ohjeen pohjana toimii yksi parhaimmista maistamistani porkkanakakuista, vain munattomana. Tämän ohjeen kehittelyä varten kaivoin myös ihanan porkkanamuffinssiohjeen esille. Sillä ohjeella tulee, ihanan meheviä ja kuohkeita porkkanamuffinsseja. Jos siis haluat tehdä tällä samalla porkkanakakkutaikinalla muffinsseja kannattaa katsoa myös tuo ohje 🙂

meheva-porkkanakakku-ilman-munaa

Näiden kakkujen piti itseasiassa alunperin päätyä mein kahden lasten synttäreille, mutta koska synttärit siirtyivät toiseen ajankohtaan, nappasin toisen kakkupohjan töihin mukaan ja syötin sen työkavereilleni. Tai en nyt ihan käynyt syöttämässä, sillä kakun lusikoiminen lautaselta suuhun onnistui heiltä hienosti itsekin ja sen verran vikkelää tahtia, että kakusta jäi jäljelle vain pienen pieni siivu seuraavalle päivälle. Toinen kakkupohja tuli tuhottua oman perheen kesken ja nopsaan sekin. Tämä oli kyllä niin hyvää, että aion tehdä tätä tuleviin juhliin. Josko silloin ehtisi ottamaan palakuvankin 🙂

Helppo, mehevä ja ihana porkkanakakku, munaton

Kahteen n. 16 cm irtopohjavuokaan 

Kakkupohja:

200 g (= 3.5 dl) erittäin hienoksi raastettua porkkanaraastetta

3 dl sokeria (laitoin 1.5 tavallista sokeria ja 1.5 dl fariinisokeria)

1.5 dl rypsiöljyä

1.5 dl piimää

4 dl vehnäjauhoja

1 rkl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl kanelia

0.75 tl kardemummaa

2/3 tl soodaa

2/3 tl suolaa

Kuorrutus:

200 g sulatejuustoa

75 g voita huoneenlämpöisenä

2.5 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

Ohje:

Tee ensin kakkupohjat. Sekoita porkkanaraaste, sokerit, öljy ja piimä keskenään sekaisin.

Helppo ohje

Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa.

Sekoita kaikki aineet sekaisin nopeasti nopeasti, niin että jauhot juuri ja juuri sekoittuvat joukkoon. Kaada taikina kahteen, kevyesti voideltuun n. 16 cm irtopohjavuokaan.

Nopea sekoitettava taikina

Paista 180 asteessa n. 30-35 minuuttia, kunnes pohjat tuntuvat keskeltä kevyesti koitettuna kiinteiltä eikä kakku tökättyyn tikkuun tartu raakaa taikinaa.

Helpot porkkanakakujen pohjat

Anna pohjien jäähtyä vuoassa n. 5 minuuttia ennen irrottamista. Jätä pohjat jäähtymään vuoan alle, jotta ne pysyvät mehevinä.

Kun pohjat ovat jäähtyneet, tee kuorrute. Notkista huoneenlämpöistä voita vatkaimella n. minuutti. Vatkaa sekaan mikrossa pehmennetty sulatejuusto. Lisää tomusokeri erissä koko ajan voimakkaasti vatkaten ja lisää myös vaniljasokeri. Levitä noin puolet kuorrutteesta pohjan päälle. Laita toinen kakkulevy päälle. Levitä loput kuorrutteesta kakun päälle. Sitten vain kakkulapio kiinni kakkuun ja herkuttelemaan, nams!

Vinkit:

* Voit käyttää kuorruttamiseen tuorejuustoa, sulatejuustoa tai mascarponea.

* Kuorrutteen voi maustaa vaikka sitruunamehulla tai kanelilla tai appelsiinin kuoriraasteella

* Samasta taikinasta voi tehdä myös muffineita.

* Kakkupohjat voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja ne kestävän myös pakastamisen.

* Taikinasta voi tehdä myös matalamman porkkanakakun suoraan syvälle uunipellille. Ohjeen mukaisesta annoksesta tulee noin puolikas (n. 20 x 35 cm) pellillinen ja kaksinkertaisesta annoksesta saa kokonaisen pellillisen.

* Lukijalta saamani tiedon mukaan ainakin pellillä paistettu porkkanakakku onnistuu loistavasti myös gluteenittomana kun korvaa vehnäjauhoista 3 dl gluteenittomalla jauhoseoksella ja 1 dl kaurajauhoilla.

Kommentit (10)

Hei! Mitä luulet, onnistuukohan myös gluteeniton versio vaihtamalla vain jauhot? 🙂 Näyttää ja kuulostaa kyllä herkulliselta!

Hei EK! Harmittavasti en ole kokeillut tätä gluteenittomana, mutta nykyään gluteenittomat jauhoseokset ovat niin hyviä, että saattavat toimia. Jos innostut kokeilemaan, niin kuulisin mielelläni miten onnistui 🙂

Moikka! Meillä tulossa synttärit ja pitäisi keksiä munatonta ja gluteenitonta syömistä ja tämä vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta! Tosin pitää tarkistaa kun ohjeessa tehdään kaksi kakkupohjaa, että tulevatko nämä siis päällekkäin vai ihan erikseen??? Kuvassa kun ei näy, että kakun sisällä olisi täytettä.. 😉 Kiitos!!

Moikka pp! 🙂 Nuo kaksi pohjat tulevat lopulta päällekkäin, jos haluaa normaalin kakun korkuisen kakun. Kuvassa nuo kaksi pohjaa ovat erillään (tuli kuvaamisen kanssa vähän kiire ja nappasin pikakuvat molemmista pohjista) ja lopulta siis myös kakun väliin tulee täytettä.
Tämän linkin takaa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarikakku-eli-lentokone-kakku/ löytyy lentokone-kakku, jossa porkkanakakkutaikina on tehty 1.5-kertaisena ja tuosta tehty 3-kerroksinen kakku. Jos meinaan haluat vilkaista, kuinka korkealta se näyttää 🙂 Leveys tuossakin kakussa on sama eli 16 cm.
Selvensikö tämä?

Pystyiskö piimän korvaamaan jogurtilla? 🤔

Moikka ihmettelijä 🙂 Maustamaton jogurtti käy piimän sijasta tähän oikein hyvin 🙂

Hei! Kiitoksia hyvistä resepteistä! Osaatko sanoa, onnistuisiko tuolla samalla taikinamäärällä kakun paistaminen uunipellissä?

Hei Aino! Laskeskelin, että jos pellillä paistetusta piirakasta haluaisi näihin kakkupohjiin verrattuna noin puolta ohuemman, niin tämä taikinamäärä riittäisi noin puolikkaalle uunipellille. Pohjan paksuus olisi tällöin parin sentin luokkaa. Kaksinkertaisesta annoksesta siis saisi kokonaiselle (n. 35 x 40 cm) uunipellilliselle mielestäni sopivan paksuisen taikinamäärän 🙂

Kiitos vastauksestasi! Testasin ohjeen mukaista taikinamäärää ja siitä tuli juuri mukavan paksuinen kakku 22*30cm pellille. Kakku onnistui hyvin Pirkan vaaleista gluteenittomista jauhoista (3dl) ja gluteenittomista kaurajauhoista (1dl). Ensi kerralla vähennän hieman sokerin määrää, omaan makuuni riittää vähemmän makea.

Loistavaa! Tosi hyvä tietää, että kakun tekeminen onnistuu noin helposti myös gluteenittomana. Taidankin laittaa tuon vinkit-osioon muille lukijoille vinkiksi 🙂 Kiitos Aino vielä, kun kävit kertomassa miten kävi 🙂

Kommentoi juttua: Aivan ihana porkkanakakku, munaton

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X